Scheidrechter Jan Floors bij SP Neede. Foto: Rob Weeber
Scheidrechter Jan Floors bij SP Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

Jan Floors, enige echte 'nummer 18' in scheidsrechterswereld

NEEDE - De scheidsrechterswereld kent officieel 17 hoofdregels en officieus maar een, de eigen interpretatie in veldsituaties die onmogelijk uniform vast te leggen zijn. Ooit beriep Jan Floors zich op 'regel 18', maar achteraf werd zijn uitleg als hartstikke illegaal bestempeld door de KNVB. Jan kende destijds een onterechte strafschop toe en probeerde zijn beslissing een beetje 'terug te draaien' door na het schot af te fluiten op basis van 'te vroeg ingelopen'.

Door Rob Weeber

En dus moest de penalty over. Het mag illegaal zijn, maar het staat wel symbool voor de gedrevenheid en gedecideerdheid die Jan Floors altijd aan de dag legt in zijn al 51-jaar durende loopbaan. Jan Floors is anno 2017 genomineerd voor de beste Achterhoekse scheidsrechter.

Ondanks nul ervaring liet hij zien voor het vak geboren te zijn

Jan (1947) begon al op de basisschool met het fluiten van het schoolvoetbal. Op z'n 20e, hij was toen keeper bij Noordijk, begon hij binnen het zaterdagvoetbal GVB (Gelderse Voetbalbond). Dat was nog te combineren met zijn keeperswerk. Daarna werd hij gevraagd om naar het zondagvoetbal over te stappen. Door een toevalligheid werd hij door scheidsrechter Theo van Rossum gevraagd om in te vallen in de hoofdklasse van de GVB, de wedstrijd DDH tegen Activia.
Bij aankomst op het park blufte hij nog dat hij al maanden in de hoogste afdeling floot, maar ondanks de nul ervaring, liet hij zien dat hij voor het vak geboren was.
Zo stoomde hij door naar de hoogste klasse KNVB en kwam twee keer op de overgangslijst voor
Ondanks de uitsluiting van het betaalde voetbal, kent zijn loopbaan vele hoogtepunten, waaronder in 1986 de jubileumwedstrijd WVC –Real Madrid met Leo Beenhakker als trainer en de jubileumwedstrijd in 1991 HSC '21-Barcelona met Johan Cruijff als trainer.

Slechte herinneringen heeft hij nauwelijks aan al die jaren, Natuurlijk, het vak is wat veranderd en de mensen in en om het veld zijn mondiger geworden, maar dat heeft hem er nooit van weerhouden om door te gaan. Echte problemen in het veld heeft hij nooit gekend. Naar eigen zeggen omdat hij altijd rustig blijft, beleefd, en tussen de jongens blijft staan. Maar daar tegenover staat wel dat hij consequent fluit. Ze weten wat ze aan hem hebben.

Zijn vrouw Gerrie zei ooit eens over zijn passie, toen hij weer eens tegenstribbelde om een weekje op vakantie te gaan, dat hij het liefst nog zijn outfit mee op vakantie nam. Jan fluit het liefst iedere dag een wedstrijd.
Hij fluit nog steeds zowel op de zaterdag als de zondag, zo'n 60 wedstrijden per jaar. Een aantal jaren terug moest hij er verplicht 8 maanden tussenuit vanwege een ernstige ziekte. Dat feit alleen al maakt hem bijna nog zieker dan hij al was. Maar gelukkig fluit hij weer en er zijn maar twee redenen die hem kunnen doen besluiten om te stoppen: als hij met een rollator loopt of als hij noodgedwongen meer dan 25 meter van de situatie af komt te staan als gevolg van conditiegebrek. En dus stapt hij zaterdag weer in het openbaar vervoer, want zo reist hij zijn hele loopbaan al.
Stemmen voor de beste Achterhoekse scheidsrechter kan via de site.


www.achterhoeksevoetbalnacht.nl.

Jan Floors in vroeger actie. Foto:  Archief Jan Floors
Elftalfoto WVC – Real Madrid 1986 met Jan Floors in het midden. Foto: Archief Jan Floors
Jan voetbalpas van 1963. Foto: Archief Jan Floors