Bij het wisselpunt aan de Vrochterdijk in Barchem moest er van hesje gewisseld worden. Foto: Jan Hendriksen.
Bij het wisselpunt aan de Vrochterdijk in Barchem moest er van hesje gewisseld worden. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Batavierenrace met herstart in Barchem

BARCHEM – Het is en blijft een uniek sportief festijn. De Batavierenrace. Jaarlijks doet de 175 kilometer lange estafetteloop voor studenten tussen Nijmegen en Enschede de Achterhoek aan. En dat leverde zaterdag 29 april weer een drukte van vanjewelste op. Barchem behoort samen met het Radboud Centrum in Nijmegen, de DRU in Ulft en de Oude Markt in Enschede tot een van de vier herstart locaties van het grootste studentensportevenement van Nederland. En dat voor het 45ste achtereenvolgende jaar.

Door Jan Hendriksen

Vanaf de Vordense Wiersserbroekweg komen de hardlopers de Barchemse Vrochterdijk opgelopen. Ter hoogte van de Vordenseweg is er een wisselpunt. De studenten wisselen dan van een hesje waaraan een chip is bevestigd die de exacte looptijden van de deelnemers registreert. De hesjes moeten binnen het afgebakende vak gewisseld worden. De 23-jarige vrijwilliger Jermain uit Hardenberg, die een de Universiteit in Enschede elektrotechniek studeert, houdt de studenten sterk in de gaten of ze zich aan spelregels houden. Om deel te nemen aan de Batavierenrace schrijft een ploegleider zich in met een team van 25 lopers. In totaal vinden er zeven herstart bij HCR In de Groene Jager plaats. Verkeersregelaar Johannes Braams komt bijna ogen tekort om het verkeer dat van vier zijden (Zwiep, Borculo, Lochem en Ruurlo) Barchem binnen komt rijden in goede banen te leiden als de hardlopers vanaf de Beukenlaan de Zwiepseweg opgaan. Ondertussen zwepen beide presentatoren Sjoerd Lemmers en Robert Jan Greup met muziek en hun commentaar de deelnemers en de toekijkende medestudenten op. De 71-jarige Betty Schoot uit Barchem kijkt de menigte met haar hondje met plezier toe. "Ik heb vandaag al een extra rondje met de hond gemaakt", zo vertelt ze terwijl er weer een groep van ruim vijftig studenten van start gaat.

Prachtig
Inmiddels is de negentienjarige Jetske Harbers uit Borculo met haar medestudenten vanuit Enschede in Barchem met een grote touringcar in Barchem gearriveerd. Ze studeert bedrijfs- en consumptiewetenschap aan de Universiteit in Wageningen. Jetske maakt voor het eerst met haar team Mercurius kennis met de Batavierenrace. Na de herstart loopt ze het zes kilometer lange traject vanaf Noordijk naar het Twentse Diepenheim. "Er stonden verschillende bekenden en een vriendin langs de route. Prachtig. Ik doe volgend jaar weer mee. Dat weet ik nu al", laat ze weten om het traject naar Enschede in een busje te vervolgen. Daar vindt op de Campus van de Universiteit Twente na de finish zaterdagavond het grootste studentenfeest van Europa plaats.

Honger
Het deelnemersaantal aan de race neemt elk jaar nog toe. Dat beamen ook de vier Barchemse vrouwen Ageeth Klein Geltink, Thea Wesselink, Henny Wildschut en Esthel Lemmers. Spontaan biedt het kwartet de jongeren tegen een zeer schappelijke prijsjes op 't Dorpsplein onder het motto 'Aj honger hebt vret ie alles' onder meer soep en een uitsmijter aan. "Een spontane geste waar we veel plezier aan beleven. Maar ook de studenten waarderen de geste zeer. De opbrengst gaat naar een goed doel", zo laat Esther weten.