Mike Brussen in actie tijdens de autocross in Ruurlo. Foto: PR.
Mike Brussen in actie tijdens de autocross in Ruurlo. Foto: PR. Foto:

Junior Buggy klasse opstap naar 'grote' autocross

RUURLO De jaarlijkse autocross in 't Ruurlose Broek leverde Tweede Pinksterdag het nodige spektakel en spannende wedstrijden op. In de diverse klassen werd er om de punten gestreden in de Oost- Nederlandse RAMO competitie.

Door Jan Hendriksen

De rijders waren verdeeld in diverse klassen zoals de Toerwagen-, Kever 1600-, Standaard-, Sprint 1600-, Combi-, Junior-, Junior Buggy- en de Regiorijders klasse. In totaal verschenen er 163 rijders aan de start.

De zeventienjarige Mike Brussen uit Halle reed bijna een thuiswedstrijd in de Junior Buggy klasse. Het is voor eerst dit jaar dat de Hallenaar in deze klasse uitkomt. Mike mag nog niet alleen achter het stuur van een auto de openbare weg op. Dat verbiedt de verkeerswet. Hij heeft namelijk nog geen rijbewijs. Maar op de harde kleibaan achter restaurant De Duif in 't Ruurlose Broek stuurde hij geheel zelfstandig de crossauto over de baan.
De Junior Buggy klasse is een mooie opstap naar de 'grote' autocross. Dat je met zeventien jaar op de openbare weg mag rijden volgens het 2toDrive principe is in Nederland toegestaan. Binnen de Nederlandse autocross mag je al in de Junior/Buggy klasse meedoen in het jaar dat je dertien wordt.

De Sectie Autocross van de KNAF (Nationale Autosport Federatie) besloot vorig jaar een nieuwe klasse in te stellen: de Dutch Junior Buggy klasse. Een klasse waarin je mag rijden als je tussen de dertien en 21 jaar oud bent. Mike: "Qua techniek is de klasse gebaseerd op een sprinter frame en mag de motor een maximale cilinderinhoud van 600 cc hebben. De aandrijving mag zowel twee- als vierwielig zijn."

Na een serie van drie wedstrijden stond hij als derde geklasseerd aan de start voor de allesbeslissende finale. Na twee her starts, in verband met onder meer een crash, kwam hij uiteindelijk als elfde over de finishlijn in de tweede wedstrijd van het seizoen. In het algemeen klassement staat Mike nu vijfde.

Ondersteuning
Mike heeft het autocrossvirus absoluut niet van een vreemde. Zijn vader Roel (49) was actief en succesvol in de Sprint 2000 klasse en maakt evenals Mike deel uit van het Pitstop Racing team dat verder uit de succesvolle autocrosser en Dakarrijder Peter Versluis uit Werkendam en crosser Edwin Tolkamp (viervoudig NK kampioen in de Sprint 1600 klasse) uit Aalten bestaat. Mike geeft toe dat hij niet zonder de ondersteuning van zijn vader en het team de autosport zou kunnen beoefenen. "Naast de ervaring ondersteunt mijn vader mij financieel ook. Want deze hobby kost inderdaad de nodige euro's. Maar ik zorg zelf voor sponsoren", zo laat Mike tot slot trots weten.
Autocross Club Laren (ACCLa) was de organisator van de autocross in Ruurlo.