'Kampioenen, houd plezier in je sport'

BERKELLAND - Afgelopen donderdag werden de Berkellandse sportkampioenen 2016 in de schijnwerpers gezet in het gemeentehuis in Borculo. In het restaurant van het gemeentehuis werden de sporters in een avondvullend programma gehuldigd voor hun prestaties. Het is een jaarlijkse gebeurtenis.

Door Rob Stevens

Het is ook traditie dat de interviews worden gedaan door een gastspreker uit de sportwereld. Deze keer was dat Joost Posthumus, de gelauwerde wielrenner uit Overijssel, die zijn sportcarrière inmiddels heeft beëindigd. Burgemeester Joost van Oostrum, zelf ook actief wielrenner, presenteerde Posthumus als een presentator met 'een verleden in één van de mooiste sporten die er is'. Posthumus had nog een advies voor de Berkellandse sporters: "Houd vooral plezier in je sport! En verzaak je school niet, ooit houdt je sportcarrière op." Vervolgens werden alle sporters naar voren gehaald en aan een interview onderworpen door een jolig drietal, Van Oostrum, wethouder Han Boer en Posthumus.
Het spits werd afgebeten door het klootschieten, de luchtschietsport en het trampolinespringen. Het podium werd voor de pauze ook gevuld door de paardensporters, voor de Pasruiters uit Neede was het podium bijna te klein, de vechtkunst Kwoon da Mor, bloembinden (Floristy) en kegelen. De Nederlands kampioen bloembinden Carmen Geurtsen vertelde over haar prestaties op Euroskils in Göteborg. Ze moet daar drie dagen werkstukken maken met één en dezelfde partij bloemen die ook nog eens van veel mindere kwaliteit waren dan ze in Nederland gewend was. Ze werd negende in Göteborg. Na de pauze werd het programma vervolgd met een demonstratie touwtrekken door de touwverenigingen Heure en Eibergen. Ook Joost van Oostrum en Han Boer namen daar nog even aan deel op hun zondagse schoenen met gladde leren zolen. Na de pauze passeerden fietsen, tractor pulling, zwemmen, judo, touwtrekken en muziek. De 15-jarige judoka Naomi Overkamp timmerde vorig jaar op een aantal toernooien internationaal stevig aan de weg met gouden en zilveren plakken.


Lees verder op pagina 3


Warme truien dag op AOC Oost

BORCULO - AOC Oost Borculo deed vrijdag 10 februaro mee aan de nationale warme truiendag. De thermostaat ging een graad omlaag. Goed voor een besparing van 6%. Goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

AOC Oost kan via het Eco-Schools keurmerk de groene vlag behalen. Eco-schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Van de zeven vastgestelde stappen zijn de eerste vier nu beoordeeld en goedgekeurd. Hiervoor heeft de school het bronzen certificaat ontvangen. Om dit te vieren kregen alle leerlingen een gratis kop warme chocomelk en de warmst geklede klas verdiende een gratis kop erwtensoep.
De wethouder mevrouw Pot, die over milieuzaken gaat in de gemeente Berkelland, en mevrouw Anna van der Veen van Eco-schools waren hierbij aanwezig.


Successen bij lange afstand zwemwedstrijd

BORCULO - Twee zwemmers van de Berkellandse vereniging Schuurman BZC behaalden een podiumplaats bij een lange afstand wedstrijd in Lichtenvoorde. Jesse Baak werd eerste op de 800 meter vrije slag en Myrna Boer tweede op de 400 meter vrije slag.