De mensen die gehuldigd werden met geheel rechts voorzitter Fons Hulshof. Foto: Ferry Broshuis
De mensen die gehuldigd werden met geheel rechts voorzitter Fons Hulshof. Foto: Ferry Broshuis

Dank voor steun achter de voordeur

BERKELLAND - De Stichting Schuldhulp Op Maat die werkzaam is in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre heeft zaterdagmiddag in de Grolse Stadsboerderij dertien medewerkers gehuldigd die vanaf de start (2011) hebben gewerkt als schuldhulpmaatje.

Door Ferry Broshuis

Destijds werd op initiatief van pastor Simon Nagelmaeker en de Vincentius/Caritas het plan ontwikkeld om ook in dit gebied mensen met schulden te gaan helpen. Steeds meer mensen kwamen in de problemen en klopten aan om geld. Geld geven doet de stichting overigens niet; wel hulp verlenen aan de keukentafel, met gesprekken en het begeleiden van mensen om hen financieel weer op het goede spoor te brengen. Een schuldhulpmaatje neemt niet het werk over van professionele hulpverleners, maar vult aan en ondersteunt. En de mensen die vanaf 2011 en dus nu vijf jaar daar met hart en ziel daaraan hebben gewerkt werden zaterdag gehuldigd met een passende oorkonde met een fraaie tekst, een penning en bloemen.
Tot nu toe heeft de stichting zo'n 600 cliënten ondersteund en langzamerhand wordt de focus nu ook steeds meer gelegd op de begeleiding en ondersteuning van jongeren.
Fons Hulshof, voorzitter, schetste het huidige beeld waarbij hij ook verwees naar het verleden en kon concluderen dat de situatie dat mensen met schulden en mensen die in de problemen zijn geraakt van alle tijden is. "We hebben een tijd gedacht dat in de maakbare samenleving dat beeld zou verdwijnen, maar dat is een illusie." Het opgezette systeem van het schuldhulpmaatje leidt er toe dat er met mensen 'achter de voordeur' kan worden gesproken zoals de voorzitter dat kernachtig uitdrukte.
Er zijn in Nederland drie miljoen mensen met betalingsproblemen en bij bijna één miljoen mensen is dat zeer problematisch.
In de zomer van 2011 volgden een veertigtal mensen een driedaagse cursus Schuldhulpmaatje in cultureel centrum De Bron in Groenlo en daar werden de eerste beginselen van de schuldhulpverlening uitgebreid uit de doeken gedaan. En nu vijf jaar later zijn er daarvan nog dertien overgebleven, reden voor een felicitatie. Vijf jaar geleden werd Gerard Bouwman coördinator en die doet dat consequent en met strakke leiding. En daar is Lidy Bennink-Weelink bij gekomen die vanuit Lichtenvoorde de coördinatie regelt en Gerard Bouwman vanuit Borculo. Samen met de veldwerkers kan de nu zelfstandige stichting verder werken aan ondersteuning van mensen die in de financiële problemen zijn geraakt.

Coördinatoren Gerard Bouwman (links) en midden Lidy Bennink-Weelink. Rechts voorzitter Fons Hulshof. Foto: Ferry Broshuis