De plattegrond van de heringerichte Dorpskerk. Foto: PR
De plattegrond van de heringerichte Dorpskerk. Foto: PR Foto:

Heringerichte Dorpskerk biedt meer mogelijkheden

RUURLO – "Ik nodig iedereen uit om met initiatieven te komen voor een breder gebruik van onze Dorpskerk. Het blijft natuurlijk primair een kerk, maar na de herinrichting biedt de Dorpskerk ruimte voor veel meer dan kerkdiensten", zegt dominee Tinus Gaastra van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem.

Direct na de jaarwisseling wordt begonnen met het 'leeghalen' van de Dorpskerk. Na een week staat er een (bijna) helemaal leeg gebouw. Over ongeveer vijf maanden hoopt de Protestantse Gemeente de 'nieuwe' Dorpskerk weer in gebruik te nemen. Aan de buitenzijde komen geen veranderingen, maar binnenin ondergaat de kerk een ware metamorfose. Overigens zijn de veranderingen wel aan beperkingen onderhevig omdat de Dorpskerk een Rijksmonument is dat in ere moet worden gehouden. Ds. Tinus Gaastra ziet de laatste decennia veel veranderingen. Hij zegt: "Kerken werden vroeger primair gebouwd voor het houden van kerkdiensten. Daarop werd de inrichting afgestemd. Dat geldt ook voor de Dorpskerk. In de laatste decennia is er echter veel veranderd. Die kerkdienst is nog steeds belangrijk, maar daarnaast ontwikkelden zich vele andere vormen van gemeente-zijn. Ook de kerkdienst zelf maakt een veranderingsproces door. Was het vroeger vooral de preek die ertoe deed, nu kennen we veel meer vormen voor de omgang met Gods woord. Het zijn niet alleen die veranderingen die aanleiding geven tot de herinrichting van de Dorpskerk. Onze kerkelijke gemeente wil nadrukkelijker een kerk midden in de samenleving zijn. Wij willen als geloofsgemeenschap 'een open huis' bieden waarin velen zich thuis voelen. De Dorpskerk staat midden in het dorp en speelt daarbij een belangrijke rol. Als het aan de kerkenraad ligt, zal in de komende jaren de Dorpskerk veel intensiever worden gebruikt. Niet alleen door de eigen geloofsgemeenschap, maar zeker ook door anderen."

Flexibel
Er ontstaat straks één vlakke vloer en bijna alles is verplaatsbaar. Dat geeft een mooi ruimtelijk effect en het biedt heel veel mogelijkheden om de ruimte steeds perfect af te stemmen op het gebruik. Voor een kerkdienst zal dat anders zijn dan voor een concert. Voor een expositie weer anders dan voor de vertoning van een film. Nu mist de Dorpskerk nog goede sanitaire voorzieningen en een keukenruimte. Daarin wordt in de nieuwe opzet voorzien op de plaats waar nu de banken nog staan.

Open huis op Oudejaarsdag
Ds. Gaastra tenslotte: "Op zondag 31 december is het niet alleen Oudejaarsdag op onze kalender, maar het is ook de oudejaarsdag van de huidige Dorpskerk. 's Ochtends om 10.00 uur is een bijzondere kerkdienst die helemaal in het teken staat van het afscheid van de 'oude' Dorpskerk. Lied 280 uit het Liedboek der Kerken is de rode draad tijdens de dienst. De zeven coupletten van dit lied worden afgewisseld met korte terugblikken op wat de Dorpskerk allemaal meemaakte sinds 1280. 's Middags is er open huis vanaf 14.00 uur. Dan is er alle gelegenheid om de tekeningen van de herinrichting te bekijken en vragen te stellen."

Toelichting bij de plattegrond
A. De garderobe verhuist vanuit de hal naar de ruimte achter de pilaren (D). Er ontstaat een royalere entree. Deze wordt voorzien van een schuifdeur naar de kerkzaal, waardoor er veel minder koude lucht binnenkomt.
C. De huidige consistoriekamer kan worden vergroot doordat het oude keukentje en toilet verdwijnen. Hierdoor ontstaat een mooie vergaderzaal.
E. De preekstoel blijft, als belangrijk historisch ornament, ook al zal hij nog zelden worden gebruikt. De dominee staat voortaan achter de lezenaar met daarop de Bijbel (3).
F. Achter de pilaren ontstaat naast een ruimte voor toiletten en keuken (G en K) een mooie ontmoetingsruimte, waar na de kerkdiensten koffie wordt gedronken. Ook kunnen er presentaties of kleine concerten worden gegeven, vergaderingen of filmavonden worden gehouden, enz. Een 'tribune' (J) met circa veertig zitplaatsen creëert extra capaciteit en gebruiksmogelijkheden.. De ruimte in het koor (achter een mooie wand) is geschikt voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld voor persoonlijk gebed of een pastoraal gesprek. Bij een uitvaart kan de overledene hier worden opgebaard, zodat op een respectvolle wijze afscheid kan worden genomen.