Het idee voor het boek is geleidelijk ontstaan. Jan Boekestijn komt dagelijks in zijn coachpraktijk mensen tegen die meer kwaliteiten of talenten hebben dan er uit komt. Foto: PR.
Het idee voor het boek is geleidelijk ontstaan. Jan Boekestijn komt dagelijks in zijn coachpraktijk mensen tegen die meer kwaliteiten of talenten hebben dan er uit komt. Foto: PR. Foto:

Jan Boekestijn schrijft
'De sleutel naar vrijheid'

RUURLO – Als hardloper heeft Ruurloër Jan Boekestijn weleens last van een blessure gehad. Op zo'n moment is het verstandig rust te nemen en zeker niet te forceren. "Je bent dan niet vrij om mee te doen met bijvoorbeeld een halve marathon. Dat lukt fysiek niet. Op dat moment beperkt je fysieke gesteldheid je mogelijkheden. Je voelt je dan voor dat stukje onvrij en belandt in een soort fysieke 'gevangenschap'." Veel vaker komt Jan 'psychische gevangenschap' tegen. Hierover heeft hij een boek geschreven met als titel 'De sleutel naar vrijheid'. In dit boek neemt hij de lezer, aan de hand van praktijkvoorbeelden, mee langs verschillende theorieën die helpen te begrijpen hoe zo'n 'gevangenschap' ontstaat, hoe zich dat manifesteert en hoe je je daarvan kunt bevrijden.

Door Jan Hendriksen

Het idee voor het boek is geleidelijk ontstaan. Jan Boekestijn komt dagelijks in zijn coachpraktijk mensen tegen die meer kwaliteiten of talenten hebben dan er uit komt. "Op een of andere manier zijn wij soms min of meer slachtoffer van een beperking die we ons zelf opleggen. Of op láten leggen. Gevolg is dat we ons gedrag aanpassen. Je merkt het wanneer mensen zeggen dat ze iets 'eng' vinden, of geloven dat 'ze iets toch niet kunnen', 'dat is voor mij niet weggelegd' en 'daar ben ik te oud, jong, dom, klein, ….. voor'. Dergelijke uitspraken wijzen op een door hen ervaren belemmering. Overigens heeft iedereen hier mee te maken. Vaak krijgen we het van huis uit al mee: 'Dat doet ons soort mensen niet!', of 'Zo zijn we nu eenmaal'. Als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje! Omdat veel mensen dat al hun hele leven horen, zijn ze gaan geloven dat het nog waar is ook. Velen zijn hieraan zo gewend, dat ze zich niet eens bewust zijn van dit mechanisme. Ik veroordeel dit niet, en je kunt er prima mee leven. Uiteindelijk is het een eigen keus. Daarom kun je er ook voor kiezen je grenzen op te schuiven", zo verklaart Boekestijn.
Jan Boekestijn ziet en ontmoet veel mensen die hinder ondervinden van hun beperkingen. Die meer, of anders zouden willen dan ze nu doen. "Ik zie veel mensen die veel meer kwaliteiten hebben dan dat er uitkomt. Ik zie hele euro's waar sommigen geloven dat ze slechts een 'dubbeltje' zijn. Het is mijn missie om anderen te helpen zich te bevrijden van deze beperking. Daar wordt de wereld beter van. Volgens mij worden mensen supergelukkig wanneer ze hun talenten en kwaliteiten gebruiken. Je kunt je dan maximaal inzetten voor de ander en je beleeft er zelf veel plezier aan. Daar wordt je blij en gelukkig van. Ik wil mensen helpen zich uit hun zelf opgelegde 'gevangenis' te bevrijden, zodat hun kwaliteiten volop tot hun recht komen." In zijn coachpraktijk ziet Jan Boekestijn mensen soms letterlijk veranderen: klanten gaan rechter lopen; er is een last van hen afgevallen. Hun gezicht klaart op. Soms zijn ze zelfs verbaasd over hun eigen mogelijkheden. "Ik gun iedereen deze vrijheid. Met dit boek wil ik iedereen inzicht geven in het 'mechanisme van opsluiting'. Het begint bij bewustwording. Pas wanneer je door hebt hoe het werkt kun je er iets aan veranderen. Daar begint het mee." In het boek geeft Jan Boekestijn meerdere voorbeelden van mensen die zo veel beperkingen ervoeren dat hen dat in hun functioneren hinderde en hoe zij daarvan zijn bevrijd. "De lezer herkent zich wellicht in een of meer van deze voorbeelden en kan hieruit aanwijzingen vinden om zichzelf te bevrijden. Met het stappenplan is het mogelijk met je zelf aan de slag te gaan. Om de sleutel te vinden die je bevrijdt van ongewenste hindernissen", aldus Boekestijn. Het boek is te koop bij The Read-shop in Ruurlo en verkrijgbaar als e-book via: www.Symion.nl.