Overzichtsfoto van de woonzorglocatie in Ruurlo. Het witte gebouw is het te slopen gebouw De Bundeling. Foto: ProWonen
Overzichtsfoto van de woonzorglocatie in Ruurlo. Het witte gebouw is het te slopen gebouw De Bundeling. Foto: ProWonen Foto:

65 zorgwoningen op Bundeling

Vervolg van voorpagina

RUURLO - Door onder meer de veranderende vraag naar zorg en afgeschreven levensduur van het gebouw is besloten om De Bundeling voorgoed uit het zorgaanbod te halen.

Door Rob Weeber

Mulder legt uit hoe de planning in zijn werk gaat. "Het totale project moet 31 december 2020 zijn afgerond. Dan wordt de Bundeling definitief gesloten en afgekeurd als wooncomplex. Dat betekent dat alle bewoners moeten zijn verhuisd naar de gebouwen de Schoven en het Voorhuis. Daar hebben we nu in totaal 39 wooneenheden.'"

Eind 2020 wordt de Bundeling definitief gesloten

"Heel duidelijk staat dat we alle bewoners de garantie hebben gegeven dat ze allemaal op de locatie kunnen blijven wonen. De eerste fase start met de renovatie van de Schoven in het voorjaar van 2018. Daar staan op dit moment 13 kamers leeg, een derde van de capaciteit. Deze worden als eerste gerenoveerd en aangepast aan de moderne (zorg)eisen. Onder meer krijgen de appartementen een aparte slaapkamer en wordt er vloerverwarming aangelegd."
De nieuwe oppervlakte per woning gaat naar 60 à 65 m2. "Daarna kunnen we 13 bewoners verhuizen en pakken we de leeggekomen kamers aan. In totaal hebben we zo vijf renovatiefases gepland met steeds zeven woningen. Daarna pakken we het Voorhuis op dezelfde manier aan."

Als eind 2020 alles is afgerond, dan zijn er 65 zorgwoningen op De Bundeling, hetgeen voldoende moet zijn om aan de toekomstige zorghuisvestingsvraag in Ruurlo te voldoen. Naast de garantie dat alle bewoners op de locatie kunnen blijven, hoeft ook niemand meer dan een keer te verhuizen als hij dat niet wil. "Als je bij renovatie van je huidige woning naar een nieuwe, gerenoveerde gaat, dan mag je daar blijven. Natuurlijk mag je later ook weer terug naar je huidige woning, maar dat betekent weer verhuizen. Het verhuizen gebeurt op basis van maatwerk, alles is in overleg mogelijk."

Alle woningen worden zo ingericht dat ze geschikt zijn voor zowel huur zonder zorg als huur met (toenemende) zorg, tot en met 24-uurs zorg toe. Flexibiliteit in het zorgaanbod staat bovenaan de planning. Wat er met de vrijkomende plek gebeurt is nog onduidelijk, maar groen is aannemelijker dan stenen. Mocht de vraag naar (zorg)woningen in Ruurlo toch hoger uitvallen, is er in ieder geval de mogelijkheid om bij te bouwen.