Tuinvogels tellen in de schooltuin. Foto: PR
Tuinvogels tellen in de schooltuin. Foto: PR Foto:

Vogels tellen rond de school

BERKELLAND - Op 27 januari wordt wederom de nationale tuinvogeltelling gehouden voor scholen. Deze telling is georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. De Vogelwerkgroep Berkelland heeft voor scholen folder- en postermateriaal aangevraagd.

Kinderen tellen vóór of op vrijdag 27 januari 2017 een half uur de vogels op het schoolplein of de omgeving. Vliegen de vogels alleen maar over? Die tellen niet mee. Vanaf vrijdag 27 januari 2017 kunnen alle scholen en groepen hun tellingen doorgeven via de website of via de app.

Alle waarnemingen van een soort moeten worden genoteerd. Deze waarnemingen mogen niet bij elkaar op worden geteld, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Alleen het hoogste aantal getelde vogels van een soort die tegelijk is gezien, mag worden doorgegeven.

De telling kan worden doorgegeven via de app Tuinvogels of via de website: www.tuinvogeltelling.nl/voor-scholen
Op de website van www.tuinvogeltelling.nl/lesmateriaal is ook veel lesmateriaal te downloaden, zoals een handleiding, een telformulier, maar ook een werkblad voor het maken van vetbollen, voederhuisjes ed., het herkennen van vogels op gedrag en op geluid en nog veel meer.

Vogelwerkgroep Berkelland wenst de leerkrachten en de leerlingen van Berkelland veel succes met de tuinvogeltelling. Voor volwassenen vindt de tuinvogeltelling plaats op 28 en 29 januari.


Regelgeving volgt de
praktijkontwikkelingen

BERKELLAND - In de 'Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland' is te lezen waar Berkellanders, als het om zorg gaat, 'recht op hebben'. In de woorden van wethouder Marijke van Haren: "Waar je op terug kunt vallen als je ongelukkig wordt in Berkelland."

Door Rob Stevens

Het uitgangspunt van de wethouder is dat mensen zo min mogelijk op deze verordening moeten terugvallen, dat moet niet nodig zijn. Ondersteuning wordt in de gemeente praktisch immers geregeld via de Voormekaarteams. De oude verordening dateert uit 2015 en was niet meer 'up to date'. Daarvoor was er te veel veranderd, mede door de slepende kwestie over de huishoudelijk hulp, waarbij inwoners en gemeente een tijd (juridisch) tegenover elkaar stonden. Maar ook jurisprudentie over deze zaak heeft wet- en regelgeving veranderd. De gemeentelijke verordening moet daaraan ook voldoen. De inhoud raakt mensen direct, een belangrijke reden ook aandacht aan de leesbaarheid te besteden.

Wethouder Marijke van Haaren formuleert nog maar eens het belang van beleid dat samen met inwoners tot stand komt. Daarvoor worden de zogenaamde 'publieksavonden 'ingezet waar informatie werd en wordt 'opgehaald' over de thema's waarop het beleid en de verordening aangepast zou moeten worden. De wethouder is blij mee die contactmomenten waar ze steeds vaker te horen krijgt dat mensen tevreden zijn met hoe het nu gaat. Voor verschillende zorgvragen komt nu nog maar één zorgverlener aan huis. Waar voorheen voor elke zorgvraag een ander iemand aan huis kwam. De individuele zorgverleners hebben voor die verbreding van hun inzet bijscholing gehad op het Graafschap College.

De zorgvraag van mensen verandert. Het zorgaanbod wordt daarop inhoudelijk en organisatorisch aangepast en verandert dus mee. Met de actualisatie van de verordening lopen praktijk en hetgeen op papier staat weer min of meer gelijk op. Voor zolang het duurt, want communicatie, verandering en aanpassing zijn iets blijvends.


Achterhoek in 3D: negen
karakteristieke gebouwen

RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen tentoongesteld

BERKELLAND - Achterhoek in 3D was op zoek naar karakteristieke Achterhoekse gebouwen. Tussen 19 december en 15 januari konden geïnteresseerden stemmen op hun favoriete gebouw uit de Achterhoek. Dit levert een lijst op van negen gebouwen, die in 3D geprint gaan worden.

StadsLAB Doetinchem lanceerde samen met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. Daarbij wordt van karakteristieke gebouwen een miniatuur 3D-uitgave gemaakt en tentoongesteld. Inmiddels heeft een stemronde onder burgers de negen favorieten gebouwen bepaald. In totaal werden door meer dan 4.200 liefhebbers ruim 5.000 stemmen uitgebracht.
De winnaars zijn: Aalten: Oude St. Helenakerk, Aalten, Berkelland: RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen, Brockhorst: Gemaal Grote Beek, Bronkhorst, Doesburg: De Waag, Doesburg, Doetinchem: Villa Ruimzicht, Doetinchem, Montferland: Kasteel Huis Bergh, 's-Heerenberg
Oost-Gelre: Werenfriduskerk, Zieuwent, Oude IJsselstreek: Dru cultuurfabriek, Ulft, Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater, Winterswijk

3D printen
De negen gekozen gebouwen worden aan de hand van foto's en tekeningen omgezet in een 3D-ontwerp. Vervolgens worden ze geprint in het 3D-printlab in de Gruitpoort. De gebouwen krijgen een hoogte van ongeveer 30 cm. De 3D-prints worden eerst tentoongesteld als maquette in de binnenstad van Doetinchem en in het Stadsmuseum. Naar verwachting zijn de gebouwen en monumenten in de tweede helft van 2017 klaar. Daarna wordt gekeken naar tentoonstellingen van grotere varianten van de gebouwen in de openbare ruimten. Ook kunnen ze tentoongesteld worden bij partners en deelnemende gemeenten.

In Berkelland werden ook nog geselecteerd: De Mallumsche Molen, De Borculose watermolens, Kasteel Huize Ruurlo en Havezate De Kamp. De panden kregen te weinig stemmen.