Vlak voor de opening van de markt wordt het spandoek van de Vrouwen van Nu Ruurlo door een van de mannen opgehangen. Foto: Jan Hendriksen.
Vlak voor de opening van de markt wordt het spandoek van de Vrouwen van Nu Ruurlo door een van de mannen opgehangen. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Handel viert hoogtij tijdens jubileumeditie rommelmarkt

RUURLO – Het aanbod van curiosa was weer divers en keurig in de tientallen marktkramen op het Kerkplein uitgestald. De publieke belangstelling groot en de verkoop bovenverwachting goed. En de weersomstandigheden werkten ook nog eens prima mee. Kortom: de Vrouwen van Nu Ruurlo kunnen terugzien op een zeer geslaagde editie van de rommelmarkt die zaterdag voor de 25ste keer plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

Het is zaterdagmorgen klokslag zeven uur als er drie imposante tractoren met evenzovele grote veewagens in de trekhaak het Kerkplein oprijden. In die drie veewagens honderden bananen- en verhuisdozen met daarin bijna alle 'rommel' die de vrouwen deze morgen aan de man en/of vrouw willen brengen. Naast de tientallen vrouwen steken op deze vroege ochtend ook een aantal mannen de handen uit de mouwen voor de vrouwen. "Toen we nog zware meubels, bedden en kasten verhandelden waren ze voor ons onmisbaar. Maar meubels, bedden en kasten behoren al een aantal jaren niet meer tot onze handel. De mannen zijn echter blijven 'hangen'. Voor het uitladen en inladen van al die dozen zijn wat extra handen zeer welkom", zo laat voorzitster Dini Ligterink van de Rommelmarktcommissie van de Vrouwen van Nu Ruurlo weten als de markt zaterdagmiddag tegen twee uur op zijn einde loopt. In het laatste uur van de markt kunnen de bezoekers tegen betaling van drie euro een vuilniszak krijgen die ze helemaal vol kunnen stouwen met de dan nog te koop zijn de goederen.

En daarvan wordt gretig gebruik gemaakt door de koopjesjagers. Maar ook misbruik zo blijkt. "We hebben net iemand betrapt die met een volle zak naar zijn auto liep, daar de gekochte spullen in de kofferbak legde en vervolgens de lege vuilniszak weer probeerde te vullen. Maar daar hebben we een stokje voor gestoken. Zo werkt het niet zo hebben we hem op een vriendelijke maar dringende manier duidelijk gemaakt", zo verklaart Ligterink enigszins verbouwereerd.

Verbaasd
Onder het publiek naast plaatselijke en regionale bezoekers ook talloze vakantiegangers. Zoals voorzitster Gineke Werkman-Bulstra van de Vrouwen van Nu afdeling Kerkenveld-Alteveer uit Drenthe. Ze is in de omgeving van Ruurlo op vakantie. Ligterink: "Ze verbaasde zich over de activiteit die we organiseerden. En dat is het misschien ook wel zo. Want naar ons weten zijn we de enige afdeling van Vrouwen van Nu in ons land die jaarlijks een rommelmarkt organiseert."

Nauwkeurig
In tussen gaan de boeken ook voor drie euro per vuilniszak van de hand. In de eerste uren van de markt werden ze voor twee euro per kilo aangeboden. Een unster (weeghaak; red.) geeft telkens nauwkeurig de kilo's aan. "In het verleden werd er per boek betaald. Dit werkt veel efficiënter", zo laat Willemien Reurink van achter de boekenkraam weten. Leni Groote Haar en Marian Klein Egelink zijn hun handwerkenkraam' voorzichtig al aan het opruimen als Marjan Smit uit het Noord-Hollandse Schoorl zich nog meldt. 'Wat kost dat kleed", zo vraagt ze aan Groote Haar. "Als je nu een vuilniszak koopt mag je het kleed voor drie euro meenemen." En dat is niet aan dovemansoren oren gezegd. Als klap op de vuurpijl wordt het kleed door Leni Groote Haar en Dini Ligterink keurig opgevouwen en in een speciale tas aan Smit meegegeven.

"We waren vanuit ons vakantieadres in Rekken met een viertal cliënten van de Raphaëlstichting een rondje Achterhoek aan het doen. Onze stichting biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en is daarnaast actief in de psychiatrie en verpleeghuiszorg. We hebben een rondje over de markt gemaakt en gaan nu bij de bakker van een lekker kopje koffie met iets lekkers genieten", zo laat Smit weten terwijl ze de drie euro aan Groote Haar geeft.

Opbrengst
Hoeveel euro de rommelmarkt uiteindelijk heeft opgebracht maakten de vrouwen niet bekend. Een deel wordt besteed aan de jaarlijkse Kerstmiddag voor de Ruurlose ouderen. De rest vloeit in de kas van de vereniging.voor algemene ledenactiviteiten.