Michelle kan contact leggen met haar klas. Foto: PR KPN
Michelle kan contact leggen met haar klas. Foto: PR KPN Foto:

Leerling op afstand terug in de klas

Michelle maakt gebruik van KlasseContact

REKKEN - Voor Michelle uit Rekken begon vorige week de schooldag op een wel heel speciale manier. Door de inzet van KlasseContact kon zij weer in contact komen met de klas. De 'KPN Klasgenoot' in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school. Op die manier kan deze leerling uit groep 6 van basisschool De Berkel, een van de scholen van de stichting OPONOA weer meedoen met de lessen.

Voor leerlingen die langdurig niet naar school kunnen, biedt KlasseContact uitkomst: de interactieve, beeld en geluidsverbinding maakt lessen volgen op afstand mogelijk. De verbinding tussen de laptop of tablet van de leerling thuis en 'de Klasgenoot' op school komt tot stand via het 4G-netwerk. Zo is er aan beide kanten van de verbinding altijd beeld en geluid beschikbaar. De leerling kan De Klasgenoot in de klas, die is uitgerust met een 360 graden-camera, op afstand besturen en zodoende de camera draaien, of laten inzoomen op het bord. Ook kan het een virtuele vinger opsteken; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen
Dit technologische hoogstandje wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Scholen staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulenten OZL zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Zij stemmen met alle partijen zorgvuldig de inzet af en regelen de aanvraag. Op het landelijk netwerk van de consulenten, www.ziezon.nl, kunt u de consulent voor uw omgeving vinden. Ziezon en OZL zijn publieke voorzieningen, gefinancierd door het ministerie van OC&W.
De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. "Een kind dat niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting", zegt Miranda Kiewiet, leerkracht van Michelle.

EDventure
EDventure is de vereniging van onderwijsadviesbureaus. Zij versterkt de positie van de onderwijsadviesbureaus en ondersteunt hen bij de realisatie van hun doelstelling. Deze doelstelling is integrale onderwijsadvisering en heeft betrekking op onderwijsontwikkeling, schoolontwikkeling, onderwijs aan kinderen met problemen, leermiddelenadvies en advies aan gemeenten en besturen.

Mooiste Contact Fonds
Het Mooiste Contact Fonds is een initiatief van KPN. Het fonds werd 7 jaar geleden opgericht. Met het fonds ondersteunt KPN initiatieven van verschillende maatschappelijke partners die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact voor kwetsbare groepen in de samenleving. Om verschillende redenen hebben sommige mensen minder aansluiting bij de wereld om hen heen dan ze zouden willen. Daardoor ligt sociaal isolement op de loer. Het KPN Mooiste Contact Fonds zet techniek, middelen en mensen in om daar wat aan te doen.

Landelijk Netwerk Ziek Zijn en Onderwijs
Bij de uitvoering van KlasseContact wordt nauw samengewerkt met het netwerk Ziezon. Dit is het landelijk netwerk Ziek Zijn & Onderwijs van consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) dat is opgericht door EDventure in samenwerking met de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra). Gezamenlijk streven zij het doel na langdurig zieke leerlingen in contact te houden en onderwijs te laten volgen met hun klasgenoten. De consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen adviseert de school over een plaatsing van KlasseContact.