IVN-vrijwilligers bezig met het knotten van wilgen. Foto Ben ter Braak
IVN-vrijwilligers bezig met het knotten van wilgen. Foto Ben ter Braak Foto:

Als de knotwilg verdwijnt….

Vrijwilligers gezocht

NEEDE - Het lijkt onvoorstelbaar dat bijvoorbeeld de knotwilg verdwijnt uit het landschap. Maar knotwilgen maken ook deel uit van ons cultuurlandschap en dat landschap behoeft onderhoud. Gelukkig is er onder de vlag van het IVN (het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) nog steeds een groot aantal vrijwilligers jaarlijks in de weer om het landschap in stand te houden. Maar onder meer in de regio Oost-Achterhoek wordt de groep kleiner en vergrijst. Tijd dus om aandacht te vragen voor onze 'eigen achtertuin'.

Door Rob Weeber

Needenaar John Hollink is coördinator van de groep vrijwilligers voor de IVN regio Oost-Achterhoek die de gemeenten Winterswijk, Oost-Gelre en Berkelland omvat. Daarnaast is hij zelf werkzaam binnen de gemeente Berkelland. "Ik ben tien jaar terug begonnen met dit werk toen ik met de VUT ging. Het is fantastisch werk als je van de vrijheid in de natuur houdt. Daarnaast is het ook gezellig om met gelijkgestemden de natuur in te trekken en het werk te doen. In oktober starten we met de werkzaamheden. In maart stoppen we in verband met het broedseizoen, waarna we de draad weer oppakken in april. Op dit moment werken we nog veel achterstand weg, werk dat Staatsbosbeheer noodgedwongen heeft moeten laten liggen. Dit zie je vooral terug op de heidevelden in het Needse Achterveld waar veel opslag aanwezig is. Dat zijn jonge berken- en dennenboompjes die te lang zijn doorgegroeid. Als je die hun gang laat gaan, dan groeien de heidevelden dicht."
Dat er achterstand is ontstaan, is volgens Hollink geen toeval. Er is veel bezuinigd op Staatsbosbeheer de laatste jaren. Voor Berkelland geldt bovendien dat er, behalve rond Ruurlo, geen houtproductie is, een van de andere bronnen van inkomsten voor Staatsbosbeheer. Naast staatsbosbeheer werken de IVN vrijwilligers ook voor andere opdrachtgevers, zoals gemeenten en particulieren. Zo wordt voor de gemeente Berkelland het geologisch pad onderhouden rond de Needse Berg. Verder is de groep actief rond Noordijk, Geesteren, Gelselaar en Eibergen.
De verwachting is dat het werk in de toekomst eerder meer dan minder wordt. De participatiemaatschappij laat zich ook zien in cultuurhistorisch opzicht. Op dit moment wordt het project 'Levend Landschap Beltrum, Gelselaar en Noordijk' uitgevoerd. Dit project sluit dus aan bij de trend dat de zorg voor het cultuurlandschap meer en meer in handen van de bewoners wordt gelegd.

Verder wordt deze winter tussen Noordijk, Geesteren en Gelselaar het nieuwe klompenpad geopend. Oude, historische paden worden zo weer zichtbaar in het landschap gemaakt.
Het IVN is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die passie hebben voor het beheer van hun eigen 'achtertuin'. Wie meer wil weten over dit zeer afwisselende werk in de natuur kan een e-mail sturen aan johnenannekehollink@hetnet.nl. Verder is veel informatie te vinden op de site.


www.ivn.nl/afdeling/oost-achterhoek