Zowel Zeeman als de Marskramer sluiten deze maand hun deuren in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Zowel Zeeman als de Marskramer sluiten deze maand hun deuren in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Het wordt binnenkort stil in winkelstraat De Smidse'

RUURLO – Het zal binnenkort ongetwijfeld behoorlijker wat stiller worden in de Ruurlose winkelstraat De Smidse. In de enige voetgangersstraat in Ruurlo sluiten namelijk de vestigingen van Zeeman Textiel Supers en de Marskramer deze maand hun deuren. Zeeman sluit na twaalf jaar haar vestiging op 19 augustus en het Ruurlose filiaal van de Marskramer sluit een week later op zaterdag 26 augustus na vijftien jaar haar deuren. Eind juni beëindigde de Ruurlose Diana van der Wolf aan de honderd meter lange winkelstraat na drie jaar ook al de deuren van 'd Jeemz Kinderkleding.

Door Jan Hendriksen

Vanaf 26 augustus is nog alleen het kantoor van de zorgorganisatie Zorgdetail van Richard Prins aan De Smidse gevestigd. Het moederbedrijf van de Marskramer, Blokker Holding, kondigde al in mei van dit jaar de sluiting van de Ruurlose vestiging van de Marskramer aan. Daarbij bood Marskramer de eigen winkels de mogelijkheid verder te gaan als franchiseformule.

Ondanks oproepen van Ruurloërs gaat sluiting door

Ruurloërs hadden nog de hoop dat de vestiging nog verder zou worden geëxploiteerd in de franchiseformule. Talloze Ruurloërs lieten via een oproep via de facebookpagina 'Je bent een Ruurloër als….' de klantenservice van de Marskramer namelijk weten dat men het ontzettend jammer vindt dat men de Ruurlose vestiging sluit.

Beleid
In een reactie op deze actie laat de voormalige bedrijfsleidster Ilse Straatmans, die tot 1 augustus werkzaam was voor de Marskramer in Ruurlo, weten dat sluiting van de Marskramer het beleid van het concern de oorzaak is van de sluiting. Bouw- en Vastgoedonderneming Lisman B.V. uit Zeist is de eigenaar van de drie winkelpanden in Ruurlo.

ROV betreurt leegstand
De Ruurlose Ondernemers Vereniging betreurt het vertrek en de sluiting van de winkels in Ruurlo.

Secretaris Antoine Rutgers van de ROV: "De leegstand van winkelpanden in Ruurlo is beperkt in verhouding tot omliggende gemeenten. Wij zien als ROV echter grote kansen voor ondernemers om vooral in de huidige tijd te starten met een eigen onderneming en de lege panden op te vullen. Door de opening van het museum MORE is, zo merken de ondernemers in Ruurlo, de toestroom van bezoekers de afgelopen maanden sterk gestegen. Deze toestroom van bezoekers van ons dorp zal door het vervoer via de More Express aanblijven. Ruurlo is en blijft voor ondernemers een dorp waarin iedereen op zijn manier kan profiteren nu en zeker in de toekomst."