Kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker op het Bevrijdingsconcert. Foto: Jan Hendriksen
Kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker op het Bevrijdingsconcert. Foto: Jan Hendriksen Foto:

'De kracht van het doorgeven van de
geschiedenis is het persoonlijke verhaal'

RUURLO – Waarom vindt het jaarlijkse Bevrijdingsconcert van Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo steevast op 1 april plaats? Talloze Ruurloërs weten op deze vraag direct antwoord te geven. Anderen hebben geen flauw benul. Omdat Ruurlo op 1 april 1945 bevrijd werd.

Door Jan Hendriksen

Ruurlo werd op 1 april 1945, eerste paasdag, bevrijd, nadat de dag ervoor de eerste geallieerde verkenners al waren gesignaleerd. Bij Huize Ruurlo komen vier Britten om als hun tank wordt beschoten, maar daarna is het pleit vrij snel beslecht. Bij de bevrijdingsacties komen ook twee inwoners van Ruurlo om het leven. De Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo vindt het belangrijk om stil te staan bij de bevrijding van Nederland en Ruurlo in het bijzonder en wil door het Bevrijdingsconcert bijdragen aan het doorgeven van kennis over het gevoel van vrijheid. "Laten we met elkaar, jong en oud, zorgen dat de vrijheid die wij kennen en waarderen doorgeven wordt en ervaren wordt als een rijkdom die niet iedereen in de wereld kent", zo liet bestuurslid Marijn Dijkman zaterdagavond 1 april tijdens het traditionele Bevrijdingsconcert in de grote zaal van 't Kulturhus weten. Bij het concert dat een grotere publieke belangstelling had verdiend was namens de gemeente Berkelland wethouder Joke Pot aanwezig.
Het jaarthema van het landelijk comité 4 en 5 mei is het meerjarige thema 'Vrijheid geef je door'. Dit jaar heeft het comité Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, gevraagd om de jaarthematekst te schrijven en daarin een relatie te leggen tussen persoonlijke verhalen en de Tweede Wereldoorlog zo liet Marijn Dijkman de aanwezigen weten. "Hij schrijft in zijn verhaal over herdenken en herinneren en stelt de vraag hoe we terugkijken op de oorlog. De Tweede Wereldoorlog is ruim zeventig jaar geleden en in de geschiedschrijving al bijna verworden tot een voetnoot in de geschiedenis. Echter zit de kracht van het doorgeven van de geschiedenis in het persoonlijke verhaal. Vrijheid doorgeven doe je niet door te vertellen dat de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden, maar door verhalen te horen van mensen die dichtbij je staan. Door betrokken te zijn bij deze verhalen en de geschiedenis te beleven. Bij het terugkijken op de oorlog en denkend aan de herinnering die mensen die de oorlog hebben meegemaakt kwam bij mij het gedicht 'Oorlog 'uit de bundel 'Tot het ons loslaat' van Rutger Kopland op." Dijkman droeg het gedicht voor een muisstille zaal voor.
Aan de dertigste editie van het Bevrijdingsconcert werkten naast Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust onder leiding van dirigent Mark ten Breul, kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker, het kwartet Jaben Fear en enkele muzikanten van het Segnocollectief mee. Na het gezamenlijke Wilhelmus opende Sing a Song met het toepasselijke nummer 'Vrijheid van een vogel' het concert gevolgd door het nummer 'Wereldplan' van Kinderen voor Kinderen en 'What can one little person do?'. Karin Hukker zang solistisch het nummer 'Kleine Strijder' van Babette van Veen die ambassadeur is van de Stichting Vergeten Kind. Vervolgens was het de beurt aan musici van het Segnocollectief. Zo trad het saxofoon trio bestaande uit Femke Hogevonder, Isa Tiessink en Marijke Druif op met een drie tal Amerikaanse volksliedjes. Koen Freriks (13) liet twee nummers op zijn gitaar horen. Na de pauze was het podium voor muziekvereniging Sophia's Lust met een drie tal nummers: 'Fanfare for a new horizon', 'Dance of the Whale'en 'All the best'. Het kwartet Jeben Fear besloot het concert met een zevental nummers. Het kwartet wordt na het overlijden van Ferdie Freriks gevormd door Arthur Heister, Bennie te Plate, Jan Keurentjes en Yvon Taken. En natuurlijk werd het concert zoals dat al dertig jaar gebeurd afgesloten met het gezamenlijk zingen van 'Neerlands jubelmars'.