Fien Boekelder krijgt de onderscheiding opgespeld door de burgemeester. Foto: Jan Hendriksen
Fien Boekelder krijgt de onderscheiding opgespeld door de burgemeester. Foto: Jan Hendriksen

Verraste Fien Boekelder pinkt traantje weg bij onderscheiding

Vervolg van voorpagina

RUURLO - Fien Boekelder-Harbers staat zaterdag aanvankelijk vrij ontspannen naast burgemeester Van Oostrum. Maar dan, als de burgemeester de volgende woorden uitspreekt: "De inzet van mevrouw Boekelder voor de medemens beantwoordt aan het criterium uit het Ordereglement: Iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, lange duur, betekenis en uitstraling van haar activiteiten ontvangt mevrouw Boekelder hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau." Dan wordt het Fien Boekelder even te veel. Ze pinkt een traantje weg.

Door Jan Hendriksen

Burgemeester Joost van Oostrum reikte zaterdag 14 januari aan Fien Boekelder – Harbers (72) uit Ruurlo de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit. Dit gebeurde tijdens een feestelijke nieuwjaars- en jubileumbijeenkomst van De Zonnebloem in het kader van het veertigjarig bestaan van de Ruurlose afdeling in 't Kulturhus. Vanaf 1977 tot heden is Fien Boekelder voor de Ruurlose afdeling actief als vrijwilliger en lid van enkele werkgroepen (1977 tot 1980), penningmeester (1980 tot 1987), voorzitter (1987 tot 2006) en vrijwilliger (sinds 2006). Ze houdt zich nu vooral bezig met de organisatie en begeleiding van lokale en regionale vakanties van De Zonnebloem. Al met meer dan 25 vakanties is ze op reis geweest.
Van 1983 tot 1996 was de Ruurlose ook vrijwilliger bij de Stichting Terminale Zorg Achterhoek. Daarnaast was en is ze actief als mantelzorger/ondersteuner van haar moeder (1973-1995), haar zus (1973-heden) en haar echtgenoot (2003-2015). Haar inzet was van bijzondere waarde voor de medemens. Na afloop van de uitreiking van Koninklijke Onderscheiding liet Fien weten dat zoveel eer haar eigenlijk te veel is. "Ik moet het allemaal nog verwerken. Hierop had ik absoluut niet gerekend. Natuurlijk had ik rekening gehouden met een huldiging. Maar deze koninklijke onderscheiding heb ik niet alleen verdiend. Ik wil deze met iedereen delen." Spontaan werd Fien na de uitreiking van de onderscheiding door de aanwezigen toegezongen.


'Je bent een geweldige dirigent,
vakbekwaam en altijd rustig'

Ruurlo – Tijdens een feestelijke viering in de RK Willibrorduskerk is dirigent Frans Oesterholt zondagmorgen gehuldigd voor zijn 25-jarig dirigentschap van het Gemengd Kerkkoor. Voordat hem aan het eind van de viering de versierselen behorende bij de Eremedaille Sint Gregorius in zilver door diaken Gunther Oude Groen uit Borculo, die de zieke pastoor Harry Scheve verving werden opgespeld, werd de jubilaris door hem lovend toegesproken waarna hij de Onderscheidingsbrief voorlas.

Hierna werd Frans Oesterholt door Ineke Peterse, voorzitter van de plaatselijke locatieraad, namens de geloofsgemeenschap Willibrord toegesproken. Zij gaf onder meer aan wat de jubilaris zo typeert als dirigent: "Jij betrekt in de viering bij het zingen zo nadrukkelijk de mensen in de kerk." Zij beëindigde haar toespraak met het overhandigen van een cadeau namens de geloofsgemeenschap. André Huitema, voorzitter van het koor, sloot de huldiging af met een kort woordje namens het koor. Hij zei: "25 jaar dirigent van ons koor. Dat wil wel iets zeggen over de sfeer binnen het koor en de verstandhouding tussen jou en het koor en omgekeerd. Al jaren is er rust in het koor. Dat is mede jouw verdienste. Anders had je het niet zo lang met ons volgehouden." De voorzitter prees zijn kwaliteiten: "Je bent een geweldige dirigent, vakbekwaam en altijd rustig. Je hebt heel veel geduld met ons bij het instuderen van nieuwe gezangen en missen en er is een prima samenwerking met onze organist Wil Kok. Je weet daarbij altijd je doel te bereiken. Al moet je er soms een jaar of langer overdoen. Je hebt het koor op een hoger niveau weten te brengen. Dat is jouw grote verdienste. Je bent een geweldige dirigent maar ook een heel fijn mens waar we trots op zijn maar gelijktijdig ook heel zuinig." Hierna sprak de jubilaris zelf nog een kort dankwoord. Frans Oesterholt memoreerde dat het de oud organist Cor Steentjes is geweest die hem had overtuigd naar het kerkkoor in Ruurlo te komen. "En Cor liet er geen gras overgroeien want hij stond de volgende dag met een dik pak koormuziek bij mij op de stoep." Na de dienst was er gelegenheid de jubilaris en zijn echtgenote te feliciteren. Ook werd de jubilaris tot slot met een speciaal door het koor gecomponeerd lied luid toegezongen.

Diaken Gunther Oude Groen feliciteert de jubilerende dirigent Frank Oesterholt. Foto: Jan Hendriksen