De Huve in Eibergen. Een van de gebouwen waar panelen worden gelegd. Foto: PR
De Huve in Eibergen. Een van de gebouwen waar panelen worden gelegd. Foto: PR Foto:

Zonnepanelen op daken van De Huve en van Zonzaak

Open informatie- avonden op 28 september en 11 oktober

EIBERGEN - Duurzame Energie Eibergen e.o. (DEE) is een initiatief van en voor inwoners uit Eibergen en omgeving. BerkellandEnergie en de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM) ondersteunen dit initiatief. DEE heeft plannen die ze samen met inwoners, bedrijven en organisaties in haar werkgebied wil uitvoeren. Het eerste plan dat zij nu lanceert is om samen met inwoners en bedrijven 400 zonnepanelen te leggen op de daken van zalencentrum De Huve en een bedrijfshal op de Mors in Eibergen. Stichting De Huve en Zonzaak stellen de daken van hun gebouwen gratis ter beschikking.

Postcoderoos
Inwoners en bedrijven (met kleinverbruikersaansluiting) kunnen op basis van een gunstige belastingmaatregel meedoen. Hiervoor wordt een zogenaamde 'postcoderoos' toegepast. Officieel gaat het om de regeling voor verlaagd tarief op de energiebelasting. In deze landelijke wetgeving betalen deelnemers/investeerders in het project 15 jaar lang gegarandeerd géén energiebelasting op door hen opgewekte stroom. Dit scheelt 15 jaar lang ongeveer 10 cent per kWh. Daarnaast verkoopt het project de opgewekte stroom aan de AGEM. Ook dat is een inkomstenbron.

Klimaat en leefbaarheid
Maar bovenal levert de opgewekte groene energie een extra bijdrage aan een duurzame samenleving. En dat zal hard nodig zijn voor onze toekomst. Behalve deze positieve bijdrage aan een beter klimaat wordt een deel van het rendement gestort in een leefbaarheidsfonds voor Eibergen-Rekken en omgeving. Dit leefbaarheidsfonds ondersteunt initiatieven en organisaties die bijdragen aan leefbaarheid (sociaal, cultureel, milieu en natuur kunnen daaronder vallen) financieel. De leden van de energiecoöperatie bepalen aan welk project geld gegeven wordt. Dit fonds is mogelijk door de subsidie die we voor de investeringen in het project aanvragen. Mede door subsidies is er sprake van een rendement tussen de vier en zes procent. Deze investering van deelnemers rendeert veel beter dan spaargeld op de bank.

Duurzaamheidslening
Voor het realiseren van het postcoderoos project is in de eerste plaats voldoende deelname nodig. Minimaal 50 kleinverbruikers zijn nodig om in aanmerking te komen voor de provinciale subsidie. Deelname kan door één of meerdere panelen te kopen voor 260 euro per paneel. Het project is vooral bedoeld voor inwoners die in een huis wonen dat minder geschikt is voor het leggen van panelen. Of die het niet fraai vinden op eigen dak. Om de investering zo laag mogelijk te houden wordt provinciale stimuleringssubsidie aangevraagd. De provincie financiert 20 procent van de investeringskosten, mits er minimaal 50 deelnemers zijn in dit project. Daardoor kan de paneelprijs laag blijven.
De gemeente Berkelland stelt voor haar inwoners de duurzaamheidslening open voor investeerders in een postcoderoosproject. Dat betekent dat inwoners tegen een rente van 1,6 procent geld kunnen lenen via de gemeente Berkelland.
Voor mensen die meer willen weten zijn er twee informatieavonden in De Huve: 28 september en 11 oktober. Beide avonden beginnen om 20.00. Vanaf 19.30 inloop met koffie/thee.


www.berkelandenergie.nl of facebook Zon Delen Eibergen, 0545-274298


Sam's kledingactie voor Mensen in Nood voor project in Nepal

REKKEN - Op vrijdag 7 oktober van 18.00 tot 20.00 uur en zaterdag 8 oktober van 9.00 tot 12.00 uur vindt in Rekken in het portaal van de R.K Kerk een kledinginzameling plaats voor Mensen in Nood.

Alle goede, nog draagbare kleding en ook schoenen, dekens en huishoudtextiel, zoals gordijnen, lakens en handdoeken kunnen daar – liefst in gesloten plastic zakken – gebracht worden. De opbrengst van de kledinginzameling komt ten goede aan een project in Nepal. Een steunproject voor 500 families, die nog steeds in opvangkampen verblijven, na de enorme aardbevingen van vorig jaar.
Naast schoon water en de aanleg van sanitaire voorzieningen wordt hen ook geleerd om weer een bestaan op te bouwen. Zo krijgen ze les in houtbewerking en metselen, naaien en weven, en ze krijgen landbouwtrainingen om in hun eigen onderhoud te voorzien.