De vrijwilligers van de Meergaarden werden in de bloemetjes gezet. Foto: PR
De vrijwilligers van de Meergaarden werden in de bloemetjes gezet. Foto: PR Foto:

Samen aan de slag voor de wijk

BERKELLAND - De gemeente Berkelland kent een subsidieregeling burgerinitiatieven. Het doel van deze regeling is de sociale cohesie te versterken. Dat gebeurt door inwoners te ondersteunen bij projecten die een buurt of een wijk ten goede komen. Per burgerinitiatief is een subsidie mogelijk van minimaal 250 euro en maximaal 5.000 euro.

Door Rob Stevens

Het initiatief ligt bij bewoners, het is belangrijk dat er draagvlak is in de buurt en de inzet van vrijwilligers. Met de regeling is jaarlijks 25.000 euro gemoeid. Aanvragen voor 2017 moeten voor het eind van dit jaar worden ingediend. In 2017 loopt deze regeling af, na een looptijd van in totaal vier jaar. De regeling voldoet wat betreft de gemeente in een behoefte. Omdat deze echter afloopt wordt volgend jaar besproken of de regeling wordt verlengd of wellicht in een ander jasje moet worden gegoten. Daarbij wordt met een scheef oog gekeken naar de GoudApot, een vergelijkbare regeling in de gemeente Gouda.
De Stichting GoudApot ontvangt subsidie van de gemeente Gouda om budget ter beschikking te kunnen stellen aan de stad. Vrijwillige Goudse medebewoners beslissen welke initiatieven worden gehonoreerd. Het gaat om kleine en grotere initiatieven in Gouda waarvoor initiatiefnemers (financiële) ondersteuning kunnen gebruiken. Kleinschalig, laagdrempelig, eenvoudig en op maat.
Met behulp van deze regeling zijn in Berkelland, in de periode juli 2015 tot november 2016, negen projecten ondersteund. Om wat voor projecten het zoal gaat? Zo vroeg de sportclub Rekken bijvoorbeeld een bijdrage voor de realisatie van een multifunctioneel kunstgrasveld. In Rekken werd, in samenwerking met de bevolking en de schooljeugd, en dahliaveld aangelegd. Gelselaar is een jeu de boules baan rijker bij Sportzaal de Benneker. En in de wijk de Berg in Neede werd een kweekkas aangelegd als aanvulling op de al aanwezige de moestuin.


Oliebollenactie Euphonia

EIBERGEN– Leden en vrijwilligers van muziekvereniging Euphonia Eibergen gaan woensdag 28 december weer huis aan huis in Eibergen oliebollen verkopen. Vanaf 9.30 uur bellen de verkopers aan.

Het is elk jaar weer een hele organisatie om de duizenden oliebollen op tijd klaar te hebben voor de verkoop. Midden in de nacht wordt er door vrijwilligers in ploegen gestart met het bakken van de oliebollen in de garage van de familie Floors.

Wie de verkopers op 28 december gemist heeft of nog meer bollen wil hebben, kan voor 31 december oliebollen en appelbeignets telefonisch of per mail bestellen. Deze kunnen dan op oudjaarsdag tussen 8.30 en 16.00 uur afgehaald worden aan de Huenderstraat 44.
Telefonisch 0545- 473780. Email: p.floors@upcmail.nl.


Verkeerde foto

BERKELLAND - Op de nationale dag van de vrijwilligers, 7 december, heeft het CDA in Berkelland diverse vrijwilligers of vrijwilligersgroepen in de bloemen gezet als dank voor hun inzet voor de lokale gemeenschap. Dit werd vorige week al gemeld in deze krant. Helaas is bij de tekst de verkeerde foto geplaatst. Hierbij de juiste foto van de vrijwilligers van de Meergaarden.


Ruim 5800 euro voor MS

BERKELLAND - De landelijke collecteweek van het Nationaal MS Fonds in november was ook dit jaar een groot succes. In de gemeente Berkelland is een mooi bedrag van € 5838,62 opgehaald. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om te investeren in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én in innovatieve onderzoeken om MS te genezen. Wie alsnog wil geven kan kijken op de site www.mscollecte.nl. Wie volgend jaar wil helpen bij de collecte kan zich aanmelden via www.mscollecte.nl of tel. 010- 5919839.