Minister Henk Kamp in debat over de Achterhoek. Foto: Rob Weeber
Minister Henk Kamp in debat over de Achterhoek. Foto: Rob Weeber Foto:

Wat is de kracht van de Achterhoek?

HAARLO – Wat is de kracht van de Achterhoek? Dit was het thema vorige week maandag tijdens de bijeenkomst met minister Henk Kamp van Economische Zaken in Haarlo, georganiseerd door de VVD Achterhoek. In zaal Prinsen waren zo'n honderd mensen bijeengekomen, afkomstig uit de verschillende overheden, het onderwijs en de politiek. Zij allen konden aan de hand van een viertal stellingen met de minister in debat over de kracht van de Achterhoek. Inhoudelijk echter ging het debat over de kansen en bedreigingen voor de Achterhoek. Theo Hek, voorzitter VVD Achterhoek, vatte het in een zin samen: "We kunnen in de Achterhoek een Rolls Royce in drie dagen bouwen, maar weten het niet van elkaar".

Door Rob Weeber

'Technologisering Achterhoek onvoldoende'
Ter inleiding op de eerste stelling gaf Kamp zijn visie op de positie van Nederland in de wereld. Hij wees daarbij op onze positie als gateway naar Europa. Nederland heeft bijvoorbeeld een zeer sterke digitale en logistieke infrastructuur, loopt voorop op het gebied van chiptechnologie en land- en tuinbouwontwikkelingen en behoort tot de sterkst exporterende landen van goederen en diensten. In zijn visie moeten we de Achterhoek als onderdeel van Nederland zien en niet als aparte regio. De mondialisering betreft Nederland als geheel. De opgave waar Nederland voor staat, is dezelfde als waarvoor de Achterhoek staat. De infrastructuur is volgens Kamp voldoende in de Achterhoek, de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs onvoldoende als het gaat om de technologisering van de samenleving. Dit leidde tot de eerste stelling: 'Het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden slaan de handen niet voldoende ineen om de vraag naar ICT en techniek in de Achterhoek goed in te vullen en zo economische groei te versterken'.

Zo'n 90% van de aanwezigen hielden het groene bordje op en waren het er dus mee eens. De Achterhoek is te weinig gericht op toekomstige branches en het onderwijs en het bedrijfsleven vinden elkaar nog onvoldoende. Kamp wees in dit verband nog op de ambitie die je als regio moet willen hebben om je te kunnen onderscheiden van de rest.
De volgende stelling luidde: 'De Achterhoek moet zo snel mogelijk af van het officiële predicaat krimp-regio'. Ook hier stemden zo'n 90% van de aanwezigen voor. Algemeen is men van mening dat het een negatief beeld oproept en nieuwe ondernemers afstoot. Beter is de kracht van de Achterhoek te promoten, zoals de geografische ligging, de ruimte om te wonen, de arbeidsmoraal en de maakindustrie. Kamp gaf aan niets met het woord krimp-regio te kunnen. Voor hem was het slechts een administratief, bureaucratisch begrip uit Den Haag. 'Concentreer je op de inhoud, op de ommezwaai naar je ambitie', was zijn boodschap.
De derde stelling leverde een neutrale uitslag op: 'De Achterhoek durft geen heldere keuze te maken en komt daardoor niet verder'. De tegenstanders wezen in dit verband op Achterhoek 2020 dat op de achtergrond hard werkt aan de toekomst van de Achterhoek op het gebied van wonen, werken en bereikbaarheid. De ambitie van de Achterhoek is om de smart industry regio van Nederland te worden. De voorstanders van de stelling zouden zich er meer in moeten verdiepen. Er bestaat inmiddels een website, www.smarthub.nl. Kamp sprak van een verstandige keuze, een prima combinatie van maakindustrie en technologie.
De laatste stelling betrof de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven: 'Het onderwijs in de Achterhoek speelt al voldoende in op de behoefte op de arbeidsmarkt.'
80% van de stemmers was het met de stelling eens. Er bestaan al goede initiatieven op het gebied van samenwerking, zoals het project Smart Technical Education, gericht op het behouden van technische VMBO opleidingen voor de regio.

Tegenstanders wezen onder meer op de te geringe activiteiten om jongeren aan de streek te binden. Verder had het zogenaamde Technasium te veel banden met gemeenten en de waterschappen en te weinig met het bedrijfsleven. Kamp wees op de rol van de scholen die feitelijk het voortouw moeten nemen in de samenwerking met het bedrijfsleven. 'De theorie is klassikaal, maar de praktijk dient in de markt te gebeuren.'

Minister Kamp in debat over de Achterhoek. Foto: Guido Bogert Fotografie