De Flierefluiters uit Sassenheim. Foto: PR
De Flierefluiters uit Sassenheim. Foto: PR

Preparty Dweilorkestendag met vijf orkesten

Groenlo - De voorpret is bij menig feest of evenement vaak nog leuker dan het feest zelf. Nu zal dit bij de Dweilorkestendag niet snel het geval zijn, maar minstens net zo lekker zal het 'voorproeven', de avond voorafgaande aan het grote gebeuren, zeker zijn. "Het is geen initiatief van ons, maar van dweilorkest de Flierefluiters uit Sassenheim", vertelt voorzitter Frank Beurskens.

Door Henri Walterbos

"Zij doen al jaren met veel succes mee in Groenlo. Ze willen hier altijd goed voor de dag komen. Om in de stemming te komen en om hun repertoire voor Groenlo te testen organiseren zij ieder jaar een 'Groenlo-pre-party' in Sassenheim. Ze vroegen ons of het dit jaar mogelijk was deze pre-party de avond voorafgaande aan de Dweilorkestendag in Groenlo te mogen organiseren. Dat vonden wij wel een leuk idee. We organiseren het echter niet zelf, want wij zijn die avond druk met opbouwen en zo. Het gebeurt onder onze auspiciƫn van ons maar zij organiseren het en vullen het zelf in. Het is zeg maar een open generale repetitie voor de dag erna", omschrijft Beurskens de pre-party.

Veel tijd
Ewout Claassen van de Flierefluiters bevestigt de lezing van Beurskens. "We hebben vier keer achter elkaar gewonnen. Niet dat we nu niet meer durven, maar ieder jaar een nieuwe set van twaalf minuten met hoogstaande muziek instuderen vergt erg veel tijd. Dat kost ons de gehele winter. Niet dat dat erg is, maar we hebben nog zoveel wensen meer. Dan moet je keuzes maken. Zo zijn we zelf ook bezig met het organiseren van een eigen evenement, op 17 juni, van vier tot tien 's avonds, genaamd 'Blazen aan de haven'.

'Het is gewoon een gezellige avond extra'

Hieraan nemen ook orkesten deel uit de buurt van Groenlo, zoals Valse Loch uit Beltrum en Toontje Ongeregeld uit Winterswijk." Daarnaast wil het orkest nog een keer naar Thialf, om tijdens een schaatsevenement de sfeer te verhogen. "Dan moet je wel je repertoire aanpassen. We willen ook nog graag een keer naar Duitsland toe. Dan zul je echter ook meer Duitse nummers moeten spelen. Dat vergt tijd. We willen gewoon vrijer zijn in onze planning."

Nieuwe traditie?
Voor de Flierefluiters stond dan wel vast om in Groenlo niet deel te nemen aan 'de wedstrijd', maar ook om er wel naar toe te gaan. Claassen hierover. "We hebben een enorme band met Groenlo. Ik ben er zelf al een keer of twaalf geweest. Ook met carnaval doen we al jaren in de optocht mee. Die band willen we in stand houden. Vandaar het idee voor de preparty bij de Lange Gang. Daarnaast sluiten wij de Dweilorkestendag af op de Markt met een grote finale." De preparty kent geen wedstrijdelement. "Het is gewoon een gezellige avond extra, waar naast wijzelf ook de Kopperbloazers uit Oldenzaal, de combinatie de Knolle/Shuffle uit Groenlo, de Eierjongens en Toontje ongeregeld uit Winterswijk aan meewerken." Bij succes het begin van een nieuwe traditie? Claassen lacht. "Weet ik niet. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat we volgend jaar gewoon weer meedoen op de dag zelf", vertelt Claassen.
De preparty vindt plaats buiten bij de Lange Gang. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar binnen.