Ook in 2014 werden er iconen gewijd. Foto: PR
Ook in 2014 werden er iconen gewijd. Foto: PR Foto:

Iconen van Eibergse gewijd in St. Franciscus kerk Zwillbrock

EIBERGEN - Helemaal boven in het pand op de hoek van de Bartelinksgang in Eibergen zit Marjan Nijhuis rustig te schilderen. Aan een icoon. Met een originele afbeelding als uitgangspunt, door een vergrootglas penselend, bijna meditatief. De muren van haar atelier hangen er vol mee. In alle soorten en maten. Volgende week zaterdag worden een veertigtal iconen, van Marjan en cursisten die bij haar in de leer zijn, gewijd in de St. Franciscus kerk in het Zwillbrock.

Door Rob Stevens

Een icoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Een icoon is voor Marjan pas een icoon als het volgens vaste uitgangspunten wordt vervaardigd met als eindpunt van het proces de wijding. Daarna is het klaar om mee te bidden.

Marjan: "Ik doe dit nu een jaar of twintig. Ik heb tot voor kort gewerkt als maatschappelijk werker aan de TBS-kliniek. Maar ik heb altijd al naar de kunstacademie gewild. Uiteindelijk is dat er op latere leeftijd ook nog van gekomen, drie jaar. Maar de opleiding was me toch te procesgericht. Ik ben veel ambachtelijker ingesteld, meer een technisch schilderaar. Ik hou van religieuze kunst en van kerken, maar ben zelf verder niet religieus. Een icoon is een manier om dichter bij de persoon of gebeurtenis te komen die erop staan afgebeeld. Wat het orthodox religieuze woord is voor het oor is een icoon voor het oog. Je praat en bidt met de persoon of personen op een icoon. Iconen zien er op een bepaalde manier wat 'plat' uit. Dat komt door het perspectief. Het is omgekeerd, de schildering komt daardoor als het ware bij je binnen."
Het schilderen van iconen is binnen de oosters-orthodoxe kerk een werk waarvoor Gods zegen gevraagd wordt; het gaat in de regel gepaard met gebed en vasten. Een icoon is een gebedsmedium. De afbeeldingen staan vol met symboliek. Marjan wijst op een klein mondje dat staat voor zinnelijkheid. De kleur blauw van een mantel wijst op het menselijke, rood op het hemelse. Hetzelfde geldt voor de opbouw van een icoon. Linnen wordt op hout gelijmd en met zeven lagen krijtmengsel bestreken, kruislings opgebracht. Dat laatste heeft een symbolische betekenis maar ook een technische, de poriƫn van het laken worden dan beter gedicht.

Zaterdag om 18.00 uur is het weer zover, dan vindt in de St. Franciscus kerk de wijding van twee jaar monnikenwerk plaats. Een byzantijns koor zal de viering opluisteren en iedereen is welkom. Marjan schildert iconen. Haar man Rob geeft er lezingen over. Op vakanties worden altijd kerken aangedaan. Twee levens dus waarin iconen een belangrijke plaats innemen.


Indian Summer-concert in Rekken

REKKEN - In de Antoniuskerk van Rekken vindt op zondag 20 november een concert plaats met als centraal thema Indian Summer, een bekende term in Amerika en hier bekend als 'oudewijvenzomer'.

Een periode in het kalenderjaar die meestal rond half november zijn hoogtepunt beleeft en zich kenmerkt door het prachtige palet aan herfstkleuren. Aanvang 14.30 uur.
Aan dit najaarsconcert werken de volgende instrumentalisten mee: Hugo Masselink (percussie), Wil Plas (accordeon), Ingrid Luiten (accordeon), Inge Poot (viool) en Yanniek Bergevoet (marimba). Het programma is zeer divers: van J.S.Bach via onder andere Eric Satie en traditionals naar Astor Piazzolla. De verschillende composities zullen afwisselend zowel solistisch als in samenspel te beluisteren zijn.

Het concert is georganiseerd door de Stichting Orgelconcerten Rekken. De toegang is vrij. Een vrije gift na afloop wordt echter zeer op prijs gesteld.


Marjan Nijhuis aan het werk. Foto: Rob Stevens