Robert van Haaften. Foto: PR
Robert van Haaften. Foto: PR Foto:

Van Haaften neemt afscheid bij Oranjevereniging

'Critical friend' blijft betrokken bij optocht en vogelschieten

RUURLO - 'Alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn, worden niet teruggefloten en niet neergeschoten. Over de muur en het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen en soms ook in het oosten willen zijn.' Deze regel komt uit het nummer Over de Muur van Klein Orkest. "Vrij zijn is het beste wat er is", vertelt Robert van Haaften bij zijn afscheid als bestuurslid van de Oranjevereniging Ruurlo. Als bestuurslid kreeg hij alle vrijheid en daar heeft hij van genoten.

Vrijheid is voor Robert van Haaften verbonden met de dingen die hij liefheeft en graag doet. Op 22 maart tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Oranjevereniging werd met mooie woorden van de voorzitter en een symbolisch cadeau afscheid genomen van een 'critical friend', die actief betrokken blijft bij optocht en vogelschieten.

"Ik ben 17 jaar vrijwilliger bij de Oranjevereniging. Het mooiste wat me overkwam was het opvolgen van Rinus Mulder. "Voorgaan met de fiets aan de hand in de optocht geeft zo'n heerlijk vrij gevoel. Zo vrij dat ik altijd mezelf kan zijn", aldus Van Haaften. "Als commissielid van de optochtcommissie blijf ik voorop lopen." Robert vertelt trots hoe hij heeft meegedacht bij het ontstaan van de optocht-bon en de Muldertrofee. " Het was nodig de optocht te voorzien van een nieuwe impuls en dat is goed geslaagd." Robert is bestuurslid vanaf 2003 en daarvoor jurylid bij de Interdorpspelen (zeskamp).

De bijna vijftigjarige van Haaften kijkt met plezier terug op het lepeltjes schieten op de feestweide bij meneer en mevrouw Kerkwijk. "Zou een stunt zijn als we dat nog een keer doen als de Oranjevereniging 75 jaar bestaat in 2020."

Zo vrij als een vogel is voor Robert vrij zijn in je hoofd, een bevrijd gevoel op zijn motor. "Je maakt de kop mooi leeg." En jarenlange vrijheid in de Oranjevereniging om met zijn plannen te komen. Robert relativeert: "Maar wat is vrijheid zonder baan zonder mijn fantastische vrouw Anne Mieke en mijn kinderen Lisanne en Marjolein."

"Voor mij is het goed als ik zie dat mensen plezier hebben tijdens het Septemberfeest. Dat iedereen met elkaar praat en we vier dagen gelijk zijn aan elkaar." Geen onderscheid maar met elkaar feest vieren. Bij het vogelschieten herinnert Robert zich de jarenlange deelname van de drie musketiers, bekend van radio en tv en families die elk jaar meedoen. "Prachtig om te zien, daar kan ik van genieten." Om de jeugd toekomst te geven heeft Robert een droom: vogelgooien voor jongeren en een nieuw spel paintballen."Maak een commissie van jongeren die dit gaat organiseren", is zijn advies.