Zonnepanelen op het dak van een particuliere woning. Foto: Rob Stevens
Zonnepanelen op het dak van een particuliere woning. Foto: Rob Stevens

Gemeente op weg naar gestelde doelen in kader duurzaamheid

BERKELLAND - De gemeente Berkelland ligt op koers als het gaat om de gestelde doelen met betrekking tot duurzaamheid. Vooral de besparing op gas in bedrijven en huishoudens is in de gemeente fors toegenomen. Stroom loopt wat dat betreft nog wat achter, daar is nog 82 procent van de gestelde besparingsdoelen niet behaald. De trend is zelfs dat particulieren iets meer stroom gebruiken, de stijging is wel iets minder dan de verwachte toename. Wethouder Joke Pot vindt dat Berkelland weliswaar op koers ligt maar dat er nog veel moet gebeuren de komende jaren. In de particuliere sector gaan de ontwikkelingen, mede dankzij subsidies, het snelst.

Door Rob Stevens

Het zijn met name de bedrijven, instellingen en verengingen die op het gebied van verduurzaming nog een weg te gaan hebben. Maar de wethouder constateert dat ook bedrijven in beweging komen. Ook daar is inmiddels de bereidheid te investeren. Een proef in Ruurlo met 33 bedrijven laat zien dat 40% besparing op elektriciteit mogelijk is en 50% op aardgas. Ook met ondernemersverenigingen in Eibergen en Borculo zijn nu contacten gelegd. De gemeente verleent subsidies aan bedrijven om hun panden te laten scannen op duurzaamheid. Op basis van dat scanrapport kunnen dan keuzes worden gemaakt voor maatregelen. Dat traject wil men, met een subsidie van deze energiescans, ook stimuleren bij sportaccommodaties, buurthuizen, kulturhusen en verenigingsgebouwen. De gemeente gaat zelf inmiddels ook een vergelijkbaar traject in voor haar panden en eigendommen op basis waarvan dan een collegevoorstel zal worden geformuleerd.
Via collectieve coöperaties wordt een hoeveelheid energie opgewekt die gelijk staat met het verbruik van 100 gezinnen. In 2015 waren er 7 geregistreerde zonnestroomaansluitingen per 10 woningen. Berkelland heeft een potentie van 42.500 geschikte daken die een productie van 249 miljoen kWh/jaar zouden kunnen leveren. In 2016 zijn 273 aanvragen behandeld voor isolatiemaatregelen. Bij de gemeente komen vragen binnen van particuliere grondbezitters en agrariërs om vrijblijvend businesscases uit te rekenen wat er met zogenaamde zonneakkers mogelijk is. Er wordt naar mogelijkheden gezocht in bestemmingsplanen om de aanleg van die zonneakkers in het buitengebied mogelijk te maken, daar waar dat nu nog niet mogelijk is. Een groot aantal lantaarnpalen zijn met LED-verlichting en dimmers uitgerust. Er rijdt 1 elektrische gemeenteauto rond en 1 op biogas. Berkelland doet het qua energieopwekking met zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling en windmolens, provinciaal én landelijk vergeleken, bovengemiddeld goed. Lang niet alle ontwikkelingen zijn hier benoemd. Maar de trend is duidelijk. Er is, met ondersteuning van overheidssubsidies en verordeningen, op het gebied van verduurzamen een beweging op gang gekomen die alleen nog maar aan kracht zal winnen.