Noor van der Sluis. Foto: PR WonderWijs
Noor van der Sluis. Foto: PR WonderWijs Foto:

Kerstverhaal door Noor van der Sluis

RUURLO - Lisa van Dijk van de Willibrordusschool wint met haar kerstverhaal 'De eenzame man' de kerstverhalenschrijfwedstrijd voor de Ruurlose basisscholen. De schrijfwedstrijd werd gehouden in de aanloop naar de Kerst-Inn van 16 december. Ook het verhaal 'Kerst is een wonder' van Tessel Aaftink & Floor Bosboom van de Kerst Zwartschool en het kerstverhaal door Noor van der Sluis van de CBS WonderWijs waren genomineerd voor de prijs. Lisa mag haar verhaal voorlezen tijdens de Kerst-Inn in de Dorpskerk. Deze week worden twee van de drie genomineerde verhalen gepubliceerd. Volgende week is het winnende verhaal te lezen in deze krant.

Kerstverhaal door Noor van der Sluis, CBS WonderWijs.

Er was eens een meisje. Ze was erg arm. Ze zwierf over straat.
Het was de dag voor kerst. Het meisje was verdrietig want ze kon niet meedoen met het kerstfeest. Maar wat je niet zou verwachten, ze was wel blij voor de andere mensen die wel mee konden doen met het kerstfeest. Het meisje liep door een straat die helemaal versierd was met lichtjes en andere kerstversiering. Ze vond het er leuk uitzien. Ze vond het zo mooi dat ze even ging zitten tussen de twee huizen in het brandgangetje dat ook helemaal versierd was. Ze snoof in één keer de lucht van kalkoen naar binnen. Ze keek door het raam naar binnen waar die heerlijke geur vandaan kwam. Ze vond het er binnen heel gezellig uitzien. Ze werd toch wel een beetje jaloers op de mensen die in dat gezellige, warme huis woonden met die heerlijke kalkoen! Het liefst zou ze gewoon naar binnen willen gaan en die kalkoen opeten want ze at alleen maar wat resten vogelvoer dat aan de bomen hing. Ze had wel erge honger... De deuren van het rechter huis van haar gingen plotseling open. Snel dook het meisje weg maar het meisje van het huis had haar toch gezien. Voorzichtig liep het meisje naar het andere meisje dat zich verstopt had. Toen vroeg ze: "Wil je met me spelen ?" "Jjja hh.... oooorrr", antwoordde ze stotterend. "Dat vind ik fijn want al mijn vrienden zijn op skivakantie". "Is dat leuk, skivakantie ? vroeg het zwerfmeisje. "Ja hoor, ik ben één keer op skivakantie geweest, maar mijn ouders wilden liever thuis blijven en hier lekker Kerst vieren. En trouwens heb je het niet koud met die oude kleren aan?" Het zwerfmeisje zei: "Oud zijn ze ja, maar koud heb ik het niet. Dit zijn mijn gewone kleren." "Echt waar?" "Ja. Ik slaap er zelfs mee want ik heb weinig andere kleren." "Wow, dat heb ik nog nooit gezien. Ik vind het best normaal. Kom anders mee naar binnen dan mag je wel één van mijn kleren aan." "Oh dankjewel maar mag dat wel van je ouders?" vroeg het zwerfmeisje. "Ik denk het wel want soms als ik met iemand ga spelen mogen we ook mijn kleren gebruiken. Kom, dan gaan we naar binnen".
Binnen was het helemaal versierd met allemaal kerstbomen. De meisjes gingen naar boven om kleren uit te zoeken voor het zwerfmeisje. "Hoe heet je eigenlijk?" "Ik heet Nikki", antwoordde het zwerfmeisje. "Wat een mooie naam! Ik heet Marleen", zei het stadse meisje. "Wow, die naam is ook heel mooi hoor". "Tijd om je kleren uit te zoeken, Nikki!" Nikki zag allemaal mooie kleren in Marleens kast. "Wat een mooie kleren en ook zoveel!", zei Nikki. "Dankjewel", zei Marleen. Ze kozen allemaal verschillende kleren uit voor Nikki. Uiteindelijk had Nikki een groene jurk aan. Over de groene stof van de rok zat een mooie groene rand van kant met daarop gekleurde bloemetjes. In haar zwarte haren deed ze een gouden strik. "Wow, dat staat je echt heel mooi hoor Nikki!" zei Marleen. "Dank je wel", zei Nikki?? "Wat is eigenlijk jouw lievelingsdier?", vroeg Marleen. "Een hond", antwoordde Nikki. "Een hond? En waarom dan een hond?" "Omdat ik een zwerfhond ken en hij heet Max. Hij is vaak bij mij en dat vind ik echt gezellig. Dan voel ik mij niet zo alleen". "Wat een schattige naam voor een hond." Ze gingen naar beneden, het rook lekker in de keuken. Marleen dekte de tafel en Nikki hielp mee. "Over een half uur gaan we eten en jij eet gezellig met ons mee. We hebben genoeg!" zei Marleen. Een half uur later zitten ze allemaal aan tafel. "Morgenavond is het kerstmis", zei Marleen. "En dan mag niemand alleen zijn. Nikki, wil jij bij mij blijven slapen?" 'Graag". Toen ze klaar waren met het eten gingen ze hun tanden poetsen en naar bed.

De volgende dag
"Goedenmorgen Marleen", zei Nikki. "Goedenmorgen Nikki", zei Marleen. "Kom, dan gaan we naar beneden". Ze kleedden zich om en gingen naar buiten. Marleen ging naar school en Nikki mocht met haar mee...Toen ze uit school kwamen was het al wat donkerder want ze hadden kerstdiner. Nikki had al heel lang geen kerstdiner gehad. "Dat was lekker", zei Nikki. En nu gaan we naar huis. De kerstboom stond al klaar en de versiering hing al aan de boom. "Wow, wat is de boom mooi", zeiden Nikki en Marleen in koor. "Jullie hebben vast geen honger meer na dat kerstdiner", zei de vader van Marleen. "Nou nee, ik heb geen honger meer". Toen mochten ze nog heel even naar de tv kijken tot ze weer naar bed moesten. Ze poetsten hun tanden en gingen naar bed.

De volgende dag
"Gaap... goedenmorgen Nikki. Nikki? Nikki...waar ben je...Nikki?" Nikki was al naar beneden gegaan. Marleen keek beneden... "Aah daar ben je. Ik schrok… bang dat je al weg was", zei Marleen. "Ik wou kijken of er cadeautjes onder de boom lagen, en kijk er liggen er twee. Kom dan pakken we ze uit". Ze pakten de cadeautjes uit en er zaten in allebei de cadeautjes gezelschapspelletjes. "Wow, wat mooi! Kom, we halen jouw ouders erbij". En dus deden ze de hele dag samen spelletjes. Een kerst om samen te zijn !

The end