Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels Foto:

Doetinchem kleurt Oranje

DOETINCHEM – Een kwartfinale mét Oranje. Voor speelstad Doetinchem kon 29 juli bij voorbaat al niet meer stuk. Duizenden supporters, jong en oud, kwamen naar de fanzone aan de IJsselkade om zich op te warmen voor het treffen tegen de Zweden. Iedereen genoot.

Ella-Bo (6) en Fedde (3), Doetinchem

'Ik wil bij Ajax voetballen'

Dat voetbal niet automatisch is voorbehouden aan jongens bewijst Ella-Bo. Het zesjarige meisje is helemaal lijp van de voetbalsport, terwijl haar broertje er geen bal om geeft. Daarom gaat ze samen met haar vader Arend-Jan naar de kwartfinale in Doetinchem. Kek hoedje op, rood-wit-blauwe schmink en kralen en een oranje shit en vestje, Ella-Bo is er helemaal klaar voor. En na de zomervakantie mag ze zelf de voetbalkicksen aantrekken, want dan wordt ze lid van DZC'68. "Ze wilde bij Ajax, maar laten we eerst maar dicht in de buurt beginnen", lacht mams.

Noa van 't Woudt (10), Westervoort

'We komen om sfeer te proeven'

Noa van 't Woudt in Oranje. Heel even maar. Vrolijk steekt ze haar hoofd door het gat van de grote banner met de elftalfoto waar normaal Desiree van Lunteren zit. Papa Vincent maakt er een kiekje van. "We komen hier om sfeer te proeven". Regelmatig bezoeken ze samen duels in de eredivisie, Vitesse is de favoriete club van het tweetal. "Mijn grote idool is de aanvoerder Guram Kashia". Bij AVW'66 in haar woonplaats speelt Noa nu nog tussen de jongens. "Na de vakantie kom ik in Meiden onder 13."

Rob (58) en Erna (59) Bruggink, Gendringen

'Een prachtig evenement voor deze omgeving'

Voetbalmaf. Dat zijn Rob en Erna Bruggink uit Gendringen. Rob was jarenlang seizoenkaarthouder bij De Graafschap en voetbalde zelf bij Gaanderense Boys. Het tweetal had al ruim voor de wedstrijd kaarten voor deze kwartfinale en roemt de kwaliteiten van Lieke Martens en Shanice van de Sanden. "Ook al was het niet Nederland geweest, dan waren we toch gegaan, we zijn echte voetbalsupporters. Maar dit is toch wel prachtig hoor, die sfeer, geweldig. Mooi dat zoiets in deze omgeving plaatsvindt. En straks wordt het feestje nog mooier, want Nederland gaat gewoon winnen met 2-1."

Ton van der Burgt (51), Zeist

'Die Lieke Martens, geweldig, wat een bewegingen'

De 51-jarige Ton van der Burgt zit dankzij een collega op de voorste rij tijdens Nederland-Zweden. "Hij belde me en zei dat er nog kaarten te koop waren. En waarom niet. Ik hou van voetbal, ook damesvoetbal ja. Als je die Lieke Martens ziet, geweldig, wat een bewegingen." Van der Burgt had al een geweldig jaar als Feyenoord-supporter, EK-winst voor de dames zou het jaar helemaal af maken. "Ze maken een goede kans, vanavond wordt het 2-0," bewijst hij over een voortuitziende blik te beschikken.

Suze (4), Lars (2) en hun moeder Linda Momberg, Doetinchem

'Zoveel mensen, zoveel plezier'

Terwijl haart kroost zich al etend vermaakt op grote zitkussens, geniet Linda Momberg van de sfeer op het terrein bij de IJsselkade. "Nee, ik ga niet naar de wedstrijd. Het was helaas al uitverkocht. Het is echt leuk om hier te zijn en te zien hoeveel mensen met zoveel plezier hier aan meewerken."

Edwin Vermaas (35) en Roland Pragt (31), Rotterdam

'Als Nederland scoort, kan ik niet juichen'

Edwin Vermaas en Roland Pragt omarmen het Weuro 17 en voelen zich helemaal happy in het oosten. Toch ziet Edwin geel en Roland Oranje. Een vreemde combinatie voor de twee voetbalvrienden die vanuit Rotterdam naar Doetinchem zijn gekomen om de wedstrijd live bij te wonen. Eerder bezochten ze al een duel van IJsland. De Feyenoordfans leggen uit hoe het zover heeft kunnen komen. Edwin: "Voor het toernooi kies ik altijd een favoriet team. Dit keer was het Zweden. Dan ga ik er ook helemaal voor. Dat ze vandaag tegen Nederland moeten, is jammer, maar ik wilde ze niet in de steek laten. Het voelde vanochtend wel raar. Stel, dat Nederland straks scoort, dan kan ik niet juichen. Maar goed, wie A zegt, moet ook B zeggen."


Women's Euro 2017 reclame voor Doetinchem

Oranjeleeuwinnen naar halve finale EK

DOETINCHEM – Women's Euro 2017 (Weuro 2017) is nog niet afgelopen. Toch kan Doetinchem nu al terugkijken op een geweldig voetbalfeest. De kwartfinale met Oranje trok duizenden fans naar de fanzone aan de IJsselkade en de Vijverberg was stijf uitverkocht. Oranje-Zweden was pure reclame voor het damesvoetbal, voor de stad Doetinchem en de hele Achterhoek.

Door Susan Wiendels

De negentig minuten op de Vijverberg zitten er bijna op. 2-0 prijkt er op het scorebord, met Martens en Miedema als doelpuntenmakers. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen, uit volle borst wordt er 'we gaan naar Enschede' gezongen. Daar spelen de Oranjeleeuwinnen op donderdag in de Grolsch Veste de halve finale van het EK tegen Engeland. En als ook dat duel wordt gewonnen wacht zondag in dezelfde arena de finale. Het is de apotheose van een prachtige voetbaldag, die al vroeg in de middag op gang komt. Al vanaf 12.00 uur druppelen voetballiefhebbers de fanzone aan de IJsselkade binnen. Verkleed als leeuw, getooid in originele tenues of simpelweg in een oranje shirt, colbert of broek. Oranje slaat de klok met her en der een plukje geel. Want ook de Zweedse fans weten het terrein te vinden. Mannen, vrouwen, kinderen, hele vriendengroepen en families maken er een gezellig feest van. Iets na half vier uur vertrekken de supporters met een kaartje in wandeltempo achter de Oranje-bus naar de Lijsterbeslaan. De sfeer is nog steeds uitbundig, ook op de IJsselkade waar de achtergebleven voetbalfans blijven dansen, feesten, drinken, zingen en eten. Op een groot voetbalscherm bekijken zij het duel, dat twee kilometer verderop plaatsvindt. De gemeente Doetinchem investeerde anderhalve ton in het creëren van een echte EK-sfeer, maar dat was het meer dan waard, concludeert sportwethouder Peter Drenth na afloop terecht.

Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Foto: Susan Wiendels
Ella-Bo en Fedde. Foto: Susan Wiendels
Noa van 't Woudt. Foto: Susan Wiendels
Rob en Erna Bruggink. Foto: Susan Wiendels
Ton van der Burgt. Foto: Susan Wiendels
Suze en Lars. Foto: Susan Wiendels
Edwin Vermaas en Roland Pragt. Foto: Susan Wiendels