Norbert Rouwhorst is begeleider van de Blue Band. Foto: PR
Norbert Rouwhorst is begeleider van de Blue Band. Foto: PR Foto:

'Kees kan goed praten en ik haal wel bier'

Norbert Rouwhorst, begeleider 'De Blue Band'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Voor de ruim honderd vrijwilligers staat allen onomstotelijk vast dat ze bijzonder uitzien naar Hemelvaartsdag in hun eigen Groenlo. Het is niet alleen feest voor de deelnemende muzikanten en de vele duizenden bezoekers maar ook voor hen die zich deze dag, en soms ook al ver daarvoor en daarna, belangeloos inzetten voor het evenement dat Groenlo in Nederland op de kaart zette op het gebied van dweilorkestenevenementen. Norbert Rouwhorst is één van de begeleiders van één van de orkesten.

"Ik ben al van begin af aan begeleider van de Blue Band uit Helmond. Dit jaar ben ik voor de zesde keer hun begeleider denk ik. Tussendoor deden ze een keer niet mee. Toen heb ik de Pierewaaiers begeleid. Ook een leuk orkest." Was hij de eerste twee jaar een koppel met Ruben Overkemping, de laatste jaren is Norbert een span met Kees Porskamp. "Met Ruben zat ik in de jeugdcommissie van het carnaval toen hij mij vroeg of ik zin had om samen met hem een dweilorkest te begeleiden. Dat leek me wel leuk, en dat was het ook. Met Kees is het ook gezellig. Kees kan goed praten en ik haal wel bier."

Wederzijdse klik
Rouwhorst zegt groot liefhebber te zijn van de muziek van dweilorkesten. "De sfeer is leuk, de muziek, maar kenner ben ik zeker niet. Toen de mensen van de Blue Band mij en Ruben na een eerste optreden vroegen of we hun muziek goed vonden, heb ik gezegd dat ik geen kenner ben, dat ik de muziek graag luister al zittend aan de tap. Daar moesten ze zo hard om lachen dat we direct een klik hadden met elkaar. Dat is altijd zo gebleven."
Norbert begint te lachen als hem een anekdote te binnen schiet met het orkest. "Ruben en ik moesten het orkest ophalen bij de parkeerplaats van de Kloostertuin, waar ze met de bus aankwamen. Zijn ze bij buiten de kerk gaan spelen. Dat knalde er lekker op in die akoestiek daar. Gaat er na een tijdje een deur open van de kerk. Bleek daar een dienst aan de gang te zijn. Kwam iemand vragen of het wat zachter kon."

22-jarig jubileum
Ook buiten de Dweilorkestendag bestaat er contact met tussen de begeleiders en het orkest. "We bellen zeker drie keer per jaar met elkaar en drie maand geleden ben ik nog naar hun 22-jarig jubileum geweest. Hebben we hun nog een Knunnekessjaal en -vlag aangeboden, en een grote halve liter. Verder ben ik al een paar keer op hun eigen dweilorkestenfestijn geweest in september. Ik verheug me er zeer op dat ze naar Groenlo toe komen. Ieder jaar is weer bijzonder."