Locatie Prins Bernardstraat Eibergen. Foto Rob Stevens
Locatie Prins Bernardstraat Eibergen. Foto Rob Stevens Foto:

Sterrenpalet naar Prins Bernardstraat

EIBERGEN - Het bestuur van VCO Oost-Nederland heeft in januari een gewijzigde huisvestingaanvraag ingediend waarbij de Driesprong, het Sterrenpalet en de Julianaschool in één keer naar een nieuwe locatie verhuizen: de Prins Bernardstraat in Eibergen, daar waar tot voor kort de vmbo-afdeling van Het Assink Lyceum was gehuisvest. Waarbij dan ook nog ruimte beschikbaar is voor andere maatschappelijke partners zoals het Kinderdomein bijvoorbeeld.

Door Rob Stevens

Kinderdomein is een samenwerkingsvorm tussen onderwijs en kinderopvang. Het VCO is er voor onderwijs en opvang en doet dat in totaal op 15 locaties in Enschede, Losser, Overdinkel, Haaksbergen, Neede en Eibergen.

Vorig jaar stelde de gemeenteraad al een krediet beschikbaar van 1,6 miljoen voor vernieuwbouw voor VCO Oost Nederland. Nu vraagt het college de gemeenteraad om een aanvullend krediet van 385.000 euro voor de vernieuwbouw van het voormalige schoolgebouw van het Assink aan de Prins Bernardstraat.

Daarnaast is er nog 1 miljoen euro nodig voor onderzoeken, herinrichting van de vrijkomende locaties en het organiseren van de betrokkenheid van de buurt.
Op de nieuwe locatie wordt sterk ingezet op duurzaamheid, de omvang ervan is afhankelijk van mogelijk te verkrijgen subsidies. De ambitie gaat uit naar zaken als een warmtepomp, een warmtekoude opslag, zonnepanelen en extra isolerende maatregelen voor de vloer, gevels en de kap. De elektrabehoefte van belanghebbende omwonenden wordt ook in de plannen betrokken.

VCO Oost-Nederland is opdrachtgever van de nieuwbouw, het beheer en de exploitatie van het schoolgebouw en de buitenruimte is geheel hun zaak. Het schoolbestuur is vrij in de verhuur van leegstaande lokalen. Verantwoordelijkheden, risico's en keuzebepaling liggen bij hen. De gemeente faciliteert de vernieuwbouw met een normvergoeding die is gebaseerd op wettelijke regelingen. Tevens ondersteunt zij de VCO bij het aanboren van externe subsidiebronnen.

Met de nieuwe huisvesting aan de Prins Bernardstraat van het VCO komen de locaties aan de Beukenlaan (De Driesprong), de Huenderstraat (Sterrenpalet) en de Ketterinksteeg (Julianaschool) vrij. Samen met de buurt wordt bekeken wat de wensen en mogelijkheden zijn voor een nieuwe invulling van de vrijkomende locaties.

Schoolplein Julianaschool. Foto Rob Stevens