Burgemeester Joost van Oostrum bracht het bruidspaar bloemen. Foto: Peter Vorderman
Burgemeester Joost van Oostrum bracht het bruidspaar bloemen. Foto: Peter Vorderman Foto:

Borculoërs Gerrit en Door zestig jaar getrouwd

BORCULO - Op 11 april 1957 gaven Gerrit (83) en Door (80) Klaverstijn-Langhenkel uit Borculo elkaar het ja-woord en afgelopen week hebben zij hun diamanten huwelijksjubileum gevierd. Volgens goede traditie kwam burgemeester Joost van Oostrum het echtpaar persoonlijk feliciteren en heeft hen natuurlijk een fraai boeket bloemen aangeboden.

Door Peter Vorderman

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Amsterdam en wonen sinds 1975 in Borculo. 1975 is tevens het gedenkwaardige jaar dat Borculo 600 jaar bestond. Klaverstijn: "De reden van onze verhuizing naar de Achterhoek was dat mij een mooie functie werd aangeboden bij Meilink Industriƫle Verpakkingen in Borculo". Hij heeft daar zijn draai goed gevonden en is uiteindelijk met pensioen gegaan als 'hoofd verkoop' van het bedrijf. Geamuseerd vertelt Klaverstijn: "Als ik in die tijd in Borculo vertelde dat ik bij Meilink werkte, keek iedereen me vragend aan. Maar nadat het kwartje was gevallen, riepen de Borculoƫrs dan steeds in koor 'Oh, bie Braam', zo heette de toenmalige directeur van Meilink".
Gerrit heeft Door leren kennen via een vriend, die bij de ouders van Door op kamers woonde. Dat ging vaak zo in die tijden van woningnood, zo relatief kort na de tweede wereldoorlog. Na hun huwelijk heeft het echtpaar eerst twee jaar op een zolderkamer in Amsterdam Osdorp gebivakkeerd en kreeg daarna een woning in Purmerend. In de periode dat Klaverstijn heen en weer pendelde tussen Purmerend en Borculo, mocht hij vaak gebruik maken van de Amerikaanse caravan van Meilink-directeur Braam. Een geste die Klaverstijn tot op de dag van vandaag waardeert.
Gevraagd naar het recept voor zo'n langdurig gelukkig huwelijk merkt Door op: "Het is altijd geven en nemen en je moet elkaar ook vrijheid geven. Maar ik wil niet zeggen dat we nooit ruzie hebben gehad hoor", voegt ze daar met een knipoog aan toe.
Het nog zeer vitale echtpaar woont sinds 10 jaar in een fraai levensloopbestendig appartement in het centrum van Borculo en geniet van hun oude dag, onder het motto 'pluk de dag'. Ze wandelen regelmatig in de fraaie omgeving van Borculo en draaien hun huishouden nog geheel zelfstandig. Tot vrij recent heeft Door vrijwilligerswerk gedaan bij het Rode Kruis. Het echtpaar heeft hun diamanten huwelijksjubileum gevierd met familie, vrienden en kennissen in een restaurant in Borculo. Het voltallige Borculo's Mannenkoor, waarin Klaverstijn ruim 23 jaar heeft meegezongen, heeft daarbij acte de presence gegeven en het bruidspaar vocaal in het zonnetje gezet.