Directeur Hans Scheinck (links) en manager Henny Luggenhorst. Foto: Mark Ebbers
Directeur Hans Scheinck (links) en manager Henny Luggenhorst. Foto: Mark Ebbers Foto:

Hameland verder als Werkbaan Oost

LICHTENVOORDE - Dinsdag 19 december werd het nieuwe logo met een feestelijk tintje onthuld aan het personeel en de buitenwereld, op de vlaggen en het lichtbord met daarop 'Werkbaan Oost'. Vanaf 1 januari 2018 is dat de officiële naam van wat tot dan nog Hameland heet. In de praktijk heeft de overgang binnen het WSW-bedrijf de afgelopen jaren al plaatsgevonden.

Door Mark Ebbers

Op 1 januari 2015 werd namelijk de Participatiewet van kracht. Deze verving de Wet werk en bijstand (Wwb), een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) en de Wet sociale werkvoorziening (WSW). Er komen sindsdien geen nieuwe plaatsen meer beschikbaar in de bestaande sociale werkvoorziening. De gemeentes begeleiden zoveel mogelijk (nieuwe) mensen met een arbeidsbeperking naar 'gewone' werkgevers. Lukt dit niet, dan kunnen ze geplaatst worden bij het sociaal werkbedrijf Werkbaan Oost.

Van de vijf Hameland-gemeentes besloten Aalten en Haaksbergen niet met de andere drie door te gaan. Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk gaan in kleinere vorm verder, nu dus als Werkbaan Oost; met zo'n 350 mensen (circa 260 fte's) in de centrale vestiging aan de Albert Schweitzerstraat in Lichtenvoorde, en zo'n 650 mensen gedetacheerd bij verschillende bedrijven in de regio. De detacheringen worden begeleid door de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

Die circa 1000 werknemers in totaal zijn sinds de invoering van de Participatiewet allemaal in feite in dienst van de drie gemeentes, die ook gezamenlijk de aandelen in handen hebben van Werkbaan Oost. Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk worden als eigenaren elk vertegenwoordigd door een wethouder. De laatste directeur/bestuurder van Hameland was Hans Scheinck (64) uit Groenlo, hij zet deze functie in deeltijd voort bij Werkbaan Oost. Samen met manager mevrouw Henny Luggenhorst (60) uit Lochem vormt hij het managementteam.

"De gemeentes betalen en bepalen waar mensen terechtkomen", zegt Scheinck. "Wij voeren het uit, samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA)." Hij en Luggenhorst benadrukken beiden dat er voor de mensen eigenlijk niets verandert. "En dat is ook goed", aldus Luggenhorst. "Zeker voor degenen die op de vestiging van Werkbaan Oost in Lichtenvoorde werken, voor hen is een vaste plek erg belangrijk."

De werknemers op de Lichtenvoordse vestiging werken zijn degenen met meer beperkingen en daardoor een grotere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De – door SDOA – gedetacheerden hebben minder intensieve begeleiding nodig. "De SDOA is voor hen in feite een soort uitzendbureau", aldus Scheinck.

Zowel Luggenhorst als Scheinck hebben een jarenlange achtergrond in werken voor een gemeente. Scheinck: "We weten daarom hoe het werkt en konden tijdens de overgangsperiode dingen goed aanpakken. Maar de komende jaren worden spannend. Er mogen geen mensen meer bij ons instromen, maar wat gaan de gemeentes dan doen met diegenen die van het UWV het stempel 'beschutte doelgroep' meekrijgen. Elk jaar komen er mensen met een beperking bij. Dat zal altijd zo blijven. Maar waar gaan deze mensen heen overdag?" Ook Luggenhorst erkent dat deze mensen tussen wal en schip kunnen vallen: "Terwijl juist voor die groep sociale contacten en de binding met een werkplek zo van belang zijn."