Borculo na de stromramp. Foto: PR Stormrampmuseum
Borculo na de stromramp. Foto: PR Stormrampmuseum Foto:

Aanstormend toerisme

Windhoos als toeristische trekpleister?

BORCULO - Toerisme is steeds meer een belangrijke inkomstenbron voor de Achterhoek. Maar het kan nog beter. Borculo heeft al een stormrampmuseum, in één gebouw met het brandweermuseum. Maar dinsdag 26 september wordt erover nagedacht of de 'Borculose windhoos van 10 augustus 1925' nog meer potentieel heeft om het aantal toeristen dat Borculo bezoekt te verhogen. Het programma heeft de passende werktitel 'Aanstormend toerisme' gekregen.

Door Rob Stevens

Er zijn een drietal lezingen over de storm die Borculo teisterde: een lezing over rampen, een lezing over de link met de storm met Utrecht en een bijdrage over de rol van de toenmalige burgemeester Muralt. Daarna volgt een excursie door de binnenstad. In workshops wordt vervolgens besproken of dit meteorologische voorval van een eeuw geleden toeristisch inderdaad kansen biedt voor Borculo.
De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed gaat samen met zeven Achterhoekse gemeenten en de provincie een week op onderzoek naar de Achterhoekse identiteit aan de hand van actuele uitdagingen. Bijzondere landschappen, gebouwen en verhalen bepalen mede de identiteit van de Achterhoek. De tweede dag van de week staat de storm van Borculo centraal. Deze gaf Borculo in een klap nationale bekendheid. Het was voor Nederland de eerste ramp waarbij mensen met de trein naar Borculo kwamen om zelf de gevolgen van de storm te aanschouwen. De eerste vorm van ramptoerisme. Het was tevens de eerste keer dat een nationale hulpactie op gang kwam. De vraag is of het 'stormverhaal' Borculo opnieuw kansen biedt.
Leerlingen van groep 7 van de St. Jorisschool presenteren de 'Aanstormend toerisme' dag in een aantal lessen hun associaties met natuurverschijnselen als storm en onweer. Is een storm alleen gevaarlijk of eigenlijk ook best wel spannend en uitdagend?
Wie 26 september hierover mee wil denken en praten is welkom. Het is wel noodzakelijk je er voor aan te melden. Dat kan door een mail te sturen aan Roy Oostendorp op mailadres: roy.oostendorp@achterhoek.nl. Meer informatie is te vinden op de projectwebsite: www.weer-achterhoek.nl.


Nieuw seizoen Eetcafé in Het Hof

BORCULO - Donderdag 28 september begint er weer een nieuw seizoen van het Eetcafé. Dan kan er weer lekker gegeten worden in Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner voorbereiden koken en uitserveren.

Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de in Ontmoetingsruimte van Het Hof waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner.
Het 4-gangen diner kost 11 euro per persoon inclusief een drankje, te voldoen voor of na afloop. Reserveren kan van af heden tot en met dinsdag 26 september.
Het viergangen menu bestaat uit: courgette soep, gevulde tomaat, saucijs op een bedje van champignons, groente- en aardappel garnituur, ijs met vruchten.
Met eenvoudige dieetwensen kan rekening worden gehouden, gelieve dit bij opgaaf te vermelden.
Het volgende Eetcafé is donderdag 26 oktober. Voor meer informatie over het Eetcafé van Betula in Borculo kan men contact opnemen met Jos Holweg: coördinator Eetcafé van Betulawelzijnsdiensten, via tel. 0545 – 469999.