Rommy te Vaarwerk gaf vele jaren reanimatie- en AED-trainingen in de regio. Foto: PR
Rommy te Vaarwerk gaf vele jaren reanimatie- en AED-trainingen in de regio. Foto: PR

Rommy te Vaarwerk stopt na 25 jaar met regionale trainingen reanimatie en AED

RUURLO/BARCHEM/BORCULO/VORDEN – Het aantal cursisten waaraan hij als instructeur les gaf is moeilijk in te schatten. Het moeten er in die 25 jaar honderden zijn geweest. Nee, misschien wel duizenden. Begin februari nam Rommy te Vaarwerk (68) uit Vorden na 25 jaar als instructeur afscheid van Stichting Reanimatie en AED Training Gelre. Te Vaarwerk was binnen de stichting daarnaast onder meer ook bestuurslid en organisator maar bovenal instructeur. De Vordenaar gaf in al die jaren reanimatie en AED trainingen in de gemeenten Bronckhorst, Zutphen Lochem en Berkelland (Ruurlo en Borculo).

Door Jan Hendriksen

Het begon allemaal in 1992 toen in weekblad Contact Vorden het Groene Kruis een oproep plaatste voor een reanimatie opleiding. Rommy te Vaarwerk, die destijds als verpleegkundige in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkte, meldde zich aan. Al snel daarna verzorgde Te Vaarwerk in de regio reanimatiecursussen en -trainingen voor beginners en opfriscursussen om bij te blijven. In de latere periode kwam daar de AED trainingen bij. Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Direct starten met reanimeren en het aansluiten van een AED redt levens. "En dat laatste heeft mij altijd een heel goed gevoel gegeven. Ik kan dat niet staven aan directe aantallen. Maar het slagingspercentage is in al die jaren gestegen van vijftien naar vijfentwintig tot dertig procent", zo verklaart de Vordenaar. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Te Vaarwerk is er van overtuigd dat reanimeren voor iedereen te leren is. "Het doel van een cursus reanimatie is dat men in staat is om bij iemand die een hartstilstand krijgt, de bloedsomloop zo snel mogelijk weer te herstellen, opdat alle functies van het lichaam behouden blijven."

Vrijwilligersinitiatieven
Stichting Reanimatie & AED Training Gelre is in 2005 ontstaan uit bestaande vrijwilligersinitiatieven die al ruim dertig jaar samen met de Nederlandse Hartstichting actief waren vanuit Lochem, Ruurlo/Borculo en Vorden. Door bundeling van de krachten is laagdrempelig en hoog kwalitatief reanimatie en AED onderwijs gegarandeerd voor de inwoners, bedrijven, instellingen, verenigingen en scholen uit de plaatsen die nu vallen onder de gemeenten Bronckhorst, Berkelland en Lochem. De stichting is onderdeel van het landelijk dekkend netwerk van de Nederlandse Hartstichting die bestaat uit zo'n driehonderd reanimatie partners die reanimatie onderwijs organiseren zonder winstoogmerk en op vrijwillige basis.

Gerealiseerd
De Hartstichting heeft, ingegeven door toenemende wet- en regelgeving, een proces gestart dat gericht is op verbetering en continuering van het netwerk. In de loop van 2005 werden de vrijwilligersorganisaties omgezet in zelfstandige rechtspersonen: stichtingen of verenigingen. "En wij waren één van de eerste die deze omvorming hebben gerealiseerd" zo verklaart Rommy te Vaarwerk die inmiddels zitting heeft in het bestuur van AED Stichting Bronckhorst die het beheer van het netwerk van 28 defibrillator in de openbare ruimte in de gemeente Bronckhorst onder haar hoede heeft genomen. "Tot voor kort was het beheer in handen van gemeente Bronckhorst die samen met Hartveilig Wonen onze gemeente Hartveilig maakten. In deze nieuwe bestuursfunctie kan ik nu volledig mijn ei kwijt", zo verklaart Rommy te Vaarwerk tot slot.