Uitvaartverzorger Gerrit Wissink. Foto: PR
Uitvaartverzorger Gerrit Wissink. Foto: PR Foto:

Uitvaartverzorger Gerrit Wissink gaat met pensioen

LOCHEM – Uitvaartverzorger Gerrit Wissink gaat na bijna 35 jaar in het vak te hebben gezeten met pensioen. Hij was de laatste vijftien jaar uitvaartverzorger bij Monuta Kamperman in de regio Lochem. Hij stopt officieel per 1 mei en is nu aan het afbouwen.

Zeker 3200 uitvaarten
Zo'n 35 jaar geleden maakte hij de overstap van bouwkundig tekenaar naar de uitvaartzorg. Bij een lokale uitvaartondernemer in Lochem leerde hij de basis. Een paar jaar later begon hij bij uitvaartonderneming Spaans in Deventer. Die werd later overgenomen door Monuta. Wissink verzorgde uitvaarten in een groot gebied: van Deventer en Zutphen tot Dieren, Arnhem en Lochem. Naar eigen schatting heeft hij zeker 3200 uitvaarten begeleid.

Veel veranderd
In de afgelopen jaren heeft hij veel zien veranderen. "Vroeger bestond een afscheid uit drie stukjes muziek met wat woorden en koffie na. Nu is het echt maatwerk: geen een uitvaart is hetzelfde en alles is mogelijk. Ik heb niet alleen veel uitvaarten meegemaakt, maar ook bijzondere. Van een baron bijvoorbeeld. Met de koets en paarden reden we nog een laatste maal over het landgoed. Heel bijzonder was dat, net als de uitvaart van Albert Mol waar ik zijdelings bij betrokken was."

Mooiste vak
Zijn werk als uitvaartverzorger gaf Gerrit veel voldoening. "Het is niet gemakkelijk om altijd maar op een droevig moment bij een familie te komen. Maar het is mooi om iets te kunnen betekenen voor een ander, zeker als het om je plaatsgenoten gaat. Op een bepaald moment wisten mensen: als ik Gerrit bel, dan komt het goed. Dat ga ik wel missen, net als de omgang met collega's. Maar ik kijk ook uit naar mijn pensioen. Dan heb ik alle tijd voor mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen."

Monuta groot gemaakt
Manager Chantal Linnenbank is Gerrit dankbaar voor zijn inzet. "Hij heeft Monuta in Lochem groot gemaakt. Niet alleen omdat hij er zelf vandaan komt, maar ook omdat hij een enorm netwerk in de omgeving heeft. Hij kent de lokale gebruiken en voelt goed aan waar mensen behoefte aan hebben. Dat plaatsgenoten specifiek naar hem vragen, zegt toch wel iets. Daarnaast is hij altijd loyaal aan en betrokken bij Monuta geweest. Zijn collega's en ik gaan hem enorm missen!"

Inwoners van Lochem en omgeving kunnen nog steeds bij Monuta Kamperman terecht voor het bespreken van uitvaartwensen en het verzorgen van een uitvaart. Wilko Eijkelkamp is het nieuwe gezicht voor Laren en omgeving. Daarnaast is hij al jaren werkzaam in Vorden. René Meutstege gaat aan de slag in Lochem en Jeroen Uhl wordt uitvaartverzorger in de regio Berkelland. Wie vragen heeft, kan telefonisch contact opnemen met Monuta Kamperman via 0573 -451313 tussen 9.00 en 16.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl/lochem.


De Passie op drie locaties in Achterhoek

ACHTERHOEK – Wat vier jaar geleden in Vorden op Goede Vrijdag begon met een Stille Tocht en aansluitend de viering van De Passie is inmiddels in de Achterhoek verder uitgegroeid tot een in het oog springend gebeuren.Er is veel belangstelling voor een uitvoering van het verhaal over de laatste dagen uit het leven van Jezus. Er zijn nu twee vieringen in Vorden, één in Rietmolen en dit jaar voor het eerst ook één in Groenlo.

Het passieteam heeft weer een hele eigentijdse viering over de laatste dagen van Jezus van Nazareth gemaakt waarbij de verhalen, de liederen en de beelden goed op elkaar afgestemd zijn. Op alle drie de locaties zal eenzelfde passieviering worden verzorgd. Deze eigentijdse muzikale viering zal dit jaar naast het passieverhaal ook aandacht geven aan de zeven kruiswoorden. Het zijn niet alleen de laatste woorden van een mens die lijdt, maar ook van Gods geliefde Zoon. Ze hebben zoveel zeggingskracht – ook en misschien juist wel voor deze tijd – dat de zeven woorden alle aandacht krijgen in de viering. Want nog steeds lijden miljoenen mensen door oorlog, terreur, misbruik, honger, uitbuiting en een onmenselijk bestaan. Het is ook een herkenning van het lijden in onszelf en in onze directe omgeving. Maar het is meer dan dat. Het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth geeft mensen ook hoop en troost en richtlijnen voor het leven zelf, zeker als zijn woorden die Hij aan het kruis uitsprak, tot mensen doordringen. Het verhaal wordt verteld door voorgangers van de locaties. De tekst wordt afgewisseld met confronterende beelden en poëtische en actuele teksten. Het geheel wordt verzorgd door projectkoren en solisten die met eigentijdse liederen onder begeleiding van een combo en onder leiding van Dirigent Frank Sterenborg, het Passieverhaal tot een onvergetelijke indringende gebeurtenis maken.

De Passie in de Achterhoek vindt plaats op dinsdag 11 april om 20.00 uur in de Calixtus kerk in Groenlo, op Witte Donderdag 13 april om 20.00 uur in de Sint Caeciliakerk in Rietmolen en op Goede Vrijdag 14 april om 15.00 en 19.30 uur Christus Koning Kerk in Vorden

Stille Tocht Vorden
In Vorden zal er om 19.00 uur voorafgaand aan de Passie ook, Stille tocht zijn. De tocht van kerk tot kerk is ongeveer een kilometer lang. Het kruis zal door vrijwilligers worden meegedragen. De tocht begint bij de RK Christus Koning Kerken zal daar ook eindigen met aansluitend de tweede viering om 19.30 uur. De mensen die meelopen krijgen in elk geval een toegangskaart voor de viering van 19.30 uur.

Het passieteam, Jan te Plate, Frank Sterenborg, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en Margriet te Morsche zijn verantwoordelijk voor het concept.
Meer
info: via de mail bij het Passie team: projectkoordepassie@gmail.com.