Kinderen OBS Noord maken kunst. Foto: Rob Stevens
Kinderen OBS Noord maken kunst. Foto: Rob Stevens Foto:

Kunstenmakers op OBS Noord

BORCULO - Waar vrijdag na schooltijd het schoolplein uitgestorven is, was het nu een drukte van belang bij OBS Noord in Borculo. Kinderen en ouders maakten zich op voor een kunstwandeling door Borculo.

Door Rob Stevens

Voor onderweg waren er 'Karel Appeltjes' en 'Herman Broodjes'. In een kraampje werden voorbereidingen getroffen voor het bakken van pannenkoeken. Alles in het teken van de afsluiting van het project Kunst-makers waar alle groepen drie weken mee bezig zijn geweest. Het idee voor en de organisatie van het project was van de leerkrachten Betty Derksen, Sieuwke Aaldrink, Elsbeth van Schaik en Ina van Heijningen.
Betty Derksen vertelt over de kunstenaars die in de diverse groepen centraal stonden. In groep 1/2 was dat Piet Mondriaan, in groep 3/4 Keith Haring, in groep 5/6 Vincent van Gogh en in groep 7/8 Pablo Picasso. Betty: "De leerlingen hebben zelf tekeningen gemaakt en opgestuurd naar de online-tentoonstelling van kunstweken.nl. Ouders kunnen daar de tekening van hun eigen kind bestellen, afgebeeld op een placemat, koffiemok of muismat. De opbrengst van de tentoonstelling wordt gebruikt voor verbetering van de cultuureducatie op scholen. De groep 1 tot en met 4 is een hebben een dansworkshop gehad. De kinderen laten aan de ouders hun dansje zien dat ze tijdens de workshop hebben geleerd. En in de groepen 5 tot en met 8 zijn de afgelopen weken samen met de kunstenaars Mirjan Koldeweij en René Guillot 3-D kunstwerken gemaakt. De werken die de kinderen hebben gemaakt, geïnspireerd door de kunstenaar die in hun groep centraal stond, worden geveild onder ouders, opa's en omá. De opbrengst gaat naar een goed doel."
De hele school staat in het teken van kunst. De klassen hangen vol met schilderijen waarin de stijl van de grote '(voorbeeld)meesters' is te herkennen. In groep drie hangt een wand vol met tekeningen in de kenmerkende stijl van Keith Haring. Sieuwke vertelt dat de tekeningen door de kinderen zijn gemaakt met gebruik van hun voeten! Groep 3 heeft samen met groep 4 kunstzinnige inspiratie opgedaan bij museum de Twentse Welle in Enschede, waar een tentoonstelling over Leonardo da Vinci werd bezocht.
Wessel Oonk van groep 7 staat te kijken bij het uit witgeschilderde planken en balkjes bestaande 3-D kunstwerk, waar hij ook een bijdrage aan heeft geleverd. Hij wijst naar de kleurige tekeningen van hem, op een van de treden van de trap die in het kunstwerk is verwerkt. "Dat is de trap naar groep 8", legt hij uit. "Het was het idee van de kunstenaar die bij ons in de klas is geweest. Ik vond het een leuk project." Buiten schijnt de zon overdadig. De eerste kinderen en ouders vertrekken voor de kunstwandeling.