Paradijs-strips van Jan Gerritsen verschijnen in boek.  Zelfportret van Jan Gerritsen op omslag van boek.
Paradijs-strips van Jan Gerritsen verschijnen in boek. Zelfportret van Jan Gerritsen op omslag van boek. Foto:

Paradijs-strips van Jan Gerritsen verschijnen in boek

BORCULO/ENSCHEDE - Twee Paradijs-strips van de Borculose kunstenaar Jan Gerritsen (1925-2003) worden afgedrukt in een boek, dat zondag 15 januari tijdens een muzikale bijeenkomst in besloten kring in Enschede wordt gepresenteerd. Met dit boek, dat in eigen beheer verschijnt en wordt verspreid, wil zijn familie meer mensen laten genieten van dit zo belangrijke deel van zijn oeuvre.

Voor de in Doetinchem geboren Gerritsen was jarenlang de schepping fascinerend. Druksels, etsen en houtsnedes (spaanplaat) getuigen hiervan. Enkele keren in zijn leven reageerde hij op het scheppingsverhaal uit de Bijbel. In 2001 schiep hij van het Genesis-verhaal een Paradijsstrip in houtsnede (spaanplaat). De titel van het boek luidt ook: de Paradijs-strip.

De scheppingskunst van Gerritsen is na zijn overlijden een aantal keren geëxposeerd. De eerste keer in 2005 in De Schephuve in Geesteren, ter gelegenheid van een bijzondere Zangdagavond. In de herfst van 2015 was het te bewonderen op een expositie in de Oude Helenakerk in Aalten, waar Gerritsen ook heeft gewoond en gewerkt.

Werkman, Henkels en druksels
Gerritsen ontwikkelde zich door zelfstudie. Het woord drukwerk vormde één van de weinige overeenkomsten met zijn beroep. Hij is kantoorhouder van de PTT geweest in Borculo, maar wilde oorspronkelijk liever graficus worden. Sinds zijn jeugd tekende en schilderde hij. Hij werd een prominent lid van de Borculose kunstkring De Krabbel.

Van grote betekenis voor hem was de ontmoeting met drs. F.R.A. Henkels, die na zijn vervroegde emeritaat in 1960 in Borculo ging wonen, waar hij in 1975 overleed. Henkels was een kenner van het werk van de Groningse kunstenaar en graficus Hendrik Werkman. Via Henkels werd Gerritsen geconfronteerd met het werk van Werkman. Diens druksels vooral toonden een sterke gelijkenis met het werk waarmee Gerritsen al experimenteerde.

Stof bedrukken
Bij een opening van een tentoonstelling van Gerritsen in 1971 benadrukte Henkels dat Gerritsen zich al op de weg van druksels bevond lang voordat hij van Werkman had gehoord. Zelf vertelde de kunstenaar in dat jaar dat hij op het idee kwam toen hij zijn vrouw op een dag stoffen zag bedrukken: "Toen ik dat zag, dacht ik: dat gaat ook op papier." Vaak maakte hij gebruik van verfrolletjes. Ook gebruikte hij sjablonen.

Het boek de Paradijs-strip, met op het omslag een zelfportret van de kunstenaar, is een uitgave van Uitgeverij Fagus in IJzerlo, maar is niet te koop. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Gerda Gerritsen-Klompenhouwer in Borculo, tel. 0545 271765. Aan de presentatie in Enschede verleent onder anderen de zangeres en actrice Diet Gerritsen, een dochter van de kunstenaar, medewerking.