Leerlingen van het Technieklokaal Berkelstreek in het zojuist door hen geopende Bekiekcentrum. Foto: Rob Weeber
Leerlingen van het Technieklokaal Berkelstreek in het zojuist door hen geopende Bekiekcentrum. Foto: Rob Weeber Foto:

Leerlingen verwonderen zich in Bekiekcentrum

BORCULO - Het Bekiekcentrum in Borculo is een demonstratie en innovatiecentrum en het gezamenlijke project van Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV), Bouwmensen Gelderland Oost en het Technieklokaal Berkelstreek. De gedachte erachter is dat leerlingen in een zeer vroeg stadium al in contact komen met techniek en dan met name de innovatieve en duurzame kant ervan. Donderdag 9 februari werd het onder grote belangstelling van overheid, onderwijs en bedrijfsleven geopend door Henk Huisman, voorzitter van het Technieklokaal Berkelstreek en Jan Gersen, opleidingsmanager Gebouwde Omgeving bij het Graafschap College.

Door Rob Weeber

Huisman trapte af en wees in zijn toespraak op het grote succes van het Technieklokaal Berkelstreek. Inmiddels maken ongeveer 90% van alle basisscholen uit Berkelland en Lochem gebruik van het lokaal, jaarlijks zo'n 1000 leerlingen. De bedoeling is dat de leerlingen vroegtijdig kennis maken met techniek, zodat ze hopelijk doorstromen naar een technische richting in het vervolgonderwijs. Huisman uitte de wens dat eenzelfde percentage bedrijven als de scholen zich zou aansluiten bij het Technieklokaal. Techniek heeft de toekomst en de vraag naar goed opgeleide technische mensen zal alleen maar toenemen.
Jan Gersen ging even terug in de tijd naar 2012 toen er crisis in de bouw heerste. Binnen het Technieklokaal waren toen 70 mensen werkzaam, waar eigenlijk geen werk voor was. Desalniettemin zocht men naar een oplossing om deze vakmensen te behouden. Er werden plannen voor een Bekiekcentrum, een democentrum gemaakt. Voor het Technieklokaal was het belangrijk dat er een demoruimte voor de leerlingen kwam, een soort 'Verwonderplek', een plek, waar ze kennis konden nemen van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Voor Bouwmensen Gelderland Oost betekende het centrum een oefenruimte waar leerlingen en vakvolwassenen zouden samen zouden optrekken. Voor ADV was het centrum een demonstratieruimte waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen te zien waren.
Het nieuwe centrum is feitelijk nooit af. De bedoeling is dan ook dat ieder jaar een deel van de afzonderlijke panelen, waarin de ruimte bestaat, wordt gewisseld door leerlingen van het Graafschap College. Nieuwe materialen en technologische ontwikkelingen zullen dan weer te bewonderen zijn.
Als gastspreker was Jan Willem van de Groep uitgenodigd. Hij is betrokken bij onder meer Challenge de Future, Stroomversnelling en Factory Zero, allemaal initiatieven om de bouw de komende jaren duurzamer en energieneutraler te maken. Zijn stelling is dat de bouw nog onvoldoende innoveert, terwijl het wel een hele belangrijke rol speelt bij zaken als grondstoffenverbruik, klimaat en gezondheid (gezond wonen). Van de Groep wees op nieuwe ontwikkelingen, zoals het 3D printen, Smart Industry, augmented reality en de ontwikkeling van nieuwe legeringen, waarvan de bouw kan en moet profiteren de komende jaren. Een huis bouwen moet naar een kostenniveau dat zo'n 40 a 50% lager ligt dan nu. De bouw moet de lat op onmogelijke hoogte leggen, dat is feitelijk wat innovatie volgens Van de Groep betekent. Alleen zo kunnen ze de sprong van 2.0 naar 4.0 maken.
Ook het onderwijs zal volgens hem de komende jaren aan verandering onderhevig zijn. Er is niet alleen vraag naar hoogopgeleide mensen, maar de vraag is ook hoe het CV van laagopgeleide vakmensen er in de toekomst uit komt te zien. Wat moeten zij dan kunnen? Die laatste vraag moet feitelijk nu al beantwoord gaan worden.
Na de sprekers werd het Bekiekcentrum officieel geopend door een aantal leerlingen en kon er een duurzame snack bij De Timp worden genuttigd. Niet toevallig ook een bedrijf dat innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.