Echtpaar Hulshof uit Borculo viert dat ze 60 jaar getrouwd zijn. Foto: Susanne ten Have
Echtpaar Hulshof uit Borculo viert dat ze 60 jaar getrouwd zijn. Foto: Susanne ten Have Foto:

Marietje en Jan zestig jaar getrouwd

BORCULO – Ze leerden elkaar kennen in Mariënvelde, ruim 65 jaar geleden. Het Borculose echtpaar Marietje Hulshof-Goldewijk (85) en Jan Hulshof (86) trouwen zestig jaar geleden voor de wet.

Door Susanne ten Have

"Hij bracht mij na afloop van de kermis naar huis en hij is toen eigenlijk gebleven", vertelt Marietje over hun verkeringstijd. Als achttienjarige jonge vrouw viel zij destijds voor de iets oudere Jan. Die volgens haar goed kon dansen. Iedere zaterdagavond kwam hij na de lof dienst in de kerk op de fiets naar haar toe. "Ze woonde dichtbij de kerk dat was wel makkelijk", grapt Jan. Maar Jan moest wel geduld hebben. "Marietje was vaak nog aan het werk als ik bij haar langs ging. Haar moeder zei dan wel eens, ze is daar en daar. Ga er maar naar toe. Maar ik bleef liever binnen. Zat ik daar de krant te lezen bij mijn toekomstige schoonouders, haha."
De bruid komt uit een gezin van tien kinderen, daarvan is zij de oudste. Hard werken was toen de norm, vertelt ze. "Het waren lange dagen. Ik moest vaak tot tien uur 's avonds bij een gezin helpen in de huishouding", zegt Marietje.
Na zeven jaar verkering besloot het stel te gaan trouwen, want ze wilden graag een woning. En die waren schaars vlak na de Tweede Wereldoorlog. "We gingen toen op de fiets naar het gemeentehuis in Ruurlo. Tussen de werkzaamheden door trouwden wij. Op de terugweg dronken we bij cafe 't Haantje een borrel. Daarna trokken we thuis direct de oude kleren aan, want er moest wel weer gewerkt worden", herinnert de Borculose zich. Het echte feest vierden ze bij Kerkemeijer, nadat ze ook voor de kerk hun huwelijk konden bezegelen. "De pastoor zei dat het feest tot negen uur mocht duren. Dan wisten de ouders ook wanneer zij hun kinderen thuis konden verwachten. Zo ging dat toen", aldus Marietje.
Jan werkte jarenlang bij de Coveco in Borculo en het echtpaar kreeg daarom ook een woning in de Prins Willem VI straat. 25 jaar lang draaide hij daar de nachtdiensten. Het echtpaar breidde het gezin uit met zes kinderen. Daar had Marietje haar handen vol aan. Altijd stond ze klaar voor haar kinderen. "Ach als je druk bent heb je altijd tijd. Alle kinderen zijn gaan studeren en een zoon woont in Amerika. Ik ben ontzettend trots op ze", zegt ze. "En er zijn tien kleinkinderen. De oudste is 20 en de kleinste één, dat vind ik toch leuk."
Het diamantenpaar Jan en Marietje maken heel wat kilometers op de fietsen nadat hij met pensioen mag. Toen zij last kreeg van haar beide heupen ging Jan alleen op pad. Maar daar is hij vanwege gezondheidsredenen ook mee gestopt. Marietje haakt en breit in haar vrije uurtjes. "Met vijftig jaar trouwen heb ik iedereen pannenlappen gegeven. Maar ik had er maar 80 gehaakt, kwam er 20 tekort", vertelt ze. "Dat vond ik erg."