Nieuwe straat in Neede. Foto: PR
Nieuwe straat in Neede. Foto: PR

A. Buterstraat onthuld in vernieuwde wijk De Berg

NEEDE - Het nieuwe straatnaambord in woonwijk De Berg in Neede werd woensdag 16 november onthuld. Een nieuw bord voor een nieuwe straat in de compleet vernieuwde wijk De Berg in Neede. A.Buterstraat is de naam van de straat.

De straat is vernoemd naar journalist en Needenaar Adriaan Buter, die een belangrijke rol heeft gespeeld in en voor deze regio. De onthulling van het straatnaambord werd verricht door familieleden van Buter samen met wethouder Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Berkelland.

Het Rooie Dorp
De wijk de Berg werd voorheen ook wel 'het rooie dorp' genoemd. In 2007 zijn de eerste plannen gemaakt om de wijk een complete metamorfose te geven. Sommige woningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd, andere hadden alleen een flinke opknapbeurt nodig. Ook de wegen, stoepen en het groen moesten flink worden aangepakt.

Nieuwe straat
Door ingrijpende veranderingen in de wijk, is de nieuwe straat ontstaan als verbindingsweg tussen de Jhr. Mr. A.F. de Savornin Lohmanstraat en de Dr. A.Th. Plantenstraat, parallel aan de Dumasweg. Op deze plek zijn 23 woningen gesloopt, om ruimte te maken voor een nieuw park, dat in 2017 wordt aangelegd. Een gedeelte van de K.P. v.d. Veldestraat is bij deze ingreep te komen vervallen. De A.Buterstraat ligt ongeveer op deze plek.

Startsein bouw woningen
Wooncorporatie ProWonen bouwt zes nieuwe woningen aan deze straat. Het zijn de laatste woningen die in de laatste fase van het Wijkplan gebouwd worden. Deze fase bestaat uit in totaal vijftien ruime gezinswoningen. Op 16 november werd ook het officiële startsein gegeven voor de bouw van deze woningen.

Tijdcapsule
De officiële start werd vormgegeven door het ingraven van een tijdcapsule met als inhoud een speciale krant. De tijdscapsule is door Marieke Wassink en René Bruil van de A. Buterstraat 4 en Hédwig Berkel van ProWonen ingegraven.
Er is gekozen voor een unieke, eenmalige krant in een tijdcapsule om een link te leggen naar de heer Buter en zijn journalistieke loopbaan. Ook de verbinding tussen zijn verleden, het heden (2016) en toekomst, is een mooi symbool voor de wijk en haar bewoners, want in deze speciale en eenmalige editie van deze krant komt dit geheel samen.


Ouder worden in eigen omgeving

BERKELLAND - Wie wil niet graag oud worden in de eigen omgeving? Dat is ook de inzet van de gemeente. Het betekent wel dat ook in de toekomst moet worden voorzien in de zorgvraag van Berkellanders en de woonbehoefte. Hoe dat precies vorm moet krijgen is afhankelijk van demografische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan.

Door Rob Stevens

Het aantal 85-plussers in Berkelland tussen nu en 2016 zal verdrievoudigen. Het aantal 75-plussers verdubbeld. Het is duidelijk dat dat gevolgen heeft voor de zorgbehoefte. Het zijn nu vaak familieleden en kennissen die ouderen bijstaan bij de ongemakken die het ouder worden soms met zich mee brengt. Maar waar nu in Berkelland de verhouding van ouderen in de leeftijd van 55-75 ten opzichte van 85-plussers nog drie op één is, zal dat in 2046 één op één zijn. Die ondersteuning zal dus goeddeels wegvallen. De gemeente heeft zorgpartijen bijeengebracht om allerlei ontwikkelingen met elkaar in kaart te brengen en te bespreken hoe zorg en wonen in de toekomst op elkaar af moeten worden gestemd.
Zorg staat in nauw verband met wonen. Daarbij is sprake van drie hoofdgroepen: Ouderenzorg, Beschermd Wonen, Geestelijke gezondheidszorg en Geestelijke Gehandicaptenzorg. Niet iedereen kan (meer) geheel op zichzelf blijven wonen. Maar soms, met een beetje hulp van buitenaf ook wel. Het beroep dat zal worden gedaan op 24-uurs zorg zal het sterkst stijgen. Dementie is daarbij een belangrijke oorzaak.
De komende vijf jaar neemt de vraag naar dergelijke woonvormen met 50 plaatsen toe, van 2016 tot 2046 zal de vraag in Berkelland echter toenemen van 250 naar 565 plaatsen. Maar omdat lichtere zorg nu aan huis wordt aangeboden kunnen zorgpartijen hiervoor voldoende capaciteit vrijmaken. Het zorgaanbod voor mensen met dementie is nu aanwezig in de vier grote kernen en Beltrum.
Ouderen met alleen fysieke klachten kunnen meestal langer thuis blijven wonen. Dat leidt vooral tot groei van thuiszorg, woning-aanpassing en andere diensten die thuis wonen met een lichte klacht mogelijk maken. Verder blijkt dat er een groeiende behoefte is aan een tussenvorm, een soort terugkeer naar het vroegere bejaardentehuis. Alleen betalen ouderen dan zelf de huur- en zorgkosten.

Soort terugkeer naar het vroegere bejaardentehuis

Het is belangrijk dat beleidsmatig tijdig wordt geanticipeerd op de hier genoemde ontwikkelingen. Alle zorg- en vastgoed partijen wisselen daarover met de gemeente van gedachten. Met informatie over kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkelingen, in de vraag naar en het aanbod van zorg voor ouderen, als input. Een gemeentelijke beleidsvisie op wonen en zorg staat in de Lokale woonagenda Berkelland 2016-2020. In de gemeenteraadsvergadering van 13 december staat het onderwerp wonen en zorg op de agenda.

De capsule, met daarin de krant wordt begraven. Foto: PR