Hans Nieboer, oud-directeur van De Barchschole presenteert het dorpsplan. Foto: PR
Hans Nieboer, oud-directeur van De Barchschole presenteert het dorpsplan. Foto: PR Foto:

Inwoners Barchem en Zwiep trots op hun dorp

BARCHEM – Het nieuwe Dorpsplan Barchem en Zwiep 2016-2026 werd dinsdagavond 26 september gepresenteerd aan de inwoners van Barchem en Zwiep. Het Dorpsplan dat tot stand is gekomen door de inwoners zelf. In het afgelopen jaar konden zij namelijk via verschillende bijeenkomsten en enquêtes hun meningen uiten. Dat heeft geleid tot een toekomstplan met ideeën over hoe Barchem en Zwiep er over tien jaar uit zouden moeten zien met als doelstelling de leefbaarheid te behouden en te verbeteren.

De inwoners van Barchem en Zwiep zijn vooral trots op hun dorp. In het afgelopen jaar hebben zij aangegeven dat het er fijn wonen is en ze geven een hoog wooncijfer (7,8). Inwoners willen dan ook vooral graag het huidige leefklimaat met alle voorzieningen behouden. Daarbij worden ook het rijke verenigingsleven, het dorpsgevoel en de mooie omgeving als pluspunten genoemd. Toch worden er ook minpunten genoemd zoals het gebrek van een pinautomaat, gebrekkig openbaar vervoer, te hard rijden en slechte trottoirs. Alle plus- en minpunten zijn uiteindelijk samengevat in de volgende thema's: Verkeer & veiligheid, Voorzieningen, Recreatie & toerisme, Sport en Wonen.

Verkeer & veiligheid
Verkeer & veiligheid is één van de belangrijkste thema's dat door de inwoners is genoemd. Maar liefst zeventig procent van de inwoners geeft aan dat Barchem en Zwiep niet verkeersveilig zijn. Bovendien zal naar verwachting de verkeersintensiteit van Barchem en Zwiep, de hoeveelheid auto's, vrachtwagens en ander vervoer, niet afnemen. Barchem wordt doorsneden door drie provinciale wegen. Een gemeentelijke weg (Zwiepseweg) verbindt Barchem met Zwiep. Volgens de inwoners wordt de maximale snelheid regelmatig overschreden, zowel in Barchem als in Zwiep. Fietsers en voetgangers ervaren dit als onveilig terwijl van handhaving nauwelijks tot geen sprake is. Genoemde aandachtspunten zijn onder andere het verbeteren van de openbare verlichting, verbeteren van de trottoirs, terugdringen van het sluipverkeer dat vanuit Barchem via de Zwiepseweg naar de Goorseweg gaat en het veiliger maken van de kruising en oversteekplaats aan de Lochemseweg.

Presentatie
Hans Nieboer, oud-directeur van De Barchschole verzorgde de hele avond de presentatie van het Dorpsplan waarbij hij naast het benoemen van de successen uit het vorige Dorpsplan de volle zaal mee nam in een trip van het verleden naar een ludieke schets van de toekomst. Met mooie verhalen uit het verleden, leuke anekdotes en citaten uit de enquêtes werd het Dorpsplan op een ludieke wijze gepresenteerd. Waarbij overigens de echte inhoud nog enigszins in het midden werd gelaten. Alle aanwezigen kregen immers na afloop van de presentatie een exemplaar uitgereikt en konden zodoende zelf het uiteindelijke product aanschouwen. Tijdens de pauze van de presentatie werden de eerste exemplaren uitgereikt door kinderen van De Barchschole, aan erelid Johan Saaltink en aan de voorzitter van Vereniging Contact Barchem Henny Wildschut. Ook wethouder van de gemeente Lochem, Trix van der Linden, ontving een exemplaar van het Dorpsplan en zij gaf namens de gemeente een blijk van waardering voor de inzet en de betrokkenheid van de inwoners.

Uitvoering
Na afloop van de presentatie werd er niet alleen 'geproost' op het toekomstplan dat er nu ligt maar er werd bovendien een nadrukkelijke oproep gedaan aan een ieder die zich wil gaan inzetten voor het realiseren van de diverse plannen. Per thema worden er immers nog vrijwilligers gezocht. Enthousiaste inwoners kunnen zich aanmelden voor een thema dat hen aanspreekt bij één van de leden van de dorpsplan werkgroep of via het e-mailadres dopbarchemzwiep@gmail.com.

Samen
Als iedereen de schouders onder het Dorpsplan zetten zullen veel ingebrachte ideeën levensvatbaar en succesvol blijken te zijn. Zoals erelid Saaltink al zei: "Alleen kan je niet veel, maar samen bereik je alles."