Voormalige opvanglocatie AMV'ers, Leo Campus in Borculo. Foto: Rob Weeber
Voormalige opvanglocatie AMV'ers, Leo Campus in Borculo. Foto: Rob Weeber Foto:

'Borculose methodiek' succesvol

BORCULO - Het was hectisch in het najaar 2015 toen ineens bekend werd dat de gemeente opvang moest regelen voor 130 AMV's (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) met een verblijfsvergunning, voornamelijk jongeren uit Eritrea en Syrië. Het COA sloot een huurovereenkomst met Intermetzo en 's-Heerenloo, de eigenaren van de gebouwen van het voormalige internaat Leo Stichting. De gemeente op haar beurt sloot in allerijl een bestuursovereenkomst met het COA. De Leo Campus is dan een feit. Kort daarna werd in Eibergen een Internationale Schakelklas gehuisvest voor onder meer de lessen Nederlands.

Door Rob Weeber

Gedurende 2016 echter wijzigde het beleid naar kleinschalige wooneenheden voor dergelijke jongeren en begon geleidelijk de uittocht. Het COA wijzigde daarop het beleid en de Leo Campus werd een Procesopvanglocatie (POL) voor tachtig AMV'ers zonder verblijfsstatus. De bestuursovereenkomst met de gemeente werd tot medio januari van dit jaar verlengd en het huurcontract met Intermetzo en 's-Heerenberg tot februari 2017.

Wie nu naar de Leo Campus rijdt, ziet louter lege wooneenheden, op een enkele anti-kraakbewoner na. Ook de school in Eibergen is inmiddels al gesloten. De vraag dient zich aan of er misschien niet ten onrechte veel tijd en geld is gestoken in verwachtingen. Het gaat hierbij dan niet om de vraag of we wel of niet jongeren zouden moeten opvangen, maar of je in zo'n korte tijd wel wat kunt bereiken.
Arjan van Faassen is Coördinator team vluchtelingen en communicatieadviseur bij de gemeente Berkelland. Hij geeft aan dat ondanks de korte tijd de opvang in Borculo een succes was. Er werd anders dan tot dan toe gebruikelijk veel meer op positief gedrag begeleid en niet of nauwelijks op straf. Daarnaast was er sprake van veel draagvlak bij omwonenden en inwoners van Borculo en Eibergen. De hulpverleners, verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding, hebben inmiddels elders werk gevonden en passen hun ervaringen ook in hun nieuwe omgeving toe. De leuze 'Borculose methodiek' is daarbij gevallen. Op de pagina van de gemeente staat te lezen: "Bedankt! Een groot deel van het team van de Leo Campus heeft werk gevonden buiten Borculo. Een relatief groot aantal werkt op een andere AMV-locatie van het COA. Zij introduceren de succesvolle 'Borculose methodiek' in hun nieuwe teams.

De locatiemanager schrijft aan de buren en betrokkenen: "Ik wil jullie allemaal bedanken voor de fijne samenwerking, de goede adviezen en de warme opname van onze jongeren in de Borculose samenleving. Als je als vluchteling terecht komt in een stadje als Borculo dan is je eerste kennismaking met Nederland erg positief!"

Ook communicatieadviseur bij het COA Jeanette Scholten geeft desgevraagd aan dat de begeleiding in Borculo een succes is geweest, maar wil niet direct van de 'Borculose Methode' spreken. Motiveren en in gesprek blijven, eventueel ongewenst gedrag tijdig signaleren en snel reageren behoren tot de standaard werkwijze binnen de hulpverlening aan AMV'ers.