De bakkers van Boenders. Foto: PR
De bakkers van Boenders. Foto: PR Foto: De bakkers van Boenders

Eibergen krijgt baktheater

EIBERGEN - Eibergen is vanaf donderdag 10 november een nieuwe bezienswaardigheid rijker. Op die dag opende bakker Boenders namelijk zijn nieuwe baktheater.

Boenders is een begrip in Eibergen. Zoals de slagerij z'n eigen worsten bereid, zo zijn de bakkers van Boenders, Marcel, Wouter, Frits en Gerard, elke nacht vanaf een uur of 2 in touw. Vanaf nu kunnen de klanten meegenieten van dit bakspektakel. De geheel verbouwde winkel heeft namelijk voortaan een doorkijk naar de bakkerij, en overdag wordt in de winkel gewoon door-gebakken op de stenen vloeroven.

Een nacht meebakken
Bakken is de laatste jaren zeer populair. Dit komt onder andere door Tv-programma's als Heel Holland Bakt. Bakker Wouter: "We vinden het leuk om onze passie voor het ambachtelijke bakkersvak te delen met onze klanten. Daarom hebben we besloten dat we in de komende weken een nacht bakken in de bakkerij gaan verloten onder liefhebbers. Mensen die in de winkel komen maken kans, maar ook via Facebook kunnen klanten gaan deelnemen".

Geld voor Fanconi anemie
Fanconi anemie is een zeer zeldzame aangeboren aandoening die kan leiden tot beenmergfalen en kanker. "Bij Mart en Leon, de kinderen van onze slager Renate Hannink is deze ziekte vastgesteld. Dan komt het wel heel dichtbij. De actie tijdens De SamenLoop voor Hoop voor het KWF in juni en het organiseren van een verrassingsvakantie naar Mallorca voor het gezin Hannink zijn initiatieven uit het verleden. Nu gaan wij een jaar lang € 0,50 per verkochte smulkanjer doneren aan de stichting Fanconi Anemie. Ook zullen er nog extra acties volgen om geld te genereren voor onderzoek naar deze nog onbekende zeer ingrijpende ziekte", aldus eigenaresse Aleid Starink.

Wie feest viert trakteert
Bij een feestje hoort natuurlijk een traktatie. De bakkers van Boenders hebben de komende vijf weken feestelijke aanbiedingen vastgesteld.


Korting vanwege jubileum Multimate

GROENLO - Het is twintig jaar geleden dat de eerste Multimate-bouwmarkt haar deuren opende. Inmiddels zijn er vele vestigingen gevolgd en staat de teller op 63 winkels verdeeld over het hele land. Iedere winkel wordt gerund door een zelfstandig ondernemer met een gezamenlijke passie: de klant helpen met alle klussen die in en rond het huis uitgevoerd worden.

Dat geldt ook voor de Multimate-vestiging in Groenlo, gelegen aan de Parallelweg 3, waar Gerrit Snellenberg de scepter zwaait.
"Het afgelopen jaar hebben we op een aantal momenten aandacht gegeven aan het twintigjarig jubileum van Multimate", aldus Gerrit Snellenberg. "Komende weken vieren we dat voor de allerlaatste keer.

Twee weken lang zijn er knallende acties en zaterdag 19 november profiteert de klant als klap op de vuurpijl van twintig procent korting op het hele assortiment. Bovendien ontvangen de eerste honderd klanten op zaterdag 19 november een bezem als cadeautje."
Multimate is een topper in de doe-het-zelfmarkt op het gebied van service en klantvriendelijkheid. De kracht van Multimate-bouwmarkten is gelegen in het zelfstandig ondernemerschap. Multimate is een complete bouwmarkt, die de klant alles kan bieden voor de uitvoering van de klus in en om het huis. En dat gaat verder dan het leveren van de materialen.

Op de website zijn de laatste trends, klustips en artikelen uit het assortiment te vinden.


www.multimate.nl


Nieuwe tarieven waterschapsbelasting

ACHTERHOEK - Om de kosten te dekken voor een schoon, veilig en duurzaam watersysteem gaat de waterschapsbelasting in 2017 iets omhoog. Voor een meerpersoonshuishouden met een huurwoning wordt het tarief € 204,41 (stijging van € 11,25). Voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning (met WOZ waarde van € 150.000) wordt dit bijvoorbeeld € 247,28 (stijging van € 6,27). Voor agrarische bedrijven met een waarde vanaf € 2 mln en een omvang vanaf 40 hectare wordt het tarief € 2,806,16 (stijging van € 111, hetgeen neerkomt op 2,78 € per hectare).

De waterschapsbelasting is opgebouwd uit een zuiveringsheffing voor het schoonmaken van afvalwater en een watersysteemheffing voor veilige dijken en een goed waterpeil. Het waterschap streeft naar een zo eerlijk mogelijke verdeling van de lasten. Hierbij wordt rekening gehouden met economische waarde en hoeveel we vervuilen. De inwoners en bedrijven van het werkgebied van Rijn en IJssel blijven één van de lagere tarieven in Nederland behouden.
De totale begroting van 2017 bedraagt € 85,1 mln. Hiervan zijn de kosten voor zuiveringsbeheer € 43,4 mln. En voor het watersysteembeheer zijn de kosten € 41,7 mln. De opbrengsten van zuiveringsbeheer zijn begroot op € 44,4 mln en van watersysteembeheer op € 40,7 mln. Het tekort van het watersysteembeheer bedraagt € 1 mln.
Het is wettelijk niet toegestaan om de kosten en baten van het watersysteembeheer en de waterzuivering met elkaar te verrekenen. Voor een sluitende begroting spreekt het waterschap de eigen reserves aan. Het bestuur wil vanaf 2018 een sluitende begroting hebben zonder verdere afname van de reserves.
Elk jaar stelt het waterschapsbestuur opnieuw de tarieven vast. Waterschapsbelasting wordt gebruikt om ons afvalwater te zuiveren en de kans op overstromingen en wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor bouwen en onderhoudt het waterschap onder andere dijken, kades, stuwen en gemalen en richt men gebieden in om water voldoende ruimte te geven, zodat iedereen er zo veel mogelijk gemak en zo min mogelijk last van heeft. Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Dat vraagt om kostbare aanpassingen aan het watersysteem.
Het waterschap investeert meer geld in het dijkbeheer, als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Er worden ook aanvullende maatregelen genomen gericht op klimaatadaptatie. In gebieden met een verhoogd risico op overstromingen worden bypasses aangelegd om water sneller af te kunnen voeren en zo overlast te voorkomen. Daarnaast zet het waterschap in op duurzamer en natuurlijkvriendelijker onderhoud in het buitengebied, waardoor natuurwaarden en de recreatieve waarden van beken en watergangen toenemen.