Ook kinderen hebben hard gewerkt aan prachtige creaties. Foto: Henri Walterbos
Ook kinderen hebben hard gewerkt aan prachtige creaties. Foto: Henri Walterbos

'Beltrum heeft zichzelf uitstekend verkocht'

'Vroag mi-j neet hoe, moar 't warkt'

Door Henri Walterbos

Beltrum - Doedelzakken en de eigen harmonie Concordia klinken door elkaar heen in het centrum van Beltrum. Hoe meer kermis kan het zijn? Het is Concordia dat de feestelijke bloemenparade opent, als hoofdgerecht van Festunique. "Beste leu. Harmonie Concordia met tambour-maître Toon Krabben. Ie kriegt van mien vijf euro wee um an't lachen kan kriegen," roept spreekstalmeester Roel Beunk als de harmonie het Mariaplein op komt lopen. In de eerste bocht gaat het al 'mis' als plaatsgenoten vanaf de zijkant, waar het publiek rijendik opgesteld staat, hun best doen Toon's strakke blik om te turnen naar een glimlach. Een brede grijns verschijnt zelfs. Er wordt al direct naar Beunk geroepen. "Kom moar op met dee vief euro." Omstanders lachen.

Imposant
Voorop gegaan door City of Apeldoorn Pipes and Drums komt als eerste corsowagen Wagenbouwgroep Dynamite aangereden met haar creatie 'Schotse Kelpies,' gebaseerd op een legendarisch paard uit de Schotse mythologie, compleet met paardengeluiden.

'De Slinge' brengt een samenvoeging van een rodeostier en een crossauto, als een Siamese tweeling. Inspiratie werd gehaald uit de rodeowedstrijden in een arena en crossbaan. 'Beet,' een fraai uitgevoerde hondenkop, is een schepsel van 'Wielderink', vorig jaar nog winnaar van het corso. "De groep bestaat enkel uit leden van 13 tot 23 jaar," informeert Beunk het publiek.

Vervolgens 'Oet alle Windstreken,' met 'Flying Skeleton', een imposant 'monster' dat bijna angst inboezemt. "De jongens die er aan bouwen komen uit alle windstreken van Nederland om vrijdagavond en zaterdag aan de wagen te bouwen. Vrijdags is het bouwen, pizza eten, bier drinken, pokeren en vervolgens 's morgens weer bouwen," doet Beunk een boekje open over de werkwijze van de groep.
Dan één en al vrolijkheid met het thema 'Flower Power,' getiteld 'Make love, not war,' aangedreven met hypermoderne techniek. "Hee is op ne hele bezundere manere an edreven. Vroag mi-j neet hoe, moar 't warkt." 'De Vikings' presenteren 'RhiNO-ART', een prachtige creatie van fraaie kleurencombinaties en dito vormgeving. 'Spookstad' van 'The Rising Hoop' bleek voor de bouwers meer werk dan vooraf gedacht. "Hebben ze uitgerekend dat er 180.000 bloemen op moesten komen, blijken er dat in werkelijkheid 220.000 te zijn. Om half drie 's nachts waren ze klaar."
Wagenbouwgroep 'De Toekomst' bezorgt de bezoekers eurotekens in de ogen, met haar uitvoering van geldwolf, een verwijzing naar de 'meer, meer en meer cultuur'. De rij wordt gesloten door 'Rise' van 'Lintvelde,' de wagenbouwgroep met de langste traditie wagenbouwen in Beltrum. Het gevaarte 'Rise' doet wat de titel al doet vermoeden. Uit het niets wordt, als een sfinx die uit de as herrijst, onverwacht haar grote vleugels uitgeslagen en bereikt 'Rise' een indrukwekkende status. Spontaan klinken 'ohs' en 'ahs' en applaus!

Fraaie kleuren- combinaties en dito vormgeving

'Kindersnuutjes'
De oproep om deel te nemen met een versierde fiets heeft zijn uitwerking niet gemist. Tussen de ruime hoeveelheid kinderwagens vele kinderfietsen met stralende 'kindersnuutjes.' Net zoals hun grote voorbeelden blijkt ook de Beltrumse jeugd vindingrijk in het bedenken van een onderwerp voor haar wagentje.

Juf Annie
Juf Annie van de Sterrenboog kreeg een heuse hommage in de kinderstoet. 'Wat een pech, Juf Annie weg,' zo was te lezen, verwijzend naar het naderende vertrek van juf Annie, op 1 november, na 40 dienstjaren. Een grappige combinatie is het uitbeelden van de Olympische Spelen in combinatie met 'drank en drugs,' tevens het lied dat door de speakers van het wagentje schalt. Tussen de bloemenpracht een Braziliaans tafereel.

Prins en adjudant
Een platte wagen met daarop dansende Braziliaanse schonen, bewaakt door Prins Sander en Adjudant Richard die de dames beschermen met hun leven, en een brede lach. In het kwalitatief hoogstaande corso enkele keren een behoorlijk gat. Een bewuste keuze volgens de presentator van dienst. "Dat is um een betjen bi-j te kommen van alle emoties van wa'j zeet." In Beltrum is altijd ruimte voor een knipoog. Ook een schouderklop is op zijn plaats voor alle wagenbouwers, kontjesknijpers, ontwerpers, organisatoren. Beltrum heeft zichzelf weer uitstekend verkocht.

Winnaars van het corso waren Vikings, nipt voor Lintvelde.


Kijk verderop in deze krant voor een sfeerimpressie


Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos