Foto: Ben ter Braak
Foto: Ben ter Braak Foto:

IVN Doorstapwandeling

HAARLO - IVN Oost Achterhoek houdt op zondag 15 januari een Doorstapwandeling van 17 km. De start is om 11.00 uur, vanaf het Kultuurhus 't Stieltjen, Wolinkweg 12 in Haarlo. In de wandeling zijn twee pauzes opgenomen. De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening. Goede en dichte wandelschoenen worden dringend aanbevolen.

Belangstellenden, die van lekker doorstappen houden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste IVN wandelactiviteit van 2017. De wandeling is uitgezet door Natuurgidsen van het IVN, zij zullen de wandelaars ook op de route begeleiden.

Als deelnemers de wandeling starten in Haarlo, tussen Eibergen en Borculo, zien wandelaars het Hervormde kerkje 'de Kluntjespot'. Het uit 1858 daterende kerkje kreeg deze naam vanwege de gelijkenis met een ouderwetse suikerklontjespot. Het kerkje ligt half verscholen tussen hoge bomen.

Via het prachtige Achterhoeks landschap lopen de deelnemers richting Eibergen. Eibergen bestaat al meer dan 800 jaar. Parochia Ecberghe was in de begintijd de naam van deze plaats. Met Olden Eiberge, Hupsel, Haarlo, Waterhoek, Mallem en Rekken viel Eibergen onder het kerspel Borculo (een kerspel is van origine een kerkelijke, bestuurlijke eenheid). Ook al had Eibergen in de vijftiende eeuw stedelijke rechten, een echt stadje is het nooit geweest. Daar wist de Heer van Borculo een stokje voor te steken.

Lopers zullen tijdens deze wandeling verschillende kerkepaden/ klompenpaden bewandelen. In de Achterhoek liggen veel kerkepaden. Deze werden zondags gebruikt om naar de kerk te gaan, als er geen gewone weg tussen de woonplek en de kerk aanwezig was. Veel van deze paden zijn door de groei van dorpen en steden verdwenen. Maar veel van deze paden zijn ( en worden nog steeds) door de inzet van vrijwilligers in ere hersteld. Deze paden liggen in het groen verscholen en lopen door mooie, nieuw aangelegde natuurgebieden. Steeds is de kerktoren in de verte te zien.

Als laatste in de eerste etappe van deze wandeling gaat het richting Beltrum, dat al vele eeuwen oud is. Het jaar 1236 beschouwen de geschiedschrijvers als geboortejaar van Beltrum, dan bekend onder de naam Belteren. Samen met de buurschappen Avest, Lintvelde en het Gelderse Zwolle behoorde het tot het gebied dat aan de graaf van Zutphen werd verkocht. Aan het eind van de 18e eeuw (1795) wordt Beltrum een zelfstandige gemeente. In 1819 lijft de gemeente Eibergen Beltrum in.

Vele van de genoemde plaatsen/ buurschappen horen sinds 2005 tot de gemeente Berkelland. In Beltrum hebben de organisatoren een sfeervolle locatie gevonden, waar de wandelaars gebruik kunnen maken van het toilet en een lunchgerecht kunnen bestellen. Na deze welverdiende pauze vervolgen ze de wandeling en lopen via de andere kant van de gepasseerde plaatsen terug naar de startplek. Ook hier weer zullen verrassende gebieden worden betreden.

Na afloop van de wandeling hopen de gidsen dat de wandelaars hebben genoten van de rust, het natuurschoon en de prachtige omgeving van de Achterhoek. Dan zeggen we als gidsen graag 'weerkomm'n' en tot volgend jaar. Deelname aan de wandeling is gratis, een financiƫle bijdrage wordt door het IVN zeer op prijs gesteld. Honden mogen helaas niet mee.


Anke Hollink: 0545-291109


Verhuizing naar Deventer kost geen arbeidsplaatsen

Vervolg voorpagina

Voor zover we nu weten verwachten we dat de meeste medewerkers vanuit Ruurlo mee gaan naar Deventer. Het is ongeveer 35 minuten rijden vanaf hier dus dat is goed te doen. Er gaan door de verhuizing geen arbeidsplaatsen verloren."

Duurzaamheid is belangrijk
Duurzaamheid is belangrijk bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijfspand in Deventer. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van duurzame materialen en energie, zoals een lucht-water-warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en koeling in de bedrijfshal. Daarnaast wordt het voedselafval uit het restaurant met behulp van eigen apparatuur op locatie gerecycled tot compost. Stef van Langen: "Deze ontwikkeling past bij onze organisatie en de producten die wij aanbieden."

Over Metos
Metos werd in 1975 opgericht door de Ruurlose ondernemers Marcel Brasser en Jan Ritzma en maakt en ontwerpt keukens voor professioneel gebruik voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en restaurants. Het bedrijf aan de Spoorstraat was in het verleden gevestigd aan de Nijverheidsstraat. In Ruurlo zijn de ontwerpafdeling en de assemblage van het merk Rendisk gevestigd. In oktober 2010 opende Metos een tweede vestiging in Amsterdam waar de medewerkers workshops geven en is er ook ruimte voor seminars. Daarnaast kunnen in de hoofdstad productdemonstraties worden gegeven en staat het contact met de klant meer centraal dan in Ruurlo.