Er hangen nu acht camera’s in de molen. Hierdoor is er nu een prachtig overzicht van de hele molen. Foto: PR.
Er hangen nu acht camera’s in de molen. Hierdoor is er nu een prachtig overzicht van de hele molen. Foto: PR. Foto:

Agneta molen volledig in beeld

Acht camera's geplaatst in en om de molen

RUURLO – Veiligheid is tegenwoordig op veel terreinen een belangrijk onderwerp. Ook op de Agneta molen met de vele draaiende en zagende delen. Tijdens een vergadering van de vrijwilligers van de molen, een jaar geleden, kwam aan de orde dat er behoefte was aan een camerasaysteem.

Er werd een plan van aanpak gemaakt en in de bouwvakvakantie van 2016 zijn Henk Deunk en Aart Wieringa aan de slag gegaan met het aanleggen van de bekabeling, omdat Houtzagerij Agneta dan gesloten is. Ze dachten deze klus in ongeveer drie dagen te kunnen klaren. Echter, er bleek bijna 600 meter kabel te moeten worden aangelegd op vaak bijna onbegaanbare plaatsen. In oktober waren alle kabels uiteindelijk gelegd. Nadat de bekabeling gereed was is men begonnen met het ophangen en installeren van de camera's. Er hangen nu acht camera's in de molen. Hierdoor is er nu een prachtig overzicht van de hele molen. Staand voor het beeldscherm is nu de hele molen te overzien. Ook de draaiende delen die voor het publiek niet toegankelijk zijn, zoals het bovenwiel zijn nu voor iedereen te bewonderen. De camera's bieden allemaal een beeld van ongeveer 180 graden. Bij voldoende licht zijn de beelden in kleur en bij weinig licht zijn de beelden zwart-wit. Om deze beelden allemaal te kunnen bewonderen zijn er twee beeldschermen geïnstalleerd. Een in de bezoekersruimte en een op de stellingzolder. Op deze beeldschermen kunnen de beelden van de acht camera's tegelijkertijd worden bekeken. Ook kan men een beeld van een camera selecteren en dat vergroten tot een volledig scherm. Er is inmiddels ook een aantal portofoons aangeschaft om de communicatie tussen de vrijwilligers in de molen te optimaliseren. In geval van calamiteiten kan er snel hulp worden ingeroepen. De communicatie tussen boven en beneden is hierdoor nu ook een stuk makkelijker. Als er op de wind gezaagd wordt, dan moeten de wieken verschillende malen worden gestopt en weer opgestart. Dit is nu makkelijk door te geven door de zaagmeester aan de molenaar via de portofoon. Hoewel er in het begin nogal eens wat huilende kinderen op het kanaal voorbij kwamen, is dat euvel nu verholpen door een andere instelling. Er is ook een bel geïnstalleerd, zodat de vrijwilligers in de bezoekersruimte en op de stellingzolder altijd kunnen horen dat er bezoekers binnenkomen.

Veiligheid
Al met al is er weer een flinke stap voorwaarts gezet op het gebied van de veiligheid van de vrijwilligers en voor de bezoekers van Agneta molen. De vrijwilligers van de Agneta molen wil iedereen van harte uitnodigen om al deze ontwikkelingen eens van dichtbij te komen bewonderen. In de zomertijd is de molen op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek.


Wandelaars uitgedaagd voor twaalfde Barchemse vierdaagse

BARCHEM - Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli vindt de Barchemse vierdaagse plaats. Wandelaars hebben de keuze tussen 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag.

Het is de twaalfde editie van de Barchemse vierdaagse. Wandelaars kunnen genieten van Barchem en haar prachtige omgeving. Ook dit jaar voeren de wandelroutes langs de verschillende rivieren, beken en kanalen rond Barchem. Wandelaars lopen de vier dagen achtereenvolgens langs, bij of over de Baakse Beek, de Veengoot, de Berkel en het Twentekanaal.
Wandelaars zijn elk jaar opnieuw vol lof over de organisatie en de sfeer in Barchem. Met zichtbaar plezier gaan wandelaars en vrijwilligers ieder jaar weer aan de wandel of aan de slag. De Barchemse vierdaagse is daarnaast nog één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.
Wandelaars die zich nog niet hebben ingeschreven voor de vierdaagse kunnen zich tot en met 25 juni nog digitaal inschrijven. Daarnaast is er voor een beperkt aantal deelnemers (maximaal 100 deelnemers) nog de mogelijkheid om zich op woensdag 28 juni in te schrijven op het startbureau in 't Onderschoer.


www.barchemse4daagse.nl