Een jongensgroep van DOS Barchem uit 1994 tijdens een van de gala-uitvoeringen. Foto: PR
Een jongensgroep van DOS Barchem uit 1994 tijdens een van de gala-uitvoeringen. Foto: PR Foto:

Gymnastiekvereniging DOS Barchem viert jubileumfeest

BARCHEM – De Barchemse gymnastiekvereniging Door Oefening Sterk (DOS) viert zondag 7 mei dat zij op 9 mei van dit jaar zestig jaar bestaat. Het jubileumfeest wordt gehouden in dorpshuis 't Onderschoer.

Er is gekozen voor een gezellige gezinsmiddag in plaats van een uitvoering. Alle leden zijn persoonlijk uitgenodigd om met ouders, partners en kinderen te toosten op het feit dat je voor een uurtje sporten per week niet het dorp uit hoeft. Ook oud-leden en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De zaal is open om 13.00 uur en het programma start om 13.15 uur met een optreden van de trampolinegroep van de Ruurlose Gymnastiek Vereniging (RGV). Vervolgens is er voldoende gelegenheid om gezellig te kletsen met mede-groepsleden en hun partners of kennis te maken met de leden van andere groepen. Ondertussen zullen enkele jeugdgroepen een optreden verzorgen is er een mogelijkheid om een proefles yoga te volgen. Gedurende de gehele middag is er een doorlopende foto- en filmpresentatie uit het DOS archief en uiteraard aandacht voor jubilarissen. Er zijn maar liefst vier leden die vanaf de oprichting lid zijn van DOS. Er wordt overigens al vanaf 1948 gegymd in Barchem. In de beginjaren deed men ook aan atletiek, werd er gewandeld en gevoetbald. De voetbaltak en de gymafdeling zijn in 1957 gescheiden. De voetballers hielden de naam Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV) en de gymnasten kozen voor DOS, wat staat voor Door Oefening Sterk. Tegenwoordig vinden alle lessen plaats in de sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer dat in de beginjaren zeventig van de vorige eeuw werd gebouwd. Daarvoor vonden de lessen plaats in de Groene Jager alwaar de ringen aan het plafond waren bevestigd en de andere toestellen werden gestald in de kelder onder het podium. Ook resideerde DOS een tijdlang in het 'Gemeentegebouw' aan de Zwiepseweg.

Nieuwe trends
DOS is altijd met haar tijd meegegaan en speelt in op nieuwe trends. Ook anno 2017 staat de gymvereniging midden in het leven en telt meer dan tweehonderd leden. Van twee tot negentig jaar. Bewegen op muziek, sporten met en zonder turntoestellen, yoga en zelfs bootcamp is toegevoegd aan het totale aanbod van zeventien verschillende lesuren. Turntoppers als Epke Zonderland en Sanne Wevers heeft DOS nog niet voortgebracht maar toch worden er op de diverse turnwedstrijden regelmatig medailles meegenomen naar Barchem.

'Sportief en gezellig'
Het bestuur van DOS is zich terdege bewust van haar taak om breedtesport aan te bieden: laagdrempelig en betaalbaar en zoals zij zelf op haar internetsite schrijft: "Sportief en gezellig." Deze twee woorden zijn tevens het thema van het jubileumfeest van komende zondagmiddag dat zal worden afgesloten met een optreden van Crescendo en een lekkere 'DOS-hap', bedacht door de beheerder van 't Onderschoer.