De Jappe gaat het water in.  Foto: PR
De Jappe gaat het water in. Foto: PR Foto:

Berkelzomp komen de Zompenloze weer uit

Schippers laten ingerichte kajuit zien

BORCULO - De Berkelzomp 'Jappe' heeft de afgelopen winter weer zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad. De Zompenloze is binnen voorzien van een nieuwe verflaag, er is geschrobd en geboend en de schippers staan te popelen om hun gasten te laten genieten van een vaart over de Berkel.

De Berkelschippers gaan 1 april van start. Nieuw dit jaar is de inrichting van de kajuit zoals deze er vroeger uitzag. De schippers laten het graag zien. Men krijgt zo een goed beeld van hoe de schipper vroeger in de kleine ruimte leefde.
Ook nieuw is het arrangement: Natuurwandeling en Berkelvaart. Dit arrangement start bij de ligplaats van de Berkelzomp 'Jappe', de Zompenloze , aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo. Men maakt eerst een vaartocht van een half uur. Dan stapt men aan wal en maakt men onder leiding van een gids van het IVN een wandeling op en in de omgeving van landgoed Beekvliet. Daarna stapt men weer in de Berkelzomp en vaart terug naar de Zompenloze.
Dan is er nog het 'Scholenproject'. Schippers en medewerkers van het Waterschap maken leerlingen wegwijs in de waterhuishouding. Zij kunnen dat in de praktijk ervaren en beleven door proefjes, testen en onderzoek naar wat er leeft in het water. Alle basisscholen in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel kunnen zich opgeven voor deelname (groep 7 of 7/8) aan dit attractieve en leerzame project. Voor de scholen zijn er geen kosten aan verbonden. Opgeven kan bij het Watermuseum in Arnhem, tel. 026-3551240.


www.stichtingberkelzomp.nl


Burgemeester helpt bomen planten

Vervolg voorpagina

RUURLO - In de ochtend van woensdag 22 maart, verzamelden een kleine 30 scholieren van de Willibrordusschool uit Ruurlo zich aan de Oude Zelhemseweg in het Ruurlose Bos.

De Nationale Boomfeestdag bestaat sinds 1957, inmiddels dus reeds 60 jaar en wordt traditioneel gehouden op de derde woensdag in maart, vaak de eerste dag van de lente (21 maart). Miranda Berendsen (Teamleider Staatsbosbeheer Achterhoek) en Boswachter Dirk van den Brink leggen het doel van de Boomfeestdag uit: "Om kinderen te leren dat bomen een belangrijke functie hebben en om ze kennis en respect voor de natuur bij te brengen. Het is een kleine bijdrage aan het behoud en de bescherming van een duurzame natuur. Er wordt naar gestreefd dat ieder kind tijdens de basisschoolperiode een eigen boom plant."

In 1957 deden ongeveer 1.600 kinderen mee. In 2017, worden door ruim 100.000 kinderen uit 400 gemeenten, door het hele land jaarlijks zo'n 200.000 bomen geplant. Vanaf het begin zijn dat al meer dan 10 miljoen bomen. De Ruurlose kinderen en vrijwilligers hebben de teller dit jaar verhoogd met ruim 450 bomen, ter vervanging van een oud stuk bos. Berendsen: "In totaal zijn op verschillende locaties in de Achterhoek inmiddels al 8.000 jonge bomen geplant, waaronder beuken en populieren."

De kinderen zijn enthousiast bezig en klaren de klus in hoog tempo. Ze realiseren zich ook waar ze mee bezig zijn. Zeker na het gastcollege dat bioloog van Oostrum aan het begin van de dag nog gaf over het belang van bomen voor mens en dier. Leuk is ook dat de kinderen het planten van een eigen boom hun hele leven onthouden. Sara ter Horst (12): "Ik denk dat ik af en toe best ga kijken of mijn boom goed groeit". De organisator Staatsbosbeheer stond de kinderen met raad en daad terzijde en had zelfs een picknickplaats ingericht, compleet met koek en zopie. Onder een strakblauwe lucht was de boomfeestdag een mooi begin van de lente.


De Jappe gaat weer varen. Foto:PR
De Jappe gaat weer varen. Foto:PR