Oude kerkenpaden verbinden met knooppunten van fiets- en wandelroutes, om een rondje Ruurlo te maken. Foto: Jan Hendriksen
Oude kerkenpaden verbinden met knooppunten van fiets- en wandelroutes, om een rondje Ruurlo te maken. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Vrijwilligers natuuronderhoud willen kerkenpaden in Ruurlo herstellen

RUURLO – Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud (SVN) afdeling Ruurlo is sinds kort in samenspraak met Historische Vereniging Old Reurle bezig met een vooronderzoek over het bestaan van oude kerkenpaden en de mogelijkheid om een 'rondje' Ruurlo te realiseren. In andere kernen in de Achterhoek zoals in Beltrum, Mariënvelde, Zieuwent en Harreveld is dat al gelukt.

Door Jan Hendriksen

"Opzet is om oude kerkenpaden te verbinden met knooppunten van fiets- en wandelrouten en zo een rondje Ruurlo te kunnen maken dat een mooie indruk geeft van het gebied met zijn variatie in natuur en landerijen", zo laat Freddy ter Maat namens SVN weten. Wat de SVN wil weten is wat de historische of modern interessante plekken zijn om te bezoeken? Vooral locaties die buiten de kern en tussen de bestaande fiets- en wandelroutes liggen. Te denken valt aan bijzondere vegetatie, historische boerderijen en gebouwen en archeologische plaatsen. Ter Maat: "We vragen ons hardop af wat interessante routes zouden kunnen zijn grofweg tussen de Meibeek in 't Ruurlose Broek, het gebied tot museumboerderij De Lebbenbrugge op de grens van Borculo en Ruurlo, de Vordense buurtschap Medler en de Hengelose/Ruurlose buurtschap Veldhoek met Ruurlo. Het blijkt dat ons archief hierover veel te weinig gegevens heeft. We vragen mensen om ons daarmee te helpen. Al is het voor het kleinste paadje waar ze nog zijn of waar ze waren. En we vragen ons ook af waar er mooie rustplaatsen zouden kunnen worden aangelegd. We komen graag met een gedetailleerde kaart naar de mensen toe om ze die in te laten tekenen." Suggesties en voor meer informatie: Freddy ter Maat, tel. 0573 460023 of svnruurlo@gmail.com of fhamaat512@kpnmail.nl.

Geadopteerd
Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo is ontstaan als een groep vrijwilligers voor het onderhoud van het zogenaamde Laarzenpad. Gaandeweg zijn er meer paden en terreinen min of meer geadopteerd door de groep zoals de Lievestro wandelroute en natuurreservaat Konijnendijk. Het formele doel waarvoor de groep van een kleine twintig vrijwilligers zich inzet is de instandhouding en verbetering van de natuur en het cultuurlandschap in en om Ruurlo. Het waarom is veel simpeler. Op woensdagen en zaterdagen werkt de groep met veel plezier, inzet en bovenal lol in de bossen en natuurgebieden rond Ruurlo.