Wandelen vanaf De Lebbenbrugge. Foto: Ben Tragter
Wandelen vanaf De Lebbenbrugge. Foto: Ben Tragter Foto:

Gevolgen bevolkingsafname positief aangepakt

BERKELLAND - Het zijn bestuurlijke positivo's in Berkelland. Afgelopen woensdag werden tijdens de persconferentie cijfers gepresenteerd over de stand van zaken op de woningmarkt in en de demografische samenstelling van Berkelland. Waar menig bestuurder daarvoor met de handen in het haar zou zitten vindt Berkelland dat 'Krimp ook ruimte geeft'. En de verantwoordelijke wethouder Patricia Hoytink-Roubus citeert naar aanleiding van het Berkellands beleid op dit gebied een uitspraak van Loesje: 'Wie initiatief zaait, zal verandering oogsten'. Eerst (selectief) wat cijfers. In 2010 had Berkelland nog bijna 45.000 inwoners, dat zal dalen tot 38.000 in 2040. Een op de drie inwoners is dan ouder dan 65. Na 2020 zal het aantal huishoudens dalen naar 17.200. In 2016 zijn maar liefst duizend kinderen jonger dan vijf jaar dan in 2005. Het bevolkingsaantal van de Achterhoek daalt met acht procent waar Nederland nog groeit met zeven procent.

In de afgelopen jaren is de bewustwording van deze demografische ontwikkelingen bestuurlijk ingedaald. Het heeft natuurlijk behoorlijke gevolgen voor allerlei beleidsterreinen. Voor het onderwijs, de zorgbehoefte van Berkellanders en de woning- en arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Weer selectief wat voorbeelden. Projecten om problemen te lijf te gaan vragen een gezamenlijk aanpak, van alle partijen. Winkels worden geconcentreerd in het kernwinkelgebied. Scholen zijn actief bezig te fuseren of sluiten. In Eibergen werken schoolbesturen samen aan brede onderwijsherzieningen met een eigen identiteit, verspreid over het dorp. De vraag naar wonen met zorg zal sterk groeien, vooral de vraag naar opvang voor mensen met dementie zal stijgen. Er wordt een langjarige campagne 'Lang zal ze wonen' voorbereid, gericht op bewustwording bij 50-plussers voor levensloopbestendig wonen, energiezuinig en vellig. De thuiszorg en vergelijkbare diensten zullen groeien, woningen worden aangepast. Voor sportverenigingen is er de uitdaging andere activiteiten te ontwikkelen, ook voor ouderen. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is van belang. Het Onderwijsplein Neede en Koekel(o)eren zijn hier voorbeelden. De arbeidsmarkt moet ook grensoverschrijdend worden bekeken. Behoud van bedrijven is belangrijk, bedrijventerreinen kunnen worden versterkt.

De komende acht jaar is er nog ruimte voor de toevoeging van tweehonderd woningen. De vraag is hoe die er uit moeten komen te zien en wat er aan de bestaande woningvoorraad moet veranderen. Er zijn bijvoorbeeld geschikte woningen voor starters nodig. Maar voor ouderen zijn ook aangepaste woningen nodig. Soms komt ouderdom immers met kleinere of grotere gebreken. Leegstand vraagt om een invulling met andere functies.

Demografische ontwikkelingen hebben invloed op zo'n beetje alle beleidsterreinen. In Groningen en Drenthe heeft dit proces zich al eerder ingezet. Reden voor de wethouder daar afgelopen vrijdag met raadsleden en andere stakeholders (dorpsorganisaties, welzijnsraden, seniorenraad, huurdersverenigingen, Prowonen) een bezoek af te leggen om te kijken hoe daar een en ander heeft opgepakt. En op haar beurt merkt Patricia Hoytink-Roubus dat de grote steden belangstelling hebben voor hoe Berkelland de gevolgen van demografische veranderingen oppakt. Want ook de steden krijgen op den duur met deze problemen te kampen.


Kikkers en salamanders bekijken met boswachter

REGIO - Heb jij al wel eens kikkers of kikkervisjes gezien in de sloot? Want zijn kikkers eigenlijk altijd glad en koud? En hoe zien salamanders er uit? Ben jij hier ook zo benieuwd naar, ga dan op zaterdagmiddag 20 mei 2017 mee met de boswachters op landgoed Velhorst. De activiteit duurt van 13.30 tot 16.:00 uur; halverwege is er tijd voor koffie/thee of fris. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree € 7; voor niet-leden € 10. Vooraf aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. Trek wel goede buitenkleding en laarzen aan.


Dauwtrappen vanaf
De Lebbenbrugge

BORCULO - Op donderdag 25 mei start bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo een wandeltocht van ongeveer een uur, onder leiding van een gids. Vertrek: om 8.00 uur. Omdat het vooral een echte wandeltocht is, wordt er niet teveel stilgestaan. Deelname kost €3,50.

Bij aankomst op De Lebbenbrugge krijgt iedere deelnemer een kop koffie, chocolademelk of thee met een pillewegge. Van 11.00 uur tot 17.00 uur zijn er demonstraties kaartenmaken, speksteen bewerken, glas graveren en jam en chutney's maken.