Natuurlijk ontbrak er geen zandbak voor de kinderen op het Reurpop terrein. Foto's Joris Fotografie Ruurlo.
Natuurlijk ontbrak er geen zandbak voor de kinderen op het Reurpop terrein. Foto's Joris Fotografie Ruurlo. Foto:

'Blij dat ik tot de Reurpop familie behoor'

RUURLO – Iedereen van de in totaal bijna elfduizend bezoekers had afgelopen weekeinde aan de Wiersseweg wel een persoonlijk 'Reurpop momentje', tijdens de tiende editie van het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival. "Blij dat ik bij de Reurpop familie behoor. Tien jaar Reurpop, het beste Ruurlose feest. Een vette dikke duim voor alle mensen die zich vol overgave inzetten voor Reurpop, chapeau. Jett Rebel natuurlijk. Als Sam uit de hangmat valt." Zomaar een aantal 'momentjes' die te lezen waren in het 'Nationaal Historisch Museum der Reurpop Geschiedenis'.

Door Jan Hendriksen

Reurpop: een kleinschalig puur plaatselijk muziekfestival dat na een decennia is doorgegroeid naar een veel breder regionaal festival, elk jaar nog groeit in publieksaantallen en dit jaar was meer dan ooit had 'ingezet' op sfeer en beleving. "Op dat laatste hebben we ons dit jaar nog meer geconcentreerd. En dat waardeert het publiek. Zie de reacties op het Amsterdamse Plein en de Greyhound Saloon. Natuurlijk zetten we muzikaal een zo breed mogelijk line-up neer. Het is echter niet onze insteek om grote nationale of internationale artiesten of groepen van naam naar ons festival te halen. We willen een regionaal herkenbaar festival blijven. En ons budget laat het overigens ook niet toe om een 'topper' van allure binnen te halen. In vergelijking: BLØF trad afgelopen weekeinde twee avonden in Lochem op. Het bedrag dat zij vragen daarvan kunnen wij de totale line-up over drie dagen van betalen. Goed voor in totaal bijna zestig optredens", zo laat pr-man Luuk Rouwhorst van de organiserende Stichting Vrienden van Reurle weten. Voor het eerst in het tienjarig bestaan bestaan raakten twee van de drie dagen van het festival uitverkocht. Zaterdagavond en zondag was het festivalterrein gevuld met 4500 bezoekers. En die kregen een breed menu aan muzikaal en entertainment vertier voorgeschoteld op maar liefst zeven podiums.

Een voltreffer op de 'Spektakelweide' was het Amsterdamse Plein. Bij het betreden van deze tent werd het Achterhoekse gevoel in een klap vergeten en waande men zich in de hoofdstad. Café 'Bolle Bennie, 'De Bronzige Oele', de 'Bananenbar' en de 'Karaoke Toko'. Ze hadden aan belangstelling niet te klagen. Evenals de paaldanseres en de 'The Red Room'. Hoewel? De dame van lichte zeden liet gedurende de drie dagen weten: "Ik ben zo terug". Opvallend was dat vrijdagavond de twee optredens van de Amsterdamse entertainer Joki Toedeledoki niet op het Amsterdamse Plein maar in de Theatertent plaatsvonden. "Een gemiste kans", zo vond Joki Beerendonk.

Greyhound Saloon
Ook nieuw was de Greyhound Saloon. De 'Reurpoppers' wilden na acht jaar 'Tanklokaal' wel iets anders. Zaterdag was de saloon het domein voor de Vordense band De Bankdirecteuren en zondagmiddag was die ingericht voor de jongste jeugd met als thema 'Welkom in het Wilde Westen'. De honderden kinderen werden vermaakt met een theatervoorstelling en konden als heuse cowboys lasso's en bus gooien, servies schieten en hun gezichten natuurlijk laten schminken.
Muzikaal was het aanbod op de zeven podium zoals gezegd zeer divers. Pop, dance, rock, jazz, reggea blues, Nederlandstalig en Egerländer. Men kwam ogen en oren tekort. Om een paar lokale/regionale optredens te benoemen. Want die ruimte wordt door het festival ook gegeven: Inside Joke. Een vijfkoppige rockband met onder meer drummer Johnno Seinhorst (24) uit Ruurlo in hun midden. Het optreden in de Theatertent was het tweede optreden van de band in hun inmiddels eenjarig bestaan. "En dat was best wel spannend", aldus de Ruurloër.
Bijzonder was het ook optreden van de Doesburgse formatie The Jibs. Ze waren herkenbaar: de hits van The Rolling Stones, The Animals, Bob Dylan, The Kinks en Them. De 'grijze' rockers lagen bijzonder goed in het gehoor en die met het nummer 'It's all over now baby bleu' van Bob Dylan een hommage aan Ruurloër Lou Banda brachten die manager en als 'vaderfiguur' voor de muzikanten optrad. De Jan Ottinkband uit Lochem kon zondagmiddag mede door wat geluidsproblemen het publiek op het Amsterdamse Plein niet aan zich binden. Dit in tegenstelling tot Peter Borkus die zaterdagavond het 'Plein' volop in beweging bracht met een verrassend gastoptreden van Ruurloér Johnny Verhey die spontaan het nummer 'De Vlieger' van André Hazes loepzuiver liet horen. En de Bankdirecteuren uit Vorden speelden zoals verwacht voor een 'uitverkocht' huis in de Greyhound Saloon. The Daltons met onder meer oud-Ruurloër Pascal Heilig en Wim Weernink uit Barchem in hun midden mochten Reurpop afsluiten. De 'huisband' werd op enig moment aangevuld met oud gitarist en zanger Pim Lubberdink die het publiek bedankte met de woorden: "Zonder jullie was Reurpop er niet geweest. Ik ga voor jullie door de kienen."
Muzikale hoogtepunten van het festival waren misschien wel de drie tributebands die in De Zandkoele te horen waren: AC/DC, Coldplay en UB40 respectievelijk vertolkt door AC/DC UK, Coldplace en Rats in het Kitchen.

Het Amsterdamse Plein maakte indruk op het Reurpop publiek.
Vanuit een hoogwerker had men prachtig uitzicht op het festivalterrein.
Natuurlijk was de mascotte van Reurpop bij de kindermiddag van de partij.
De Bargkapel zorgde tijdens Goedemorgen Reurpop voor een gezellige ambiance.
Een van de muzikale hoogtepunten was het optreden van de Engelse tributeband van AC/DC, AC/DC UK.
Gezellig dat was het op Reurpop
Zaterdag en zondag was Reurpop uitverkocht.
Inspannend werd er door de kinderen in Wild West sfeer meegedaan aan het bus gooien.
Afbeelding