Het Toonkunstkoor Oost-Achterhoek. Foto: PR
Het Toonkunstkoor Oost-Achterhoek. Foto: PR Foto:

Nieuwe naam voor Toonkunstkoor

REGIO - Toonkunstkoor Oost-Achterhoek, oratoriumkoor voor de oostelijke Achterhoek is de nieuwe naam van Toonkunst Winterswijk en omstreken, zoals de vereniging sinds ongeveer 1950 heette. Op 26 maart treedt het koor voor het eerst op onder de nieuwe naam. In de Sint Helenakerk in Aalten voert het koor de Messe Solennelle van Rossini op. Op het programmaboekje prijkt dan het nieuwe logo waaruit duidelijk blijkt dat het gaat om een toonkunstkoor voor heel de Oost-Achterhoek.

Door Sander Damen

"Momenteel hebben we zo'n zeventig leden waarvan ongeveer veertig procent van buiten Winterswijk komt", licht penningmeester van Toonkunstkoor Oost-Achterhoek Frans Derksen toe. Dat is een aanzienlijk percentage. Er zijn leden uit Aalten, Borculo, Varsseveld, Lichtenvoorde en een uit Ruurlo. Misschien is de stap voor mensen in de Oost-Achterhoek lid te worden kleiner nu het koor deze naam draagt. Daarnaast vonden we het als bestuur belangrijk dat in onze naam 'koor' kwam te staan. Alleen het woord 'Toonkunst' bleek voor veel mensen onduidelijk. Nu weet iedereen waar het om gaat. Een ander punt is dat het ongebruikelijk is dat een Winterswijks koor in een andere plaats optreedt zonder samenwerking met een plaatselijk koor. Bij een regionaal koor met leden uit die regio roept dat minder vragen op. En mogelijk is ons koor nu ook voor regionale sponsoren aantrekkelijker."
Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuw beeld. "Holders Media heeft een nieuw beeldmerk voor ons ontworpen", zegt Derksen. "Het is een variatie op ons oude logo waarin uiteraard de nieuwe naam in voorkomt. Het logo prijkt al op onze posters, website en flyers."
Toonkunstkoor Oost-Achterhoek zingt naast Oratoria, zoals de Matthäus- en Johannes Passion, ook Missen en Requiems of profane werken, zoals de Carmina Burana van C. Orff, of Die Jahreszeiten van J. Haydn. Op zondag 26 maart vanaf 15.00 uur verzorgt het koor een concert in de RK Sint Helenakerk aan de Dijkstraat in Aalten.
Het koor bestaat dan uit ruim zeventig leden die momenteel hard aan het oefenen zijn. Het koor repeteert normaal gesproken een keer per week in de Zonnebrinkkerk en wordt nu al weer ruim een jaar gedirigeerd door Iassen Raykov. Het is de tweede uitvoering onder zijn leiding. Vorig jaar november was het eerste concert dat Raykov dirigeerde. 'We zijn nu wel aan elkaar gewend", zegt Derksen. "Hans de Wilde was achttien jaar onze dirigent. Dat is een extreem lange tijd. Als er dan een ander komt, is dat even wennen, maar er is niemand om de dirigent weggegaan, hoor."
De vereniging verzorgt normaal gesproken twee uitvoeringen per jaar. "Dat is ook wel een beetje afhankelijk van de kosten", zegt Derksen. "Het organiseren van zulke grote concerten kost behoorlijk wat geld aan onder meer het contracteren van professionele musici en solisten, de huur van de ruimte en de promotie. We zijn aan het kijken of we aan het eind van het jaar weer een uitvoering kunnen plannen. Dat is nu nog onzeker. We hebben een aantal trouwe sponsoren die we kunnen benaderen en ook is er de Stichting Vrienden van Toonkunst die ons financieel ondersteunt. Meer vrienden en sponsoren zijn uiteraard welkom. Misschien dat nu we ons als regionaal koor profileren er ook meer bedrijven van buiten Winterswijk ons willen sponsoren."
Leden betalen ook contributie die gebruikt kan worden voor de organisatie van concerten. De vereniging vergrijst en het bestuur heeft zich voorgenomen actiever te worden op het gebied van ledenwerving. "Mogelijk is de stap voor mensen uit andere gemeenten dan Winterswijk nu ook kleiner om zich bij ons aan te melden", zegt Derksen. "We hebben nu nog voldoende leden. Veertig leden is wel de kritieke ondergrens. Daar zitten we nog wel een stuk boven. Er zijn ook partijen die tweestemmig gezongen moeten worden. We hebben nu acht bassen, dat zouden er meer mogen zijn. Mannenstemmen kunnen we eigenlijk altijd wel gebruiken. Voor de continuïteit van het koor zou het prettig zijn als zich meer mensen, zowel mannen als vrouwen, aanmelden als lid."


www.toonkunst.com

Angelien Hofs, secretaris, tel. 0543-466696