Ype Koopmans geeft uitleg. Foto Bram Wassink
Ype Koopmans geeft uitleg. Foto Bram Wassink Foto:

Melchers verwezenlijkt jongensdroom

Vervolg voorpagina

Het werd een zeer persoonlijk project. Niet in de laatste plaats omdat Melchers iets wilde terugdoen voor de Achterhoek, de streek waar hij al decennia met veel plezier woont.
Hans en Monique Melchers schakelden onder anderen architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk in om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur. Als bezoekers via de glazen brug en de glazen entree het museum betreden is de metamorfose indrukwekkend. De ruimten, zoals de burgemeesterskamer en de raadszaal, zijn nog herkenbaar. Opvallend zijn de aangebrachte weerspiegelingen van de plafond, die als motieven terug komen in de vloeren. Ook bijzonder zijn de kleurige wand bespanningen die ontworpen zijn door couturier Ronald Kok uit Amsterdam.

Ontwikkeling
Uit de Carel Willink (1900-1983) collectie zijn altijd minstens 45 werken te zien in het kasteel. Van een zelfportret dat Willink op achttienjarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteel met kubisme tot aan de nooit geƫvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtige oeuvre. Ook de bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng zijn te zien. Een bijzonder werk van Willink ontbreekt echter. De vader van Hans Melchers werd ooit geportretteerd door Willink, maar dit schilderij is helaas in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Grote eer
Tijdens de pers 'preview' maken aanwezigen in de voormalige raadszaal kennis met Sylvia ten Hoove (58) uit Ruurlo. Ze is sinds anderhalf jaar werkzaam als publieksmedewerker bij museum MORE in Gorssel. Maar vanaf 27 juni als het Ruurlose museum wordt geopend is ze werkzaam in Ruurlo en dat vindt Ten Hoove een grote eer. Op de vraag wat haar favoriete werk is van Carel Willink verklaart ze volmondig: "Het Portret van Mathilde", die op de eerste etage te zien is.

Geopend
Museum MORE in Ruurlo is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumkaart is geldig en men betaalt geen toeslag. De entree zonder Museumkaart bedraagt twaalf euro voor volwassenen, kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang en kinderen van zes tot en met achttien jaar betalen vijf euro.

Artistiek directeur Ype Koopmans geeft uitleg. Foto Bram Wassink
Prachtig zich op de Oranjerie. foto: Bram Wassink
De entree van glas. foto: Bram Wassink
De pers kon vast een kijkje nemen in het kasteel. Foto: Bram Wassink
Het interieur van het museum. Foto: Bram Wassink
Afbeelding