Henk Viscaal is een van de vrijwillige chauffeurs van de Mooi in Ruurlo Express. Foto: Jan Hendriksen.
Henk Viscaal is een van de vrijwillige chauffeurs van de Mooi in Ruurlo Express. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Vrijwilligers rijden 'Mooi in Ruurlo Express'

RUURLO – "Ik hoef u niet meer op te halen en terug te brengen naar het kasteel of het station?", zo vraagt Henk Viscaal aan een echtpaar dat op het Kerkplein uit de 'Mooi in Ruurlo Express' stapt. "Nee we gaan eerst een 'terrasje pakken' vervolgens even de winkels bekijken en dan ergens in het dorp een 'vorkje prikken'. En daarna lopen we wel terug naar de parkeerplaats bij het station." De opmerkingen van Wil en Harry van Straatum uit Eindhoven moeten als muziek in de oren klinken van de Ruurlose ondernemers Rob Teunissen en Sven Bonsel. Het ondernemende tweetal van Teunissen Mode en Sven voor Ogen zijn de grote animatoren achter de 'Mooi in Ruurlo Express' die sinds de opening van museum MORE, eind juni, de bezoekers aan het museum naar het centrum van Ruurlo brengt en visa-versa. Het is een initiatief van de Ruurlose Ondernemers Vereniging.

Door Jan Hendriksen

In eerste instantie werd er gereden in een 'geleende' express. Maar sinds enkele weken heeft men onder de vlag van de ROV een eigen 'kar' gekocht waarop in grote letters 'Mooi in Ruurlo Express' prijkt. De elektrische 'golfkar' die aan zeven passagiers plaats biedt, wordt bemand door een aantal Ruurloërs die op vrijwillige basis de 'express' heen en weer pendelen tussen het museum, het station en het centrum van Ruurlo en visa-versa. "En dat is hartstikke leuk en dankbaar werk", zo vertelt Henk Viscaal (75) op een van zijn eerste ritten. Samen met Ben Lodeweges, Dinant Weenk, Henk Deunk, Frans Uiterwijk, Marcel Klein.Goldewijk, Albert Wonnink, Gerrit Weijman, Theo van der Leij en Jan Bosch (reserve) is Viscaal een van de vrijwilligers die worden ingeroosterd voor de ritten. Een speciale rijcursus hebben ze niet gehad. Henk: "Ik heb ruim vijftig jaar een autorijbewijs. Vorige week ben ik geïnstrueerd." En het moet gezegd worden; de Ruurloër stuurt met souplesse de 'express' tussen de paaltjes door die op fietspad van het Kerkplein staan. Intussen verschaft Viscaal op de reis vanaf het museum naar het centrum de nodige informatie over Ruurlo aan zijn passagiers. "Rechts van u ziet u de Sint Willibrorduskerk die ontworpen is door de bekende architect Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontworpen."
Op deze zaterdag heeft Viscaal om elf uur 's morgens plaatsgenomen achter het stuur. Hij heeft amper de tijd om tussen alle ritten door een kop koffie te drinken. Want telkens staan er wel weer mensen bij de 'express' te wachten om vervoerd te worden. Als er vervolgens twee 'dames' uit Apeldoorn bij Henk 'instappen' ontstaat er een geanimeerd gesprek. Ze blijken leeftijdgenoten van Viscaal te zijn en raakvlakken uit het verleden te hebben in het onderwijs waarin Henk werkzaam was. Humor is aan Henk ook wel besteed als we tijdens de volgende rit Ruurlo weer binnenrijden. "Dat is de mooiste vrouw van Ruurlo", zo wijst hij naar een 'dame' die door de Dorpsstraat wandelt. "U heeft wel smaak", reageert een van de passagiers. "Ja maar dat is ook mijn vrouw", zo grijnst Viscaal van oor tot oor.
Iets tegen sluitingstijd van het museum drinkt Viscaal samen met Bob Schaafsma die als vakantiekracht de 'express' van het museum bestuurt nog even snel een kop koffie in de Oranjerie. Op de laatste rit pikken ze de twee Ruurlose vrienden Bram Hilverink (14) en Luuk van den Heuvel (15) nog even snel bij het station op. "Anders moeten we lopen", zo geven Bram en Luuk grif toe. "Moet kunnen", is de reactie van Viscaal die tot de volgende slotconclusie komt; "Iedere activiteit is groot of klein bij een beperkt aantal vrijwilligers die daarin vele vrije tijd willen stoppen."

Henk Viscaal is een van de vrijwillige chauffeurs van de Mooi in Ruurlo Express. Foto: Jan Hendriksen.